Challenger 300

Challenger 300 Zdroj: Zbyněk Pecák

Miloš Zeman na plavbě v roce 2017. Opaloval se nahoře bez...
Miloš Zeman na plavbě v roce 2017. Opaloval se nahoře bez...
Miloš Zeman na plavbě v roce 2017. Opaloval se nahoře bez...
Miloš Zeman na plavbě v roce 2017. Opaloval se nahoře bez...
Miloš Zeman na plavbě v roce 2017. Opaloval se nahoře bez...
18
Fotogalerie

Kanál je jen začátek. Vláda schválila i moře. Vypluju na svém člunu za dobrodružstvím, těší se Zeman

K dožitým narozeninám Miloše Zemana mu věnovala vláda jeho vysněný projekt – kanál Dunaj-Odra-Labe, tedy konkrétně zatím jeho první etapu, a to propojení Odry a Dunaje. Jako třešničku na dortu mu vláda ještě v úterý přihodila schválení budování moře.

Prezident Miloš Zeman se netají tím, že jeho velikým snem je vybudovat kanál Dunaj-Odra-Labe,  který by byl jeho odkazem dalším generacím a který by nesl jeho jméno. Tedy Kanál Dunaj-Odra-Labe, případně kanál Dunaj-Odra-Labe Kanál.

Je všeobecně známo, že je Miloš Zeman vášnivým mořeplavcem, respektive rybníkoplavcem, a ve svém žlutém nafukovacím člunu brázdí rozbouřené vody rybníku na Vysočině. Propojením hned tří českých veletoků si slibuje na důchod velikou výpravu za dobrodružstvím, kdy hodlá projet na člunu celou republikou.

„Ano, je to tak. Pan prezident má ve svém srdci speciální místo pro kanál Dunaj-Odra-Labe. Už jenom z ekonomického hlediska to přinese nesporné výhody a zajistí práci až dvaceti lidem. Nehledě na zlepšení nákladní dopravy, kdy již speditéři nebudou muset své zboží posílat vlakem, ale díky kanálu jejich zboží dorazí z Moravy do Čech za méně než týden,“ přiblížil výhody nového kanálu prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Navíc je tu i osobní rovina. Pan prezident se děsně rád plaví na člunu. Je to jeho vášeň a zároveň jedna z mála přeprav pana prezidenta, kdy se nemusí spoléhat na to, že ho někdo bude podepírat nebo nosit na ramenou. Na svém člunu je svým pánem. Ochranka jej láskyplně uloží do člunu, odrazí od břehu a pan prezident se nechá unášet větry a vlnami na širou hladinu. V případě řeky mu budeme muset nainstalovat na loď nějaký menší, dálkově řízený motorek, aby nám pan prezident neprojel zdymadlem a my jsme ho mohli navést bezpečně do plavební komory. Jakmile toto po technické stránce zvládneme, pan prezident bude moct vyplout,“ usmíval se Jiří Ovčáček, který se již připravuje na novou roli prvního důstojníka na palubě lodi Miloše Zemana.

„Učím se vázat uzly, také mám nastudovaná pravidla lodního provozu a samozřejmě zvládám bravurně vytírání paluby, neboť vytírání ploch po panu prezidentovi je můj denní chléb,“ zasnil se Jiří Ovčáček, který věří, že ho Miloš Zeman na své cestě za dobrodružstvím vezme s sebou.

Co se týče chystaného moře, tak o tom se moc neví. Pan prezident je podle slov Jiřího Ovčáčka rád, že bude mít Česká republika moře, a pan prezident prý jedná s Ruskem o nějaké letadlové lodi případně alespoň o torpédoborci. Sám si podle vlastních slov na člunu na moře ještě netroufá, ale nevylučuje do budoucna, že pokud bude moře sahat až k Hradu, na kratší projížďku za odlivu vyrazí.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale zůstává, že vláda opravdu schválila budování Zemanova vysněného kanálu.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>