Volič hlasuje na stanovišti v Jihlavě, kde bylo 30. září 2020 v 7 hodin otevřeno jedno z hlasovacích míst pro lidi v karanténě kvůli koronaviru, kteří zde mohou z auta odevzdat hlasy v krajských a senátních volbách. Takzvaná drive-in stanoviště jsou zřízena v každém z okresů a otevřena jsou od 07:00 do 15:00.

Volič hlasuje na stanovišti v Jihlavě, kde bylo 30. září 2020 v 7 hodin otevřeno jedno z hlasovacích míst pro lidi v karanténě kvůli koronaviru, kteří zde mohou z auta odevzdat hlasy v krajských a senátních volbách. Takzvaná drive-in stanoviště jsou zřízena v každém z okresů a otevřena jsou od 07:00 do 15:00. Zdroj: ČTK / Pavlíček Luboš

Babišovy manévry: Pro ty kdo nemají auto jsou připraveny volby z vlaku nebo letadla

Blížící se krajské volby letos do značné míry ovlivní pandemie koronaviru. Aktuálně jsou zde totiž desítky tisíc občanů, kteří jsou v karanténě, a i ti mají právo ve volbách hlasovat. Pro tyto případy jsou v každém okresku vybudována takzvaná drive-in stanoviště, kde lze volit přímo z auta. S čím se už tak moc nepočítalo, je skutečnost, že někteří lidé v karanténě auta nemají, a i těm je ze zákona nutno volbu umožnit.

„I na tuto možnost jsme připraveni. Například České dráhy vypraví v pátek a sobotu volební speciály. Voliči si samozřejmě musí koupit lístek s místenkou, a každý tak obsadí jedno kupéčko. Pokud volič v karanténě sdílí společnou domácnost s jiným voličem v karanténě, mohou do společného kupéčka. Vlak po výjezdu z perónu posléze vjede do volebního nádraží, která budou dvě. Pardubice a Ostrava.  Zde bude podél vlaku procházet komisař s volební urnou. Volič posléze přes okénko ukáže svůj občanský průkaz a pootevřenou ventilací hodí svůj volební lístek ven do urny. Pokud se netrefí, nebude jeho volební lístek uznán,“ nastínil premiér Andrej Babiš, jak budou probíhat volby z vlaku.

„Co se týče dalších možností, určitě tu máme ještě městkou hromadnou dopravu. Voliči, kteří jsou v karanténě, budou moct volit z autobusů či trolejbusů. Zde ale bohužel musíme omezit množství voličů v soupravách na maximálně deset osob. Abychom ochránili i řidiče, tak tyto volební speciály budou řídit jen řidiči, kteří jsou rovněž v karanténě anebo zrovna prodělávají covid. Nechceme vystavovat riziku zdravé řidiče,“ nabídl Andrej Babiš voličům možnost volit z autobusu.

„Systém volení z městské hromadné dopravy bude podobný jako u vlaků. Vždy na točně bude v pátek a sobotu přítomen volební komisař s urnou. Zvenku obejde autobus a voliči se přes okno prokážou občanským průkazem, načež volební lístek prohodí ven pootevřenou ventilací,“ dodal Babiš s tím, že o hlasování v pražském metru se neuvažuje.

O čem se ale uvažuje a kde podle Andreje Babiše probíhají jednání, je možnost volení z letadla.

„Ano, je to tak. Vedle vlaku či autobusu uvažujeme o možnosti volby z letadla. Tady jde o občany žijící v zahraničí, kde jsou v karanténě, a nemohou tak do své vlasti přijet volit po vlastní ose. Jednáme z Českými aeroliniemi o této možnosti. Pokud se nám to podaří vyjednat, voliči by si v letadle vybrali volební lístek a spolu s občanským průkazem by jej vložili do obálky. Pilot by posléze letadlo navedl jen pár set metrů nad zem, načež by v letadle vyrovnal tlak, letuška by otevřela nouzové dveře a lidé by lístky vyhodili z letícího letadla. Tam se to ale musí všechno sejít. Je třeba vytipovat místo výsadku, nejlépe nějaké rozlehlé pole, a zde by potom lístky komisaři sesbírali a podle přiložených občanek by je i ověřili,“ uzavřel Andrej Babiš veškeré možnosti, jak v karanténě lze volit.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale zůstává, že pro letošní volby jsou připravena drive in volební místa.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>