Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia

Nové rychlotesty na koronavirus mají chybovost až 80 procent. Spolehlivě ale odhalí těhotenství, hájí je Babiš

Nové rychlotesty na koronavirus, které nedávno přiletěly z Číny, mají podle všeho jen dvacetiprocentní přesnost. Prezident Miloš Zeman, kterého těsně před nabalzamováním z jeho krypty v Lánech vyslala první dáma a viceprezident v jedné osobě Jiří Ovčáček před kamery, aby se celý národ přesvědčil, že pan prezident ještě žije, přičemž pan prezident ve svém projevu nezapomněl poděkovat Číně, že nám poskytla za peníze zboží, což je podle všeho hodno nehynoucího díku, patrně ještě netušil, že testy made in China dostojí klišé zmetků made in China.

Dvacetiprocentní přesnost testu rozhodně není to, co by společnost očekávala a co by ji uklidnilo. Navzdory vysoké nepřesnosti vláda tyto testy obhajuje.
„Jasně, mají chybovost až z osmdesáti procent, ale nezapomínejme na to, že z dvaceti procent fungují. Já jsem přesvědčen, že dvacet procent je mnohem lepší než nula procent. O tom se snad nemusíme dohadovat,“ vysvětloval Andrej Babiš na tiskové konferenci.

„Buďme rádi alespoň za něco. Je to pro nás nová situace a nic nebude perfektní. Roušky si lidi šijí sami a rychlotesty na koronavirus holt ten koronavirus v těle neodhalí. Taková je Česká republika. Abychom ale vůči těm rychlotestům nebyli tak přísní, tak jsem byl ubezpečen, že rychlotesty dokáží odhalit těhotenství až z devadesáti procent, což tedy podle mě není málo,“ zamyslel se Andrej Babiš.
Nové čínské rychlotesty již kolují v populaci a reakce odborníků i široké veřejnosti na jejich přesnost se liší.

„Už třetí den kašlu a mám vysoké horečky. Nechala jsem si teda udělat rychlotest na koronavirus a vyšlo mi, že jsem těhotná. To je výsledek, který jsem ani v nejmenším nečekala, nicméně podle mě je lepší být těhotná než mít koronavirus,“ myslí si například paní Dagmar z Brna. Ačkoliv odborníci její nadšení z nepřítomnosti koronaviru v těle mírní, neboť rychlotest z osmdesáti procent chybuje, paní Dagmar je spokojená. To však nelze říct o jiných občanech.

„Dělal jsem si rychlotest a vyšlo mi nejen, že mám koronavirus, ale že jsem i navíc těhotnej. To vůbec nevím, jak to doma vysvětlím tohle,“ zoufá si pan Arnošt z Olomouce, který uvažuje o interrupci.

Vláda mezitím objednala další rychlotesty z Číny. Podle odhadů tyto testy sice odhalí jen 30 procent nakažených koronavirem, ale zase odhalí až 80 procent pojišťovacích podvodů.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale je, že vláda se v současné krizi chová odporně ke starým lidem.