Lewis Capaldi

Lewis Capaldi Zdroj: Profimedia.cz

Vyprodal turné dřív než vydal první album. Lewise Capaldiho si na Colours nesmíte nechat ujít!

V Ostravě měl vystoupit už před rokem, krátce před koncertem ale onemocněl a musel se pořadatelům omluvit. Letos už Lewis Capaldi do Vítkovic skoro určitě dorazí. Vypadá pořád stejně nenápadně, z jeho jména se ale za poslední rok stal velký tahák a přijíždí jako jedna z hlavních hvězd. A můžeme si být jistí, že druhá stage Colours zdaleka není jeho strop.

Minulé léto si Capaldi zahrál na budapešťském Sziget festivalu. Tehdy měly jeho nejslavnější písničky sotva pár milionů zhlédnutí na Youtube a znali ho spíš jen nadšenci. Měl jsem možnost s ním udělat rozhovor, překrýval se ale s koncertem jediného Čecha na Szigetu Thomem Artwayem, takže jsem se z něj omluvil. Netušil jsem, jak velká chyba to bude.

Letos na jaře se Capaldi na pár týdnů usadil na vrcholku britské hitparády singlů s písní Someone you loved, která je zatím dokonce nejposlouchanější píseň roku 2019 ve Velké Británii v aplikaci Apple music. V ostrovní hitparádě je teď navíc už na čtvrtém místě další Capaldiho singl Hold me while you wait. Letos už se objevil na největším festivalu světa Glastonbury a na podzim se chystá na sólový koncert i do Prahy. A přitom debutové album Divinely uninspired to a hellish extent vydal teprve v dubnu.

Capaldi klame zjevem rockera, stačí mu totiž španělská kytara a mikrofon. Má podmanivý hlas, který podporují tak trochu melancholické texty. Je bezprostřední a emotivní, prostředí Dolních Vítkovic bude působit jako pro něj navržené.

Hit Someone you loved složil a nahrál až jako poslední z alba během jednoho smutného večera v Londýně. Na Szigetu si ho ještě zpíval sám, v Glastonbury už s ním zpíval celý dav a něco podobného se dá čekat i na Colours. Someone you loved je totiž už dlouho v top 10 nejposlouchanějších na Spotify v Česku (momentálně na 8. místě) a zároveň třináctá celosvětově.

Hrát na bubny a kytaru prý Capaldi zkoušel už ve dvou letech, od devíti zpíval v hospodě a v sedmnácti se rozhodl pro dráhu hudebníka. Tu pořádně odstartovala píseň Bruises, kterou Capaldi nahrál na Spotify aniž by očekával nějaký větší úspěch. O pár let později se i díky ní stal prvním umělcem na světě, který oznámil a vyprodal turné ještě před vydáním prvního alba.

Kromě písniček si u něj fanoušci oblíbili i vtipná videa na Instagramu, na kterých většinou natáčí sám sebe na přední kameru. Fandí Celticu Glasgow, má pořádný skotský přízvuk a už v pátek hraje v Ostravě. Pokud se na Colours chystáte, Capaldi vám nesmí ujít.