Florence Welschová z Florence + The Machine

Florence Welschová z Florence + The Machine Zdroj: Facebook/Lillie Eiger

Colours of Ostrava 2019: Program festivalu a hlavní hvězdy. Letos bude hrát i opice

Festival Colours of Ostrava se tento rok bude konat už poosmnácté, a to od středy 17. července do soboty 20. července. Za ty roky se z malé akce na ostravské Černé louce pořádně rozrostl. Letos slaví další velký úspěch – dostal se na shortlist European Festival Awards 2018 v kategorii Best Major Festival. V první desítce je mimo jiné s maďarským Szigetem. Tento ročník konečně přinese také dlouho očekávanou hvězdu Florence and the Machine. Kdo další do Ostravy zavítá?

 „Střihorucí“ The Cure

sobota 20.7.

Stroj času sice neexistuje, ale existují The Cure, takže na letošních Colours se zaručeně ocitnete v 80. letech. Kultovní rocková kapela dnes už starších pánů zahájila svou kariéru v roce 1976 jako středoškolská partička. Od té doby se ale všichni členové krom frontmana Roberta Smitha vystřídali. Smith, předobraz Střihorukého Edwarda s červenou rtěnkou a bolestným hlasem, utváří kapelu od začátku. I když se hudba The Cure považuje vesměs za alternativní rock, je to rocková smršť téměř všeho. Skupina cestovala od punk rocku přes temný gothic a alternativní rock až po new wave. V posledních letech se nevyhýbá ani spolupráci s popovými interprety, jako je třeba Adele.

Florence and the Machine: Hudba jako pád z mrakodrapu

středa 17.7.

„Chci, aby moje hudba zněla, jako když se vrhnete ze stromu nebo z vysoké budovy,“ řekla jednou frontmanka indierockového uskupení Florence Welch. To se jí ve skladbách daří docela dobře naplnit, její silný hlas, který zní jako stovka ozvěn, působí na pozadí emotivních melodií a zvuků tak trochu ze snového světa přesně tak. Britská skupina nedávno vydala své čtvrté album High as Hope. Členové společně hrají od roku 2007, dělají extravagantní videoklipy a skvělou muziku, i když pro někoho možná příliš nasáklou popem.

Rag’n’Bone Man: zpěvák, kterého miluje Elton John

čtvrtek 18.7.

A do třetice zase Brit, který spojil zdánlivě nespojitelné. Na rukou má vytetovaná slova blues a funky, ale v jeho písních je vytetovaný taky soul, hip hop, gospel, rock… Hudbě se věnuje téměř 20 let, ale slávu a první místa v žebříčcích mu vynesl až jeho první singl Human, který vyšel v roce 2016. Muži s obrovským hlubokým hlasem projevil své sympatie sám Elton John: „I fucking love you. I think you’re brilliant,“ vzkázal čtyřiatřicetiletému hudebníkovi.

Shaka Ponk roztancují i mrtvého

pátek 19.7.

Shaka Ponk zavítají do Dolních Vítkovic už podruhé. Vzpomínám si na to šílenství v roce 2014. Rozhodně to byl nejlepší koncert dne. Tehdy s sebou francouzská smečka přinesla opici jménem Mr. Goz a mikrofony ve tvaru dýmek. Lidé v šíleném deliriu tancovali v kruzích a nosili členy kapely na rukou. „Nějaký směr? Nesmysl. Máme rádi elektroniku, punk, rock, metal, hip hop a hrneme to do lidí, jak nám řekne Mr. Goz, takže do té doby, než jim začnou krvácet uši,“ říká zpěvák Frah.

Duchové z Mogwai

pátek 19.7.

Parta Skotů z Glasgow se od roku 1995, kdy se dali dohromady, stala jednou z nejzásadnějších postrockových skupin. Skladby jsou hodně instrumentální, založené na zvuku kytary a nádherně melancholické. Občas se objeví zkreslený vokál. Mogwai je v překladu z čínštiny duch a skupina si název vybrala podle stejnojmenné postavičky z filmu Gremlins.

Dítě z hospody Lewis Capaldi

pátek 19.7.

Dvaadvacetiletý rusovlasý mladík, který se proslavil takřka přes noc svou poměrně známou, bolestně emotivní skladbou Bruises. Určitě není prvním zpěvákem, jehož kariéra začala v hospodách, Lewis v nich ale začal vyhrávat od dvanácti let. V roce 2017 se rozhodl, že si sám vydá skladbu Bruises. Skladba měla na Spotify brzy téměř 30 milionů přehrání, což z něj udělalo nejrychlejší Spotify celebritu v historii.

ZAZ a ostravský hattrick

sobota 20.7.

Dcera francouzského otce a španělské matky se ke svému současnému úspěchu poctivě dopracovala. Dlouho působila v několika skupinách, hrála ve francouzských ulicích i v kabaretech. Tam zpívávala i pět hodin bez mikrofonu. Její hvězda začala strmě stoupat asi před dvanácti lety, kdy vyhrála konkurz skladatele a producenta Kerredina Soltaniho, který hledal pro svou skladbu Je veux (Chci) zpěvačku s nakřáplým hlasem. Od té doby tento kouzelný hlas naplňuje směsicí jazzu, šansonu, swingu, popu a dalších žánrů na sólových deskách. Do Ostravy přijede pro velkou oblibu už potřetí, představí své nové album Effet miroir (Zrcadlový efekt).

Flamenco v R&B hávu – Rosalía

sobota 20.7.

Jestli jste si dosud nedokázali představit tradiční španělskou hudbu s moderním zvukem balancujícím na hranici stylů a alternativ, pětadvacetiletá Rosalía vás poslední festivalový den přesvědčí o opaku. Rostoucí evropská hvězda studovala flamenco osm let. Dál s ním ale musí, jak sama říká, nakládat jako s „tady a teď“. „Není mým záměrem měnit status quo žánru, zpívám flamenco ze své perspektivy a je pro mne absolutně nutné dělat to po svém,“ říká mladá umělkyně. Přiznaná španělská tradice zabalená do zvuků R&B, soulu, hip hopu nebo elektroniky opravdu nejde k ničemu přirovnat. Melodie jsou však zároveň chytlavé a mají potenciál zasáhnout širší publikum.

Gang of Youths: Kapela, která žije sen o U2

sobota 20.7.

Australská kapela, v níž jsou jen dva členové Australani. Pětice má kořeny v Koreji, na Fidži, v Chicagu, na Novém Zélandu, ve Velké Británii a částečně i v Polsku. Jsou však hrdou kapelou ze Sydney, kde to, jak říkají, všechno začalo, a jsou tam lidé, kteří jim fandí od začátku, dříve než se v roce 2017 stali australskou kapelou roku. Magazín Rolling Stone je nazval skupinou, která „žije svůj sen o dalších U2“. A něco na tom skutečně bude. Mocná směs instrumentů by se dala zařadit k indie rocku. Vše korunuje syrový a bolestný hlas Davida Le’aupepea, který zpívá o úzkosti, osamění a bloudění.

Kompletní program festivalu naleznete zde