DJ Kygo na Colours of Ostrava

DJ Kygo na Colours of Ostrava Zdroj: ČTK/Ožana Jaroslav

Fake music z Norska: Kygův koncert bez hodnoty, zato s DPH

Poslední koncert letošních Colours of Ostrava odehrál DJ Kygo. I když byla ve Vítkovicích velká spousta muzikantů, kteří jsou mnohem bližší mému vkusu, měla jsem od mladého Nora velké očekávání. Nestačila jsem se však divit. Ne že bych Kygovu hudbu chtěla jednoznačně odsoudit, určitě má své kvality, ale pouštět písničky a obrázky byl docela slabý výkon.

Hned po prvních pár odehraných vteřinách mě koncert rozesmál, což je docela dobré skóre. V rámci daného žánru (doprovod k tanci na stole ve čtyři ráno) je Kygo určitě světová špička a nechci zpochybňovat jeho talent a muzikantské kvality. Vždyť se taky snaží zpopularizovat styl tropical house a ve svých skladbách někdy čerpá ze soulu nebo deep housu. Nicméně když stane na extrémně vyvýšeném pódiu, zmáčkne čudlík, začne trsat a tváří se na publikum jako král, neříkejte, že byste se nesmáli.

Je pravda, že jsem se trochu bála už před koncertem, co se bude dít, když se všechny jeho písničky skládají z elektro části a zpěvu nějaké jiné superhvězdy. A tak nějak jsem nevěřila, že s sebou Kygo přiveze všechny ty lidi, co spolupracovali na některé jeho písničce. Imagine Dragons jsme viděli na Colours loni, a naživo to teda bylo trochu lepší.

Nejbizarnější na tom bylo, že publikum vřískalo úplně stejně, jako když před ním stáli Imagine Dragons před rokem v plné sestavě. Teď tam byl místo nich týpek mávající rukama ve vzduchu a střídavě pouštějící dým, plameny anebo ohňostroj. Šťastný nový rok!

On to řekl naživo

Moc tomu nerozumím. Stárnu? Nedokážu docenit umění? Mám špatný vkus? Je to ale docela dobrá zpráva pro lidi, co mají podnikavého ducha. Stačí hrát za barákem songy, co jsou zrovna cool v nočních klubech, pustit tam nějakou tu petardu a máte docela slušně vyděláno.

To, že s sebou Kygo neměl (až asi na dvě písničky) zpěváky, je pochopitelné, ale proč nehrál alespoň na ten syntetizátor anebo na klávesy, na něž rozhodně hrát umí? Mně to připadá jako velké pohrdání publikem. Dobře to shrnul náhodný pán, co stál opodál. Když Kygo pronesl nějaké to koncertní klišé, poznamenal: „Tý jo, on to řekl naživo a nepouštěl to z flešky.“

Parádní randál

Ještě absurdnější je celá situace vzhledem k tomu, jak velká část návštěvníků Colours odsoudila vystoupení Pharrella Williamse se skupinou N.E.R.D., která pouštěla základní hudební linku z nahrávky, ale nástroje a zpěv byly živě a koncert mě moc bavil i bez ohňostroje. „Čekal, že budeme tančit na playback,“ okomentoval vystoupení jeden z návštěvníků festivalu. Já teda nevím, co Williams čekal, ale na Kygův plný playback lidi docela tančili.

Myslím, že takhle by neměl vypadat poslední koncert festivalu. Poslední koncert by měl být pro co možná nejširší spektrum návštěvníků, aby odešli z Colours s pocitem, že se příští rok chtějí vrátit. Na konci vystoupení DJ pochválil publikum za „amazing noise“. Byl to fakt parádní randál, lépe bych to neřekla.