Colours of Ostrava 2023: Tom Grennan

Colours of Ostrava 2023: Tom Grennan Zdroj: Martin Straka

Colours of Ostrava 2023: Márdi na besedě Reflexu
Colours of Ostrava 2023: Márdi na besedě Reflexu
Colours of Ostrava 2023
Colours of Ostrava 2023: Márdi na besedě Reflexu
Colours of Ostrava 2023: Kateřina Kadlecová na besedě Reflexu
70
Fotogalerie

Třetí den Colours: odpolední královny Lenka Dusilová a izraelské Haze'evot, vtipní Sleaford Mods i Gilberto Gil

Třetí den byl rozlítaný, byť na Reflex Stage to šlapalo: frontman pardubické rockové stálice Vypsaná FiXa Márdi dorazil už před polednem, k příjemně intimnímu povídání s Kateřinou Kadlecovou pak ve dvě usedla Lenka Dusilová. Lektoři Pavel a Jasmína Houdkovi vystřihli od čtyř do pěti akční workshop o moderní sebeobraně a už po páté se na Reflex Stage začali scházet ti, kteří chtěli od šesti zažít Čestmíra Strakatého v rozhovoru s Veronikou Bednářovou. Velikost naší scény bolestně nestačila ani při obou večerních stand-upech komika a scénáristy Tomáše Plhoně. Dneska, v sobotu, kdy se chystá večerní stand-upový dvoják Jana Studničky, to nebude lepší. 

Dívčí indie rocková kapela Haze'evot dohnala svou energií, divokostí a rozpáleností některé přítomné až k extatickým výkřikům nadšení, Ostravu si zcela podmanili i vtipní a naštvaní britští Sleaford Mods, dvojice Jason Williamson a Andrew Fern. Legendární písničkář Gilberto Gil, slavný leckde na světě víc než Beatles, dojal na svém vůbec prvním a zřejmě i posledním vystoupení v Česku; určitě dorazili i fanoušci z jeho domovské Brazílie. 

Konala se i večerní beseda na plné Vítkovice Gong Stage v rámci diskusního fóra Meltingpot, kde v podcastu Kecy & Politika Bohumila Pečinky a Petrose Michopulose vystoupil prezident Petr Pavel. Pořad provázela prvotřídní slivovice – však chce také prezident vstoupit do historie jako Petr I. Pohodový.  

Mezitím se strhla bouře, bylo bláto, a natěšení diváci se odhodlaně vydali na koncert globální hvězdy Burny Boye. Jeho kompletní sestava hudebníků a tanečníků byla připravena v backstagi České spořitelny, sám nigérijský zpěvák ale na poslední chvíli nedorazil – jeho pokažené soukromé letadlo pokazilo večer mnohým z nás.   

Společně s festivalem dál jako na drátkách probíhá šestý ročník mezinárodního diskusního fóra Meltingpot, kdy na jedenácti scénách vystupuje víc než 200 řečníků. Na fotkách Martina Straky proto vidíte hlavní hvězdu letošního Meltingpotu, britského spánkologa Matthewa Walkera, který měl v pátek odpoledne hodinový program na Vítkovice Gong Stage. Rozhovory našich reportérů s největšími osobnostmi Meltingpotu samozřejmě najdete v příštích týdnech v Reflexu, na webu i v tištěném časopise.