Video placeholde
Colours of Ostrava 2023: Márdi na besedě Reflexu
Colours of Ostrava 2023: Márdi na besedě Reflexu
Colours of Ostrava 2023: Márdi na besedě Reflexu
4
Fotogalerie

Márdi z Vypsané fixy: Největší hit jsem složil s mentálně postiženými a Anděla jsme oslavili na benzínce

Cenu Anděl pro nejlepší kapelu roku dostala Vypsaná fixa takzvaně na stará kolena: sošku si pardubicko-pražský kvartet poprvé z pódia odnesl před třemi měsíci, což se po deseti albech plných hitů a devětadvaceti letech existence může zdát trochu divné. Ale není, jak posluchačům páteční debaty na Reflex Stagi Colours of Ostrava vysvětlil Márdi, frontman, zpěvák a kytarista Fixy. 

Atmosféra jejich koncertů je vždy excelentní, jak by mohly potvrdit tisíce diváků před Liberty Stage, kde Vypsaná fixa včera v půl třetí otevírala program třetího festivalového dne. Starší fanoušci znají zpaměti alba Brutální všechno, Bestiálně šťastní a Krása nesmírná z první půli nultých let (tahle tři alba se mimochodem nahrávala právě v Ostravě, kam Márdi dojížděl vlakem), jejich děti přezpívají repertoár kapely od Fenoménu dál, až po loňské Kusy radosti. Nejen o vzniku a zajímavém procesu nahrávání tohoto covidového, dosud posledního alba se rozpovídal Michal Mareda alias Márdi před zraky svých fandů, zhusta oděných do fixáckých triček.

Zavzpomínali jsme též na úplně první rozhovor, k němuž jsme se s novopečenými hitmakery sešli před dvaadvaceti lety, kdy se album Brutální všechno díky své jedinečné poetice i punkové divočině soundu stalo zjevením. „Jak vypadá váš průměrný fanoušek?“, ptala jsem se tedy. Márdi odpověděl lapidárně: „Naši fanoušci obvykle mají ruce, hlavu a nohy. Jinak si nejsou moc podobní. Já jsem svoji hudbu směroval na mentálně postižený. Oni na hudbu reagujou nejlíp, nic neřeší a paří. Měl jsem s nima kapelu, jmenovala se Mental Defekt Kinders, a 1982 jsem složil s nima.“

Mluvili jsme o energii, kterou kapela i po třech dekádách přes pouhé dvě personální změny základní sestavy vyzařuje, ale i o změnách hudebního byznysu pokud jde o, řekněme, monetizaci tvorby. Fixa jako mnozí další už pár let dává alba na youtube a ke streamingu zadarmo, případně nechává fandy přispět libovolný obnos. Kolik procent ze stahujících kapele skutečně přispěje? Je to dobrá strategie? A je Márdi stále v kontaktu se svým mentorem a producentem desky Brutální všechno Petrem Fialou z legendární Mňágy a Žďorpa? A jak se chytil nový, o generaci mladší basák Kryštof Mašek, někdejší spoluhráč Mekyho Žbirky?

Nejen kvůli černočernému vtipu, jímž Kryštof Márdimu předpověděl budoucnost, si poslechněte záznam naší debaty s autorem a interpretem hitů jako Antidepresivní rybička, Holka s lebkou, Dezolát, Detaily nebo Nina.