Video placeholde
Hudebnice a performerka Ridina Ahmed
Hudebnice a performerka Ridina Ahmed
Hudebnice a performerka Ridina Ahmed
3
Fotogalerie

Muzikantka Ridina Ahmed na Colours: Můj hlas i moje tělo jsem já, líbit se ostatním není povinnost

Je to teprve dva roky od premiéry Sádla, autorské inscenace zpěvačky a performerky Ridiny Ahmed. Tuto sobotu uvidíte Sádlo v rámci festivalu Colours of Ostrava i s následnou debatou. Ridina totiž svou iniciativu, která do mainstreamového veřejného prostoru průrazně vnesla téma bodyshamingu, následně rozšířila v nejposlouchanější dokumentární seriálový podcast na Radiu Wave a díky obrovskému zájmu lidí také v rychle se rozvíjející projekt Moje tělo je moje, jehož základem je respekt k diverzitě lidského těla a jenž má za sebou první školní rok workshopů a přednášek. Nejen o tom jsme si povídali na besedě na Reflex Stage na Colours of Ostrava 2023. Pusťte si záznam celé debaty ve videu v úvodu článku.

Už mnoho let vede autorské hlasové dílny, kde učí zpívat i lidi, kteří třeba nikdy před tím neotevřeli pusu, protože jim okolí říkalo, že na to nemají. Mezi přijetím vlastního hlasu a přijetím vlastního těla spatřuje Ridina Ahmed podobnost, protože obojí se díky technologiím dostává na veřejnost až ve vyretušované, dokonale zeditované zvukové nebo obrazové podobě.

I proto vystoupila v inscenaci Sádlo na jeviště jen ve spodním prádle, což bylo rozhodnutí, ke kterému dospěla až během zkoušení; zájem o téma si mimochodem před tím jasně potvrdila díky výzvě na Facebooku, kam jí během 48 hodin přišla detailní svědectví od desítek žen. 

Vstup Ridiny do světa mainstreamových médií od Vlasty po Respekt i slovenská média znamenal několik jejích zásadních prohlášení, mimo jiné i to, že žena nemá povinnost se líbit ostatním. To vyvolalo silné negativní reakce veřejnosti, které jí nakonec způsobily panickou ataku – dnes už je však Ridina Ahmed se zájmem i reakcemi veřejnosti srovnaná, věnuje se zároveň svým neziskovým iniciativám i hudbě a rázně tvrdí, že rozhodně není propagátorkou obezity, ale i kvůli sobě naopak zdravého životního stylu.

Spolu se skupinou HLASkontraBAS oktet, což je uskupení čtyř kontrabasů a čtyř hlasů, které vzniklo z Ridinina dua s kontrabasistou Petrem Tichým, pravidelně koncertuje (nedávno hráli na letním festivalu v Boskovicích), chystá také pobyt na Islandu a sólové album. Několikrát už tato maminka tří dospívajících dětí pracovně navštívila Ghanu, v listopadu se chystá s představením Sádlo do Burkiny Faso – poslechněte si ji přímo z Reflex stage!