Video placeholde
Zakladatelky projektu Pod svícnem: Michaela Studená a Barbora Urbanová
Zakladatelky projektu Pod svícnem: Michaela Studená a Barbora Urbanová
Zakladatelky projektu Pod svícnem: Michaela Studená a Barbora Urbanová
3
Fotogalerie

Urbanová a Studená: Za znásilnění dítěte už nesmí padnout podmínka. Spuštění Pod svícnem otevřelo peklo

Je to rok, co se poslankyně hnutí STAN Barbora Urbanová a majitelka PR agentury Michaela Studená rozhodly založit iniciativu Pod svícnem, která pomáhá obětem domácího a sexualizovaného násilí. Tehdy jim všichni říkali, že to téma nikoho moc nezajímá, že česká legislativa řeší problematiku dostatečně a že je to celé vlastně k ničemu. Dnes je podle průzkumu znají 2 miliony Čechů, hlásí se jim stovky obětí a ve Sněmovně právě prochází změna legislativy k domácímu násilí a přísněji se bude trestat i sexuální styk s dítětem. Nejen o tom si povídali na besedě na Reflex stage na Colours of Ostrava 2023. Pusťte si záznam celé debaty ve videu v úvodu článku.

Projekt Pod svícnem jako by mířil ke hvězdám raketovou rychlostí. Nejprve to měl být jen účet na Instagramu. Později z toho byl podcast, který letos dokonce zvítězil v kategorii objev roku na Podcastu roku. „Když jsme s tím začaly, tak se doslova otevřelo peklo. Prakticky každý den se nám ozval někdo, kdo zažil, nebo stále zažívá domácí násilí, nebo někoho takového zná a chce mu pomoci. Pak se nám naše hrdinky a hrdinové ozvali, že by chtěli příběhy i sdílet osobně a tak jsme přišly s nápadem na podcast,“ popisuje začátky Barbora Urbanová.

„Nesoudíme, pomáháme. To je naše heslo. Věříme obětem a chceme edukovat společnost, že k pomoci těmto lidem stačí opravdu málo. Nikdo to nemá napsané na čele. Ani oběť, ani násilník, takže je dobré všímat si věcí kolem sebe. Spustili jsme i osvětovou kampaň zaměřenou na dospělé a chystáme i projekt, který má za cíl pomáhat přímo dětem. Vysvětlovat věci učitelům, vedoucím kroužků a spolužákům,“ popisuje další plány Michaela Studená.

Podívejte se na celou debatu ve videu v úvodu článku, kde mimo jiné zjistíte, co je to tzv. znásilnění z podstaty a proč ministerstvo spravedlnosti navrhovalo nejprve pětiletou hranici věku, později se dospělo ke 12 letům a proč se nepodařilo návrh změny legislativy dotáhnout až na 15 let věku dítěte.