Colours of Ostrava 2023: Zahájení

Colours of Ostrava 2023: Zahájení Zdroj: Martin Straka

Colours of Ostrava: Kateřina Kadlecová a Martin Bartkovský na besedě Reflexu
Colours of Ostrava: Kateřina Kadlecová na besedě Reflexu
Colours of Ostrava: Kateřina Kadlecová na besedě Reflexu
Colours of Ostrava: Martin Bartkovský na besedě Reflexu
Colours of Ostrava: Kateřina Kadlecová a Martin Bartkovský na besedě Reflexu
99
Fotogalerie

První horký den na Colours: dechberoucí akrobatické zahájení, muzikál Lazarus v Gongu a OneRepublic

Ostravský areál Colours of Ostrava se včera divákům otevřel v pravé poledne, zahájení pak bylo naplánováno na 17:30 na Stage České spořitelny - s festivalově oslavnými fáborky a akrobatickými performancemi. Tak oficiálně začaly dvacáté Colours, letos největší a nejdražší, jinak kultovní projekt ostravské metropole: letošní ročník potrvá do soboty 22. července a jeho hlavní hvězdou je americká kapela OneRepublic, která včerejší den završila.  

Včera v 16:30 taky zahájila svůj letošní festivalový běh Vítkovice Gong Stage, představením komorního muzikálu Lazarus, které do Ostravy přivezla Městská divadla pražská s Igorem Orozorovičem v hlavní roli – diváci v Gongu výkony účinkujících odměnili na konci dlouhými ovacemi ve stoje. Mimochodem právě Igora Orozoviče dnes ve 14:00 hodin uvidíte na Reflex Stage. 

Včera totiž nastartovaly tradiční coloursovské besedy Reflexu: už tu první, kterou moderovala kolegyně Kateřina Kadlecová, zaplnili diváci až po balkón. Však také mluvila s naším dalším redakčním kolegou, Martinem Bartkovským: o politice, glosování pochybných demošek, novinařině i budoucnosti tištěných a onlinových médií. Záznam všech besed uvidíte na webu Reflexu, například hned tu druhou, ze včerejšího odpoledne. Vedl ji Martin Bartkovský se zakladatelkami projektu Pod svícnem, Michaelou Studenou a Barborou Urbanovou o problematice domácího násilí, se kterým si české soudy a policie stále neumějí poradit.

Jak vidíte ve fotogalerii, také letos má Reflex na Colours of Ostrava fotografa Martina Straku; zítra proto uvidíte další coloursovský průřez dnem. V pátek se také představí legenda brazilské hudby Gilberto Gil, který je na rozlučkovém turné (čtěte také v novém tištěném Reflexu číslo 29 i zde na webu) a britská dvojice Sleaford Mods. Ale na Colours se vrací i Monkey Business, Vypsaná fiXa, Lenka Dusilová nebo Ewa Farna, kterou dnes čeká velký festivalový koncert sezóny. Společně s festivalem probíhá šestý ročník mezinárodního diskusního fóra Meltingpot; rozhovory s jeho hlavními osobnostmi najdete na webu i v printu.