Video placeholde
Colours of Ostrava, sobota 16. července
Colours of Ostrava, sobota 16. července
Colours of Ostrava, sobota 16. července
Colours of Ostrava, sobota 16. července
Colours of Ostrava, sobota 16. července
5
Fotogalerie

Zlata Holušová: Covid mě naučil vážit si přítomného okamžiku, neptejte se mně, co bude za rok

„Neptejte se mě, co bude za rok, máte před sebou ještě jeden den festivalu a spoustu skvělé muziky,“ čelila ředitelka festivalu Zlata Holušová se smíchem dotazům, koho na Colours of Ostrava pozve příští rok. A aby dodala váhu svým slovům, doporučila návštěvníkům besedy, ať přijdou o půlnoci na scénu Reflexu, kde zahraje světový klavírní virtuos Ivo Kahánek. „Zlato, to mělo být překvapení, to měl být přece tajný koncert,“ reagoval s hlavou v dlaních na její doporučení moderátor debaty.

Zlata Holušová vysvětlovala, jak festival přežil dvouletou pauzu, vynucenou pandemií covidu. „Byly to opravdu těžké časy, proto si važme každého okamžiku, který právě prožíváme,“ nastínila své poučení z posledních dvou let. Některé příběhy z covidové doby měly až tragikomický rozměr. Zlata Holušová například vzpomínala na situaci, kdy ji krajská hygienička Pavla Svrčinová zrušila letní „Nefestival“, který měl být jakousi náhražkou za Colours v létě před dvěma lety, ve chvíli, kdy v Dolních Vítkovicích byly kapely i návštěvníci a dokonce i někteří ministři vlády. „To byl takový stres a bezmoc, že jsem večer přijela domů a zhroutila se tak, že jsem nemohla chodit. Odvezla mě sanitka do nemocnice a po cestě mi dali dýchnout rajského plynu. Když jsem přijela do nemocnice, byla jsem úplně rozřehtaná. To je ta Zlata Holušová, která v televizi naštvaně komentovala zrušení svého festivalu?, divil se tehdy personál nemocnice,“ vzpomínala ředitelka festivalu.

Ředitelka festivalu se také vyjádřila k některým absurdním covidovým opatřením, které omezovaly v posledních letech život i hudbu: „Uvědomuje si někdo, že se tady nesmělo zpívat?!“

Na otázku, jestli díky pandemii hudebníci zlevnili, řekla, že české i zahraniční kapely, až na výjimky, zdražily i o desítky procent, což ekonomiku festivalu samozřejmě ovlivňuje a v příštím roce se to nutně odrazí i v ceně vstupenky na festival. A chtěla by si splnit nějaký sen, zpěváka nebo kapelu, kterou by chtěla do Ostravy přivézt? „Určitě Neila Younga. Několikrát jsme s ním jednali a nikdy to nakonec nedopadlo, svou cestu do Evropy prostě zrušil.“ Na otázku o ceně vystoupení zahraničních hvězd prozradila, že ty špičkové stojí mezi půl milionem euro. „Výjimkou ale nejsou ani dva miliony,“ překvapila publikum.

Zlata Holušová také vstoupila do debaty, proč se na festival vrátily jednorázové plastové kelímky. „Protože jsou ekologičtější, než ty vratné,“ vysvětlila publiku.

Jakou poslouchá Zlata Holušová hudbu doma?

Koho by na festival nikdy nepozvala?

Kým se nechala jedinkrát přesvědčit, aby na festival pozvala hvězdu, která se úplně míjela s jejím hudebním vkusem, a jak to dopadlo?

Na jak dlouho má podepsanou smlouvu s Dolními Vítkovicemi na pořádání festivalu a jak ovlivní kapitálový vstup investiční společnosti Rockaway do festivalu?

Dozvíte se v přiloženém záznamu celé besedy s ředitelkou festivalu Zlatou Holušovou.