Video placeholde
Colours of Ostrava, pátek 15. července
Colours of Ostrava, pátek 15. července
Colours of Ostrava, pátek 15. července
Colours of Ostrava, pátek 15. července
Colours of Ostrava, pátek 15. července
31
Fotogalerie

Autorka Lichožroutů Galina Miklínová: Proč chtěla prchnout z Ostravy a proč se do ní dnes ráda vrací

Přední česká ilustrátorka a filmová animátorka Galina Miklínová se účastí na Colours of Ostrava vrátila takříkajíc „na místo činu“. Spolu s šéfredaktorem Reflexu zavzpomínali na společně strávené ostravské dětství a mládí a pobavili obecenstvo rodinnými historkami z před čtyřiceti i více let. „Ostrava v roce 1984 byla fakt něco jiného, než dnes,“ vzpomínala výtvarnice a vysvětlovala, proč se za každou cenu a co nejdříve snažila z Ostravy dostat. „Ale teď si ji vyloženě užívám, ohromně se proměnila k lepšímu,“ říká držitelka mnoha ocenění za své knihy, večerníčky i filmy, která tvoří a žije ve středočeské obci Klučov.

Důležitou postavou jejího profesního života se stal dnes již zesnulý český básník a spisovatel Pavel Šrut, se kterým vytvořila úspěšnou sérii knih o domácí nestvůře, požírající ponožky – Lichožrouti. Ti se také stali také námětem pro úspěšný celovečerní animovaný dobrodružný film Lichožrouti (2016).

Na otázku, jestli existuje něco jako česká animovaná škola a jestli ji něco charakterizuje, odpovídá Galina Miklínová, že určitě ano. My, Češi, jsme navíc velmi šikovní, umíme toho více a dokážeme si vždy poradit,“ říká výtvarnice, která studovala animaci mimo jiné i v Humberside University ve Velké Británii.

V současné době úzce spolupracuje se spisovatelem Petrem Stančíkem nebo Alenou Mornštajnovou a chystá se i nový projekt animovaného filmu.

Jak si vybírá knihy k ilustracím? Frustruje ji dlouhý čas, strávený přípravou a realizací animovaného filmu? Za kterou knihu se stydí a kterou by nejraději vymazala ze své biografie? Jak se dostala k ilustracím prvních čtyř dílů Harryho Pottera?

Dozvíte se v přiloženém záznamu z besedy na Colours of Ostrava.