Oblast Kokotsko a její rybníky nedaleko Plzně

Oblast Kokotsko a její rybníky nedaleko Plzně Zdroj: Viliam Buchert

Oblast Kokotsko a její rybníky nedaleko Plzně
Oblast Kokotsko a její rybníky nedaleko Plzně
Oblast Kokotsko a její rybníky nedaleko Plzně
Oblast Kokotsko a její rybníky nedaleko Plzně
Oblast Kokotsko a její rybníky nedaleko Plzně
7
Fotogalerie

Kokotsko: Místo božího klidu, které vás překvapí nejenom svým názvem

Vrch Kokotsko, Horní kokotský rybník, Dolní kokotský rybník, Kokotský les, Kokotská studánka a pramen U Čůráčku. S těmito názvy, které jsou dnes především předmětem pobavených selfie, jež si pořizují turisté, se setkáte v oblasti Kokotsko, která se nachází nedaleko Plzně a Rokycan. Je to příjemné místo na klidné procházky a je nutné připomenout, že dnes vulgární slovo kokot znamenalo ve staročeštině kohout.

Kokotsko se nachází na území bývalé stejnojmenné vesnice, která podle historiků zanikla již kdysi v době husitské. Zachovala se zde ale část rybniční soustavy staré 500 let, konkrétně dvě funkční nádrže – Horní kokotský rybník a Dolní kokotský rybník. Kolem nich vede naučná stezka otevřená v červenci 2010. Je to místo, kam nechodí až tolik turistů, takže je to ideální prostor pro poklidnou procházku, která vede většinou lesem. Není to nic náročného, zvládne to prakticky každý, i malé dítě.

K naučné stezce přijedete po silnici, která spojuje vesnice Smědčice a Litohlavy. Upozorní vás na ni tabule u silnice. Pak můžete zvolit několik cest. Jednu volí část návštěvníků, protože dnes sem někteří přichází pouze pořídit si fotografie u rozcestníku s názvem Kokotsko. Je to ověřené a vyzkoušené – když takové selfie pošlete mobilem nebo si dáte fotku na Facebook či Instagram, budete mít o zábavu i reakce postaráno.

V případě vlastní naučné stezky, která se jmenuje Kokotské rybníky, můžete zvolit dvě varianty.

Pokud chcete vidět pouze místní Kokotské rybníky, tak ten Horní je přímo u silnice. V těchto dnech je vyschlý. Celá oblast sice byla před lety revitalizována, ale v letních měsících chybí to nejpodstatnější – zdroje vody. Jděte proto k Dolnímu kokotskému rybníku, tam voda ještě pořád je. Když zaparkujete a vrátíte se tak 50 metrů po silnici směr Smědčice, zahnete doleva, tam je lesní turistická cesta, na jejímž začátku je závora. Po chvilce narazíte na rozcestník „Kokotsko“. To je místo, kde se lidé nejčastěji fotografují. Můžete jít dál a po několika stech metrech je rybník. Dá se kolem něj procházet a je to velmi příjemné místo na rozjímání. Naprosté ticho, minimum lidí. Já jsem u dolního rybníka nepotkal za půlhodinu nikoho, ale bylo obrovské horko, zřejmě se nikomu nechtělo.

Delší variantou je absolvování celé naučné stezky Kokotské rybníky. Ta jde od informační tabule u silnice (ta zůstane po vaší pravé ruce). Lesem se dostanete k vrchu Kokotsko (501 metrů nad mořem), pak projdete vesnicí Bušovice, kde je kaple a barokní zámek rytířů Wiederberger von Wiedersberg. Ten je sice dominantou Bušovic, ale protože je zde depozitář Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje, není přístupný veřejnosti.

Od Bušovic vás naučná stezka vede kolem vesnice Nová Huť, ze které zase odbočíte směrem k Dolnímu kokotskému rybníku. Zhruba 300 metrů od tohoto místa je studánka U Čuráčku. Když půjdete další asi dva kilometry, přijdete k rybníku, kde je i v těchto tropických dnech pořád dost vody. Ale není to na koupání, to poznáte sami.

Pokud mohu doporučit, určitě se podívejte na Dolní kokotský rybník, je to příjemné, romantické, hezké a tiché místo. A nezabere vám to moc času.

Oblast Kokotsko se nachází nedaleko dálnice D5, takže cesta sem je velmi jednoduchá a pohodlná. A jistě, nezapomeňte se vyfotit, názvy těchto míst k tomu samozřejmě vybízejí, i když to ve skutečnosti není nic sprostého, je to pouze pozůstatek kusu české historie.