Curych

Curych Zdroj: Profimedia.cz

Chystáte se na dovolenou do Švýcarska? Tady je 12 švýcarských unikátů a důvodů, proč je navštívit

Co se vám vybaví, když se řekne Švýcarsko? Matterhorn, čokoláda, hodinky, nebo snad sýry? Tahle malá, neutralitu vyznávající země má ale spoustu dalších jedinečností, které ji odlišují od ostatní Evropy i světa. Co o Švýcarsku nejspíš možná nevíte?

1. Největší město Curych získalo hned několik světových prvenství. V mnoha žebříčcích si vysloužilo nálepku nejdražšího hlavního města světa a také města s nejlepší kvalitou života. Je tu tak čisto, že podle mnohých můžete jíst s nadsázkou ze země.

CurychCurych|Profimedia.cz

2. Švýcarsko je obecně jedno z nejčistších míst na světě. Už několikrát se stalo dokonce nejčistším státem světa. Na odpadky tu opravdu nenarazíte. Ale – vlastně za to doslova zaplatíte. Třeba i když si kupujete kávu, protože ta už získala také titul „nejdražší na světě“.

3. Je připravené na (atomovou) válku. Jen v Alpách najdete na 300 000 bunkrů a krytů, ve městech má řada obytných domů i svůj vlastní atomový kryt. Je to běžná součást bydlení – asi tak jako u nás sklep nebo balkon. Švýcaři si tak střeží svou pověstnou neutralitu.

4. Švýcarské Alpy nepřehlédnete. Ale víte o nich, že zaujímají až 60 % celé země? Nebo že v nich najdete největší koncentraci vrcholů vyšších než 4000 m n. m.? Je jich tu celkem 24! A pokud budeme počítat vrcholy nad 3000 m n. m., tyčí se jich tu dokonce více než 200!!! No, když vedle toho postavíte naši Sněžku…

MatterhornMatterhorn|Reuters, Profimedia

5. V neděli se opravdu nedělá. Poslední den týdne je tu pevně zakotvený jako den klidu. Nejen bez práce, ale také bez hluku. Švýcarské neděle jsou něco jako malé „povinné“ wellness.

6. Gotthardský úpatní tunel je železniční tunel vedoucí skrze alpské masivy. Měří neuvěřitelných 57 km a je díky nim tím nejdelším železničním tunelem na světě. Otevřeli ho teprve před dvěma roky, 1. 6. 2016, a zrychlil dopravu mezi Curychem a Milánem.

7. Jacob Schweppe ve Švýcarsku vynalezl bublinkovou limonádu. Bylo to už v roce 1783, když se mu podařilo „napumpovat“ do vody bublinky a způsobit revoluci. Tehdy se totiž věřilo, že „vzduch ve vodě“ je léčivý, sodovka se prodávala v lékárnách ve speciálních kameninových lahvích. A její věhlas se dostal až do Londýna, kde za ni Schweppe dostal v roce 1836 i pečeť královské kvality. O 15 let později se jí na Světové výstavě prodalo přes milion lahví! Rok 1870 přinesl pak další zlom. První Indian Tonic Water, tedy první ochucenou limonádu na světě.

8. Cizinci tvoří až ¼ obyvatel. Není se co divit. Mnohá odvětví nabízí jedny z nejvyšších mezd ve světě. A ve spojení s vysokou životní úrovní tvoří velké lákadlo. Bez zajímavosti není ani to, že zatímco do práce tu chodí asi 84 % procent mužů, ženy jsou hodně doma. Do práce jich chodí jen něco přes 40 %. Své v tom možná hraje i fakt, že přes všechnu pokrokovost ve Švýcarsku stále platí značné rozdíly ve mzdách mužů a žen, které tu získaly právo volit až v roce 1971.

9. Švýcarsko se může chlubit 1500 jezery. Což mimo jiné vedlo k tomu, že se voda, respektive vodní elektrárny, staly hlavním zdrojem elektrické energie. Dnes produkují více než polovinu celkové energie.

10. Ekonomika stojí na vzdělání. Většina oborů, které tu fungují, je vysoce specializovaná. IT, mikrotechnologie, nukleární výzkum… Vzdělání jako takové je tu velmi důležité. Na 88 % lidí má maturitu. A běžný je i vysokoškolský diplom.

764048:gallery:true:true

11. „Narodil se“ tu suchý zip. Psal se rok 1948, když švýcarský inženýr de Mestral bojoval v Alpách s nalepenými lopuchy na kalhotách a dostal tenhle nápad. Naprosto geniální! A mimochodem, Albert Einstein tu také dal dohromady svou teorii relativity.

12. Rýnské vodopádyjsou nejmohutnější v Evropě. Vysoké jsou 23 metrů a najdete je u městečka Stein am Rhein.