Wachau: Víkend v srdci rakouského vinařského ráje
Čtyři dny v oblasti zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO, kde se kultura, gastronomie a přírodní krásy spojují v dokonalou harmonii
Když se řekne Wachau, vybaví se mi okamžitě terasovité vinice svažující se k modrému Dunaji, barokní věže klášterů a vůně čerstvě upečeného chleba z místních pekáren. Tato rakouská oblast mezi Melkem a Krems, je zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO. Je místem, kde čas jakoby zpomalil a kde každý kámen vypráví svůj tisíciletý příběh.
První dojem: Cesta po Dunaji
Sedmihodinová cesta z Prahy rychle upadla v zapomnění, jakmile jsme v Kremsu nastoupili na palubu lodi DDSG Blue Danube. Hodinová plavba do Spitzu byla prvním skutečným setkáním s kouzlem Wachau. Dunaj se tu vine mezi skalnatými břehy porostlými vínem, zatímco na horizontu se tyčí romantické zříceniny hradů a elegantní siluety klášterů.
Ve Spitzu nás čekala procházka k historické Červené bráně – pozůstatku středověkého opevnění. Cesta Wassergeistweg nabídla nejen nádherné výhledy, ale i první ochutnávku místního pohostinství. Zpáteční cestu na kolech do Kremsu jsme si užili jako osvěžující způsob, jak poznat krajinu z jiného úhlu pohledu.
Večer v restauraci Poldi Fitzka v místní Zemské galerii se ukázal jako výborný úvod do wachaušské gastronomie. Kuchyně zde dokonale spojuje tradiční rakouské chutě s moderním pojetím, a místní vína – především Riesling a Grüner Veltliner – jsou skutečným zjevením.
Kulturní skvost: Klášter Dürnstein
Druhý den patřil jednomu z nejfotografovanějších míst celého Rakouska – klášteru Dürnstein s jeho charakteristickou modro-bílou barokní věží. Procházka k romantické zřícenině hradu, kde byl kdysi vězněn anglický král Richard Lví srdce, nabídla nejen historické poučení, ale především úchvatné panorama celého údolí.
Oběd na zámku Greisslerei byl pak dokonalým spojením kulinářských zážitků s atmosférou historického prostředí. Následná návštěva světově proslulé vinařské oblasti Domäne Wachau s degustací místních vín ukázala, proč jsou zdejší vinice tak ceněné. Terroir Wachau – jedinečné spojení podnebí, půdy a tradice – vytváří vína s charakterem, který nejde napodobit.
Zážitková jízda vlakem Wachaubahn
Třetí den přinesl jeden z nejpamátnějších okamžiků celého výletu. Jízda historickým vlakem Wachaubahn z Kremsu do Spitzu je skutečným cestovním zážitkem. Vlak se vine malebnou krajinou, zastavuje v pittoreskních městečkách a nabízí výhledy, které by z auta nebo autobusu zkrátka nebyly k vidění.
Pěší túra po turistické stezce Welterbesteig do Weißenkirchenu byla pak ideálním způsobem, jak strávit odpoledne. Cesta vede přímo srdcem vinařské krajiny, kde lze na každém kroku pocítit harmonie mezi člověkem a přírodou, která trvá už více než tisíc let. Piknik mezi vinicemi s výhledem na Dunaj a okolní kopce patřil k nejklidnějším chvílím celého víkendu.
Večeře u Heurigen Mang ve Weißenkirchenu představila autentickou atmosféru rakouského vinařského hostince. Heuriger – tradiční vinný hostinec, kde vinaři podávají své mladé víno – je institucí, kterou musí zažít každý návštěvnik Wachau.
Vrchol výletu: Klášter Melk
Poslední den patřil nesporně nejimpozantnějšímu památce celé oblasti – benediktinskému klášteru Melk. Tento barokní klenot, tyčící se nad Dunajem, je skutečným architektonickým zázrakem. Prohlídka kláštera je cestou časem i uměním.
Nejvíce mě uchvátila klášterní knihovna s jejími nádhernými freskami a tisíci svazky historických knih. Strop zdobený alegorií víry a vědy, zlatem zdobené regály plné vzácných rukopisů – to vše vytváří atmosféru, která člověka doslova ohromí. Klášterní kostel pak s freskami Johanna Michaela Rottmayra představuje vrchol barokního umění. Každý detail, od mramorových sloupů po zlaté ornamenty, svědčí o mimořádném uměleckém cítění tehdejších stavitelů a umělců.
Gastronomie jako životní styl
Během celého víkendu se potvrdilo to, co o Wachau vědí všichni znalci – místní gastronomie je na světové úrovni. Každá večeře byla malým gastronomickým dobrodružstvím. Ať už šlo o rafinované menu v Zemské galerii, autentické chutě na zámku Greisslerei, nebo domáckou atmosféru u Heurigen, všude jsme narazili na tu pravou rakouskou pohostinnost spojenou s vynikající kuchyní.
Vína, především ta z oblasti Smaragd – nejvyšší kategorie místních vín – dokonale doplňovala každé jídlo. Rieslingy s jejich minerálním charakterem, Grüner Veltlinery s ovocnou chutí nebo vzácnější odrůdy jako Neuburger či Roter Veltliner – každé víno mělo svůj příběh a svou osobitost.
Závěr: Wachau zůstává v srdci
Čtyři dny ve Wachau rychle utekly, ale vzpomínky zůstávají. Tato oblast je dokonalým místem pro všechny, kteří hledají spojení kultury, přírody a gastronomie na nejvyšší úrovni. Není divu, že UNESCO zařadilo Wachau na seznam světového dědictví – je to místo, kde tradice více než tisíc let starých vinic stále žije a kde každý návštěvník může pocítit něco z té magie, která z tohoto údolí dělá jedno z nejkrásnějších míst Evropy.
Wachau není jen turistickou destinací – je to životní filozofie, kde se čas zpomaluje a kde člověk znovu objevuje radost ze jednoduchých věcí: dobrého vína, výborného jídla a nádherné krajiny, která uklidňuje duši.



















