Královský okruh v Hochjönigu má 111 km, celkové převýšení 5200 metrů a zabere čtyři dny.

Královský okruh v Hochjönigu má 111 km, celkové převýšení 5200 metrů a zabere čtyři dny. Zdroj: Oesterreich Werbung, Charly Schwarz

Léto na horských loukách, tentokrát u Jagglhütte v Maria Almu
I v Rakousku, kde jsou na přípravu masa včetně zvěřiny experti, to skvěle umějí s vegetariánskou stravou
Dokonalé smažené taštičky jsou přesně tím pravým uprostřed túry po horách a loukách
Na elektrokolech v regionu Hochkönig na území spolkové země Salcbursko v Rakousku
Léto v regionu Hochkönig: Kolem majestátního vrcholu Hochkönig se rozkládají vesnice Maria Alm, Dienten a Mühlbach...
7
Fotogalerie

Nejkrásnější dovolená pod (horským) sluncem! Rakouský Hochkönig není jen lyžovačka

Rozkvetlé alpské louky našince dlouhodobě lákají k jarním a letním dovoleným, a stejně tak i dokonale upravené rakouské cyklostezky lemované horskými štíty. Pokud už máte proježděné Dolní Rakousko, Tyrolsko a Štýrsko křížem krážem a ve Vídni jste jako doma, co takhle blíže prozkoumat Čechy nejnavštěvovanější spolkovou zemi, Salcbursko? Zjistíte, jak vypadá jedna z pěti oblastí populárního lyžařského areálu Ski-Amadé v létě!

Region Hochkönig v Salcbursku zahajuje letní sezónu pestrým prázdninovým programem pro milovníky pěší turistiky i cyklistiky. V okolí středisek Maria Alm, Dienten a Mühlbach čeká na návštěvníky přibližně 340 kilometrů certifikovaných turistických tras, nespočet kilometrů tras pro elektrokola (a 24 bezplatných dobíjecích stanic!) a horská kola, šest lanovek i řada horských pastvin a chat nabízející produkty místních výrobců. S kartou HochkönigCard můžete navštívit spoustu atrakcí doslova za hubičku; zcela zdarma nebo za sníženou cenu. 

Bylinky pod nohama i na talíři

Idylické alpské pastviny i majestátní hory objevíte díky síti 340 kilometrů stezek: na túrách s průvodcem, na krátkých procházkách, na trasách vhodných pro děti nebo na bylinkových výletech. Mnoho horských chat se tu specializuje na téma „regionálnost zdokonalená bylinkami“. Vyškolení bylinní pedagogové a pedagožky vyrábějí vlastní produkty a předávají své znalosti během workshopů a pěších túr. Velmi oblíbená je bylinková turistická stezka „Ach du grüne Neune“. Pro každou chatu, která na ní leží, vyvinul znalec bylin a oceňovaný šéfkuchař Vitus Winkler charakteristickou specialitu.

Pokud se cítíte na delší výšlapy, doporučujeme čtyři dálkové turistické trasy pro všechny milovníky přírody: „Hüttenhüpfertour“, „Königsweg“, „Alpina“ nebo „Salzburger Almenweg". Dokonce s milým bonusem: váš batoh i zavazadla lze dopravit k vašemu dalšímu místu ubytování. Třeba na trase „Pinzga Hatscha“ byste opravdu nechtěli mít kufr v ruce: absolvujete tu přibližně 400 kilometrů během patnácti etap v šesti oblastech Pinzgau včetně Hochkönigu.

Když máte o kolečko víc

Region Hochkönig je rájem pro milovníky horských kol a elektrokol, ať už jde o pohodové cyklovýlety za dechberoucím horským panoramatem, profesionální flow traily, nebo dokonale rozvinutou síť tras pro elektrokola. V celém regionu jsou pro milovníky horských kol a elektrokol k dispozici bezplatné dobíjecí stanice. Už od roku 2015 patří tento region k průkopníkům, pokud jde o dokonale rozvinutou síť e-dobíjecích stanic jak na horských vrcholech, tak i v údolích. Na stokilometrové túře „Königstour“, která vede podél masivu Hochkönig přes 5 200 výškových metrů a celkem tři vrcholy, můžete svá zavazadla svěřit zavazadlové službě (je v ceně!). Další náročnou a krásnou cyklotrasou je „ii-Tour“, která vás na 123 kilometrech provede podél lesů a luk k typickým horským chatám a nádherným zážitkovým a vyhlídkovým místům.

Za kuchyní i kuličkami

Jídlo a pití hrají v regionu Hochkönig významnou roli. Zdejší nabídka zahrnuje vše od rustikálních horských chat a tradičních hostinců přes útulné kavárny a bary až po vybranou gastronomii. Na čtyřiapadesáti udržovaných horských pastvinách a chatách jsou hosté rozmazlováni regionálními pochoutkami (nebojte, na své si přijdou i vegani a vegetariáni). Zvláštním zpestřením jsou kulinářské pěší výlety a cyklotúry „Kulinarische Königstouren Bike & Hike“: ty vedou od jedné pastviny ke druhé a můžete je absolvovat jak pěšky, tak na (elektro)kole. V každé chatě se podává jeden chod z vybraného tříchodového menu. Důraz je přitom kladen na regionální a originální pokrmy. 

Až se najíte, vyrazte na krásnou horskou pastvinu s lanovkou Karbachalm v Mühlbachu. Pyšní se mimo jiné nejdelší kuličkovou dráhou v zemi; atrakcí, která slibuje zábavu a rozptýlení pro celou rodinu. Dráha o impozantní délce 550 metrů nadchne návštěvníky všech věkových kategorií. Hřiště Toni's Almspielplatz v Mühlbachu najdete také na vrcholu lanovky Karbachalm: vodní hřiště a pískoviště, lezecká věž a slackline... Kromě bezbariérových turistických tras je u horní stanice lanovky otevřena také trať pro horské tříkolky, která vám po krátké instruktáži od profesionálů zaručí adrenalin a akci až dolů do údolí.

Mezi další atrakce (nejen) pro děti patří houpačkový park Hochkönig (dvě houpačky s vodopádem ve výšce více než 1 600 metrů nad mořem!) a Biberg v Saalfeldenu. Malí i velcí zde mohou objevovat přírodu v tematickém parku „Natur & Stein“ nebo v zooparku v Berggasthofu Huggenberg. Letní bobová dráha dlouhá 1,6 kilometru zase slibuje akci: 345 výškových metrů, 61 zatáček a tři superskokánky! 

Nezapomeňte na kouzelnou kartičku

S kartou HochkönigCard si hosté mohou vybrané zážitky na horách vychutnat s atraktivními slevami, nebo dokonce zcela bezplatně. V ceně je šest lanovek, díky nimž se lze dostat i k atraktivním (a rovněž bezplatným) rodinným nabídkám, jako je hřiště Toni's Almspielplatz (Karbachalmbahn v Mühlbachu), zážitkový park Prinzenberg Natrun nebo Flowtrail (k oběma atrakcím – Natrunbahn v Maria Alm). Pokud budete vyrážet na kole, můžete využít i jejich bezplatnou přepravu. V prázdninovém regionu jsou zdarma k dispozici také venkovní bazény a tenisové kurty, stejně jako jednorázové využití letní bobové dráhy na Bibergu. Karta HochkönigCard je dostupná pouze u všech partnerských podniků a nelze ji zakoupit jinde. V ceně karty je také turistický autobus Hochkönig Wanderbus i veškerá veřejná doprava v Pinzgau.

Pokud chcete cestovat místní hromadnou dopravou a šetřit tak peníze i přírodu, vězte, že nejbližší železniční stanice jsou Saalfelden, Lend a Bischofshofen. Odtud se veřejnou autobusovou dopravou za pár minut dostanete do středisek Maria Alm, Dienten nebo Mühlbach. K turistickým atrakcím vás doveze turistický autobus. Ti z vás, kteří do regionu přijedou plně elektrickým nebo hybridním automobilem, si mohou pohodlně dobít baterie v místních vesnicích a některých ubytovacích zařízeních. 

Prostě jsou tu na vaši návštěvu dokonale připraveni. Zbytek je na vás!