Odpočinek u plného stolu v rauriském údolí (Raurisertal) v Národním parku Vysoké Taury

Odpočinek u plného stolu v rauriském údolí (Raurisertal) v Národním parku Vysoké Taury Zdroj: Foto: SalzburgerLand Tourismus

V malebném údolí pod horami smočíte nohy v říčce nebo jezírku
V Raurisu se projdete v překrásném kaňonu, po lukách i horách
Vodní bohatství v údolí Raurisertal v Národním parku Vysoké Taury je úchvatné
3
Fotogalerie

To nejkrásnější Salcbursko: Skal a stepí divočinou, za vodopády a orlosupy, nepříliš objeveným Rauriským údolím

Jen necelých pět set kilometrů od české metropole se rozkládá fantastická divočina, kde navíc mnoho neutratíte: není totiž kde. Pinzgauská obec Rauris se rozprostírá kousek od známého letoviska Zell am See v nadmořské výšce 950 metrů a turisté, horolezci i rodiny s dětmi se v malebném údolí pod horami cítí jako v ráji. Daleko od ruchu a hektického života ve městech pozorují divoká zvířata a prozkoumávají idylickou přírodu.

V zimě i v létě se návštěvníkům v rauriském údolí (Raurisertal) v Národním parku Vysoké Taury otevírá rozmanitý svět zážitků. Čistá příroda, blahodárný vzduch, sametově hebké horské louky, impozantní vrcholy pohoří Goldberggruppe („Zlaté hory“) doplňují opravdové klenoty, jako například Rauriský prales (Rauriser Urwald), okouzlující potůčky, prameny, jezera a fascinující pozůstatky z dob zlatokopů.

Ráj (amatérských) ornitologů i zlatokopů

Pro turisty je údolí Rauris připraveno téměř tři sta kilometrů značených tras. Některé z nich vedou náročným vysokohorským terénem, další přes svěží alpské louky, kolem hřmících vodopádů a bublajících potoků.

Ve volné přírodě se můžete kochat králi nebes: nad hlavou vám bude kroužit orlosup bradatý, sup bělohlavý nebo orel skalní. Za prozkoumání stojí mnoho naučných stezek, starodávné štoly, hornické domky nebo přírodní krásy jako rauriský prales Rauriser Urwald či soutěska Kitzlochklamm.

Rýžování zlata má v Raurisu více než stoletou tradici. I dnes lze v této oblasti nalézt mnoho odkazů na éru zlatokopů, ať už jsou to staré měšťanské domy v kdysi „zlatém městě“, nebo staré hornické domky na konci údolí Kolm Saigurn. Turisté mohou navštívit také rýžoviště, kde se pod vedením instruktorů během chvíle promění v hledače zlata.

Horskou pastvinou Hochalm

V Údolí supů Rauriser Krumltal se to hemží supy, orly, kamzíky nebo svišti ve volné divoké přírodě. Pohled na dravce si mohou turisté užít také během výletu na Rauriser Hochalm, jednu z nejkrásnějších horských pastvin v této oblasti.

Horská pastvina Hochalm je v létě ideálním místem k výletu pro celou rodinu. Rodiče fascinuje impozantní panorama okolních hor, děti jsou nadšeny z horského jezera. Dřevěná lehátka lákají k odpočinku a výhledu na Grossglockner, Dachstein, Steinerne Meer nebo Nízké Taury.

Lanovka Hochalmbahnen vás rychle a pohodlně vyveze 900 výškových metrů až k horní stanici Hochalm v 1780 metrech, kde se nachází sokolnické středisko. Dvakrát denně sokolník předvádí divákům let orlů, káňat, sokolů a sov.

Po čtyřicetiminutové show se můžete vydat směrem do údolí po naučné lesní stezce Tilly´s Waldlehrpfad ke střední stanici lanovky Heimalm. Tady se děti a dospělí dozvědí více o zvířatech a alpských rostlinách. Informační tabule s otevíracími okénky se týkají například stromů, hub, květin a divokých zvířat. K těm se pak dají přiřazovat i správné stopy. Cesta sem z horní stanice trvá asi hodinu a je vhodnější spíše pro starší děti. A pozor, ani pro kočárky terén věru  není ideální.

Soutěskou a pralesem

Prales Rauriser Urwald v Kolm Saigurn je mimořádnou přírodní perlou Rakouska a oblíbeným místem turistů. Od léta 2014 se navíc může pochlubit jednou z třiatřiceti nejlepších naučných stezek v Rakousku. Soutěska Kitzlochklamm se nachází u města Taxenbach. Jde o kaňon, který během několika tisíc let zformovala řeka Rauriser Ache, napájená z tajících alpských ledovců.

Když necháte auto na parkovišti před soutěskou a zakoupíte si vstupenku, projdete se v překrásném kaňonu a okouzlí vás šedesátimetrový vodopád, v létě příjemně osvěžující. Trasa vede podél řeky, takže během prohlídky (zhruba hodina svižnější chůze) uvidíte nádhernou přírodu a divokou řeku. Připravte se na časté stoupání a klesání po schodištích a na ochozech.

Přes tři sta pramenů, impozantní vodopády a hučící horské potoky; vodní bohatství v údolí Raurisertal v Národním parku Vysoké Taury je úchvatné. Ne nadarmo je tato oblast v Salcbursku známá jako Údolí pramenů. Napít se čerstvé pramenité vody, poslouchat uklidňující šumění horských potůčků nebo si osvěžit nohy po výletě... Pouhých třicet minut pěšky od restaurace Bodenhaus v zadním Hüttwinkltalu pak najdete Rauriser UrQuell: z hlubin země neustále vyvěrá voda. V okolí se nachází turistický okruh s příjemnými místy k posezení a odpočinku. O něco výše nad rauriským pramenem najdete Waldgeheimnis, lesní tajemství: lesní jezero, které záhadně mizí a znovu se objevuje.

Milovníci kváskového chleba, zbystřete!

Na horské pastvině Kalchkendlalm v nadmořské výšce 1200 metrů mezi nádherně zelenými loukami pořádá paní Roswitha Huber pravidelné kurzy pečení chleba. Bývalá učitelka na základní škole pověsila před lety práci na hřebík a začala učit péct chleba v horách, ve čtyři sta let staré chalupě na Kalchendlalmu. Zájemcům ráda přiblíží pečení chleba, od tvarování bochníků až po jejich vkládání do cihlové pece před chalupou. Samozřejmě následuje venkovní posezení a ochutnávání chleba s čerstvým alpským máslem a bylinkami. A jak vědí znalci rakouské gastronomie, zdaleka to nebude jediná delikatesa, kterou po cestách Rauriským údolím a přilehlými svahy ochutnáte.