Mladá Japonka propaguje místní Soví kavárnu, kde si zákazníci mohou hladit divoká zvířata.

Mladá Japonka propaguje místní Soví kavárnu, kde si zákazníci mohou hladit divoká zvířata. Zdroj: profimedia

První opičí servírka na světě, Momo, pózuje s hosty restaurace na fotografii po podání jídla v restauraci v Nasu Monkey Parku v horském středisku Nasu, severně od Tokia.
Zákazníci si hrají s ježky v Harry Hedgehog Cafe v Tokiu.
Owl Café na ulici Takeshita ve čtvrti Harajuku v Tokiu
3
Fotogalerie

V Japonsku si můžete dát drink se sovou nebo outloněm. Vědci v tom ale vidí problém

Obyvatelé Tokia a dalších japonských velkoměst často nemohou mít v bytech domácí mazlíčky. Majitelé domů to nepovolují. Proto jsou tu velmi populární zvířecí kavárny. Ty ale neobývají jen běžná zvířata jako u nás třeba kočky. 

Zatímco si vychutnáváte kávu, na hlavu vám usedne sova a zpoza plexisklové stěny za barem na vás zírají živí tučňáci. I na takové podniky můžete narazit v Tokiu. Jsou velmi oblíbené jak u místních, tak i u turistů. Se zvířaty se můžete vyfotit, někdy pomazlit a na některých místech si je dokonce můžete koupit a odnést domů.  Návštěvníci těchto míst si ale možná neuvědomují, že mnoho z těchto kaváren a barů ohrožuje ochranu volně žijících živočichů a i zdraví personálu a hostů.

Při šetření v japonských zvířecích kavárnách vědci našli 3 793 jednotlivých zvířat patřících k 419 různým druhům, z nichž 52 je ohroženo vyhynutím. S devíti z exotických druhů, které objevili, včetně ohrožených outloňů a kriticky ohrožených želv, je přísně zakázáno obchodovat na mezinárodní úrovni. Vědci vše zveřejnili začátkem tohoto roku v časopise Conservation Science and Practice. Mnohá zvířata byla s největší pravděpodobností chycena ve volné přírodě, což podle veterinářky a bioložky volně žijících živočichů Marie Sigaudové snižuje jejich šanci na dlouhodobé přežití v zajetí. Vědkyně z Národního přírodovědného muzea v Paříži na studii pracovala jako postdoktorandka na Kjótské univerzitě. Znepokojuje ji také možnost šíření nemocí ze zvířat na lidi.

Stres a nemoci

„V některých kavárnách jsou jednotlivá zvířata různých druhů namačkaná v malé místnosti, kde se jich lidé mohou dotýkat,“ řekla Cécile Sarabian, kognitivní ekoložka z Nagojské univerzity. Mnohá z nich jsou ve stresu a to podle ní zesiluje podmínky pro výměnu potenciálních patogenů. Výzkumníci vyzývají japonskou vládu, aby upravila zákony. Úředníci japonského ministerstva životního prostředí ale na žádosti zatím nereagovali.

Kavárny s exotickými zvířaty nejsou japonskou specialitou. Od otevření první známé zvířecí kavárny na Tchaj-wanu v roce 1998 s kočkami a psy se tento koncept rychle rozšířil po celém regionu. Studie z roku 2020 identifikovala 111 takových podniků v Asii, především v Japonsku, ale také v Číně, Thajsku, Tchaj-wanu, Indonésii, Jižní Koreji, Vietnamu, na Filipínách a v Kambodži. Podle doktorky Sigaudové se ale zdá, že se Japonsko stalo „epicentrem tohoto fenoménu“.

142 kaváren

Výzkumníci osobně navštívili některé kavárny v Japonsku a také hledali na internetu a na sociálních sítích v angličtině i japonštině klíčová slova jako „kavárna s domácími mazlíčky“, „kavárna s vydrami“ a „dětská zoo“. Našli 142 kaváren s exotickými zvířaty po celém japonském souostroví a vytvořili seznam všech druhů, které pozorovali na fotografiích zveřejněných na webových stránkách a profilech na sociálních sítích kaváren s výjimkou hmyzu.

„Počet a rozmanitost zvířat byly pro nás překvapením,“ řekla Sigaudová. Ptáci tvořili 62 procent druhů, přičemž 40 procent z nich byly sovy. Vědci ale zaznamenali i desítky plazů a savců.