Bratislavský Zimní festival jídla nabízí možnost v prestižních slovenských restauracích ochutnat tří- až čtyřchodové menu za symbolické ceny.

Bratislavský Zimní festival jídla nabízí možnost v prestižních slovenských restauracích ochutnat tří- až čtyřchodové menu za symbolické ceny. Zdroj: Zimnyfestivaljedla.sk

Bratislavský Zimní festival jídla nabízí možnost v prestižních slovenských restauracích ochutnat tří- až čtyřchodové menu za symbolické ceny.
Bratislavský Zimní festival jídla nabízí možnost v prestižních slovenských restauracích ochutnat tří- až čtyřchodové menu za symbolické ceny.
Bratislavský Zimní festival jídla nabízí možnost v prestižních slovenských restauracích ochutnat tří- až čtyřchodové menu za symbolické ceny.
Bratislavský Zimní festival jídla nabízí možnost v prestižních slovenských restauracích ochutnat tří- až čtyřchodové menu za symbolické ceny.
4
Fotogalerie

Lahodně opojná Bratislava: Naši bratia lákají na ikonické gastronomické zážitky i kulturní vyžití

Mnozí turisté mají možná Bratislavu zažitou jako město, kde se toho příliš neděje, opak je ale pravdou. Zejména v těchto týdnech, kdy se po celém Slovensku koná Zimní festival jídla, a máte tak jedinečnou příležitost ukojit své mlsné jazýčky. V pauzách mezi gastroorgasmy pak můžete prozkoumat známá místa hlavního města Slovenska.

Zimní festival jídla probíhá ve vybraných top restauracích z gastronomického průvodce Gurmán na Slovensku. Každý, kdo touží ochutnat kvalitní gastronomii a navštívit ty nejlepší a často cenově nedostupné restaurace na Slovensku, má momentálně možnost, protože festival trvá až do 25. února 2024. V prestižních slovenských restauracích se nabízí možnost ochutnat tří- až čtyřchodové menu za symbolické ceny, a poznat tak opravdové delikatesy.

Podniky, které se festivalu účastní, mají za úkol sestavit menu tak, aby splňovalo následující požadavky. Jedním z chodů by mělo být takzvané „naše ikonické jídlo“ neboli pokrm, který nejlépe charakterizuje konkrétní restauraci. Další chod se označuje jako „chutě regionů“, v něm by měla restaurace klást důraz na použití lokálních a sezonních surovin. Třetí choď neboli „kuchařova volba“ dává volnou ruku šéfkuchaři, který by měl splnit úkol vytvořit výjimečné jídlo mimo běžnou nabídku. Většina restaurací navíc doplňuje menu o některý z lahodných dezertů. A kde nejvíc v rámci Bratislavy zachutnalo nám?

Redakční gastro tipy

Restaurace IASAI Food bar je zástupcem tradičního japonského stylu food barů. Nadpozemsky lahodné spojení na první pohled možná trochu nesourodých chutí vás v kombinaci s dobrým vínem uspokojí a zároveň zasytí tak akorát. Chutě regionů zastupují v IASAI mušle svatého Jakuba, ikonické jídlo restaurace pak vietnamská rybí polévka. Kuchařovou volbou jsou kachní prsa v řepové omáčce s topinamburovým pyré a jako dezert vás pohladí po duši teplá černá rýže s malinovou zmrzlinou a bílou čokoládou. Dokonalá souhra, po níž budete alespoň na chvíli v sedmém nebi.

Pokud vám ale toto menu pouze podráždilo chuťové buňky, můžete vyrazit téměř doslova „o dům dál“. Na Hviezdoslavově náměstí, kde se nachází IASAI Foob bar, totiž jen o pár kroků vedle sídlí i další účastník Zimního festivalu jídla, a to Carnevalle grill restaurant and bar.

Restaurace se zaměřuje na masové speciality a ryby, v nabídce tak naleznete především čerstvé mořské ryby, plody moře, rizoto nebo těstoviny s omáčkou podle vlastního výběru. Přípravu svého jídla můžete sledovat živě, pokud si vyberete místo u otevřené kuchyně. Také zde si vychutnáte menu určené přímo pro Zimní festival jídla. Chutě regionů zastupuje panna cotta z kozího sýra, variace řepy, veganský kaviár, jako ikonické jídlo vám naservírují hovězí svíčkovou USDA Prime, krémové rizoto se sezónními houbami, stříbrné cibulky a portské víno a kuchařovou volbou se stal divoký losos s kari, mangem, fenyklem a jasmínovou rýží. Čtvrtým chodem není překvapivě dezert, ale další nálož masa v podobě jehněčí kostky s křupavou náplní, špenátem, brokolicí a rozmarýnovým vývarem. Garantujeme vám, že po této kombinaci budete rozhodně potřebovat zdravotní procházku, a tak je čas na prozkoumání Bratislavy.

Za krásami Bratislavy

Jedním z nejvýraznějších prvků siluety Bratislavy je bez debat UFO. Věž, která připomíná létající talíř, se rozpíná nad mostem SNP a nabízí panoramatický výhled na celé hlavní město Slovenska a nejen to. Ve výšce 95 metrů nad Dunajem se nachází restaurace UFO watch.taste.groove, do níž se dostanete za pouhých 45 vteřin výtahem umístěným v jednom z pilířů věže. V tomto gastronomickém ráji z prestižního seznamu La Liste, v němž najdete 1000 nejlepších restaurací z celého světa, vládne pevnou rukou šéfkuchař Jozef Masarovič a pod jeho taktovkou či spíše vařečkou, vznikají netradiční kulinářské speciality plné fantazie. I tady můžete okoštovat speciální festivalové menu. Chutě regionů vás dostanou hovězím tatarákem s kvašenou kapustou a želé z hovězího ocasu, ikonické jídlo reprezentuje pět textur mrkve a kuchařovou volbou se stal jeseter s bramborem a vejcem 63°. Harmonii chutí doladí závěrečný dezert v podobě nugátu s lískovým ořechem a espressem. Gastroorgasmický zážitek poté můžete jít rozdýchat až na vrchol věže, kde se vám ukáže Bratislava jako na dlani.

Chcete-li zkoumat slovenské hlavní město více při zemi, nabízejí se další možnosti. Nejkrásnější secesní památka Bratislavy vyzařuje klid už na dálku, a to především díky výrazně modré fasádě, symbolu nebe a spirituality. Kostel zasvěcený svaté Alžbětě Uherské má na svědomí maďarský architekt Edmund Lechner. Sakrální budova má charakteristickou věž s lucernou, která se tyčí nad okolní krajinou. Lucerna slouží jako zdroj světla a vytváří jedinečnou atmosféru uvnitř kostela.

Navštívit Bratislavu a nevidět Bratislavský hrad je téměř nemožné. Zářivě bílá budova s rozsáhlým areálem obehnaná hradbami a čtyřmi zachovalými historickými branami skrývá vzácné sbírky SNM – Historického muzea, které zde sídlí.

Při toulkách centrem také narazíte na hned několik po sobě jdoucích náměstí. Centrální je Hlavní náměstí obklopené historickými budovami, kavárnami a restauracemi. Zde můžete také najít starobylý Rolandův kaštan, který je symbolem města.

Budete-li se chtít schovat před nepřízní počasí a zároveň obdivovat umění, nabízí se Slovenská národní galerie. Už samotná budova, která prošla rozsáhlou rekonstrukcí, stojí za zhlédnutí, jedná se o opravdový bratislavský architektonický skvost. Uvnitř na vás dýchne klid starých mistrů i nadání mladých umělců a ohromí vás impozantní výhled na most SNP a UFO.

Dunajská chlouba

Výlet za hranice Bratislavy rovněž může být zážitkem. Pokud nechcete mimo hlavní město strávit celý den, nabízí se vyrazit pouhých dvacet kilometrů za Bratislavu. U břehu Dunaje jako by plavala impozantní budova Danubiana Meulensteena Art Museum, kterou by neměl vynechat žádný milovník umění. Architektonicky dechberoucí dílo je domovem sbírky děl domácích i zahraničních umělců, která je několikrát do roka doplněna aktuální výstavou současného umění. A kdyby vám po kulinářských zážitcích a následném obdivování umění přece jen vyhládlo, můžete se občerstvit v místní kavárně. Jako třešničku na dortu dostanete výhled na sochařský park a Dunaj, při dobrém počasí uvidíte v dálce také Malé Karpaty a údolí ohraničené rakouskými Alpami. Obzvlášť podmanivé jsou odtud západy slunce.

A pokud by vás snad Bratislava a její okolí omrzely, nevadí. Stačí naskočit na loď plavící se po Dunaji a za necelé dvě hodinky jste ve Vídni!