Kuks je jednou z perel Královéhradeckého kraje

Kuks je jednou z perel Královéhradeckého kraje Zdroj: ccrkhk.cz

Podzemní město Josefov
Hradec Králové a jeho okolí potěší nejednoho cyklistu
Hradec Králové a jeho okolí potěší nejednoho cyklistu
Kuks je jednou z perel Královéhradeckého kraje
Cyklostezka z Hradce Králové na Kuks
6
Fotogalerie

Chytrý marketingový tah hraběte Šporka ohromí i dnes

Královéhradecký kraj skrývá mnoho architektonických i přírodních pokladů. Nejedna z místních atrakcí je unikátní dokonce i v evropském měřítku. Najdete tu třeba jednu z nejstarších zachovalých barokních lékáren, velkolepou vojenskou pevnost s desítkami kilometrů chodeb nebo stále funkční secesní elektrárnu. Připočítejte udržované cyklostezky, několik adrenalinových parků, hory, jako jsou Krkonoše, Jizerky a Orlické hory, a můžete vyrazit! Třeba jen na prodloužený víkend. 

Salón republiky

Do místní metropole, tedy Hradce Králové, můžete dojet i ekologicky – vlakem. Z Prahy jezdí spoje velmi často, zhruba každých 20 až 30 minut a cesta trvá necelé dvě hodinky. Ale samozřejmě sem vede také dálnice. Hradec samotný leží na soutoku Labe s Orlicí a pyšní se historickým podtitulem „věnné město českých královen“. Době své největší slávy vděčí i za gotickou katedrálu sv. Ducha na Velkém náměstí, která spolu s Bílou věží a Starou radnicí patří mezi městské dominanty. Ovšem místní zlatá éra architektury nastala až začátkem 20. století, za doby působení architektů Josefa Gočára a Jana Kotěry. Právě díky nim nese město označení Salón republiky.

Pokud se rozhodnete vystoupat na vrchol Bílé věže, čeká vás 226 schodů. Pokochat se tu pak můžete krásným výhledem. Hradec a okolí jsou sice rovinaté, ale na horizontu se rýsují vrcholky Krkonoš, Jizerských a Orlických hor, které jsou nedaleko. Samotná věž je domovem třetího největšího zvonu v Čechách, jmenuje se Augustin a má úctyhodných 8 tun. Kdo má čas a chuť, může využít nabízených prohlídek v noci nebo za úsvitu, oboje se dá zarezervovat. A můžete tu dokonce i posnídat!

Schodištěm Bono Publico, které je považováno za jednu z nejkrásnějších empírových památek ve městě, se dá pohodlně sejít k další turistické atrakci – k vodní elektrárně Hučák. Také vás zaujal ten podivný název? Rozuzlení se neskrývá v ničem lechtivém; jméno dal elektrárně jez, na kterém byla ve 20. letech minulého století vybudována. Říká se mu totiž Hučavý. Ve své době šlo o ojedinělou stavbu s velmi pokrokovou technologií. Dnes jde o unikátní architektonickou památku v secesním stylu, která stále funguje. Vidět v provozu přes sto let staré Francisovy turbíny společně s původními elektrickými generátory je docela zážitek.

Unikátní barokní klenoty

Historická Jaroměř, která je od Hradce co by kamenem dohodil, skrývá další architektonický klenot: pevnostní město Josefov. Jde o rozlehlou vojenskou stavbu z konce 18. století vystavěnou za pouhých sedm let. Nechal ji postavit císař Josef II., odtud její název;  důvodem byla tehdejší rozpínavost pruského nepřítele. Součástí zachovalého a velkolepého fortifikačního komplexu je i dlouhá síť podzemních chodeb. Do dnešních dnů je přístupných asi 35 kilometrů. Součástí okruhu je i prohlídka s lucernami, kde vás průvodce oblečený do dobové uniformy dokonce na chvíli opustí a zhasne. Není divu, že je místní rozlehlý areál často využíván filmovými štáby.

Jednou z perel celého kraje je bezesporu městečko Kuks. To se nachází na místě bývalých lázní, kam v době svého rozkvětu, tedy v 18. století, mířila evropská smetánka. A jakým trikem se sem hraběti Šporkovi povedlo všechny tehdejší hosty dostat? Podplatil prý výsledky rozboru místní vody a učinil z ní léčivou, takže místní lázně byly tehdy dokonce proslulejší než Karlovy Vary! Po opulentních lázeňských kolonádách, které můžete vidět na dobových obrazech, není ale bohužel už vidu ani slechu. Zůstalo zachováno jen kaskádovité schodiště, z jehož obou stran teče voda a jednou do roka dokonce víno.

V areálu špitálu, který sloužil k dožití vysloužilých poddaných a jako vojenský lazaret, se nachází kostel Nejsvětější trojice, v zahradě můžete obdivovat sochy neřestí a ctností Matyáše Bernarda Brauna. Pozoruhodná je i přilehlá bylinková zahrada; o 144 záhonů plných různých léčivek se už přes 250 let stará místní řád milosrdných bratří z Brna. Uvnitř budovy se pak nachází lékárna U Granátového jablka – jde o druhou nejstarší  zachovanou barokní apatyku ve střední Evropě. Umně provedený a zachovalý nábytek ukrývá různé šuplíčky, dózičky a lahvičky. Nad samotným vstupem do lékárny se nachází hlava jednorožce s neuvěřitelně dlouhým rohem. Prášek z rohu jednorožce se prý v historii používal proti jedům a otravám. A pokud se zaměříte na pozlacené nápisy lékárenského vybavení, zjistíte, čím dalším se dříve léčilo: nechybí račí oči, zuby z bobra nebo páteř zmije.

Je libo turistiku nebo trochu adrenalinu?

V posledních letech se na našem území rozmohla stavba takzvaných stezek korunami stromů, tedy jakýchsi rozhleden uprostřed lesa. Oblíbily si je hlavně rodiny s dětmi, na stezce jsou umístěné tabule s informacemi a úkoly. Jedna z těchto atrakcí se nachází v srdci Krkonošského národního parku nedaleko Jánských lázní. I tady se na chvíli stanete součástí lesního života a dozvíte se třeba, co je to vřetenovka krkonošská. Z 45 metrů vysoké vyhlídky na konci si pak doslova sáhnete na lesní mohykány; stromy, z nichž některé jsou staré přes 150 let. V podzemí pod rozhlednou je umístěné naučné centrum, které představuje spletitý kořenový systém stromů. Tam vám názorně ukážou, jak spolu stromy komunikují a že internet jako komunikační síť není vlastně vynálezem lidí. Protože celá cesta i vyhlídková věž mají maximální stoupání 6 %, jsou sjízdné jak pro kočárky, tak i pro vozíčkáře.

Češi jsou velcí milovníci cyklistiky a výlety na kolech milují a Hradec a jeho okolí nejednoho cyklistu uspokojí. Pro rodinné, nenáročné vyjížďky po rovině je vhodná především Labská cesta, v Královéhradeckém kraji se nachází její poslední část. Směrem na Vrchlabí (proti proudu řeky) narazíte na kombinaci původní přírody a historických památek – můžete dojet třeba do zmíněného Josefova nebo Kuksu. Pro více dobrodružné povahy, takzvané bikery, se vyplatí zajet do areálu „Trutnov trails“. V nádherné lokalitě Čížkových kamenů a Jestřebích hor najdete téměř 40 kilometrů single trailů. 14 přírodní tras vybudovaných místními nadšenci patří údajně k nejkrásnějším v Česku a nabízí nejen sportovní vyžití, ale i krásné výhledy. Kromě jednoduchých trailů narazíte i na velmi náročné, které důkladně prověří vaše dovednosti na horském kole. Jejich názvy jako Ptačí perspektiva, Žiletka či Pánský stoupák jsou dost výmluvné…

A pokud si nevezete bicykl svůj, určitě oceníte možnost si ho tady půjčit. A pokud ještě nemáte adrenalinu dost, můžete se zajet podívat do Gladiator race arény na Stříbrném rybníce přímo na okraji Hradce Králové. Najdete tu klasické překážky, které můžete znát ze stejnojmenných závodů, ale také spoustu nových a unikátních. Až padnete únavou, můžete se ubytovat v místním přilehlém kempu v pohodlných chatičkách nebo dřevěných maringotkách. Těm, kteří se chtějí věnovat spíše lehčím sportům, jmenovitě golfu (v zimě lyžím), nebo si užít odpočinek uprostřed podkrkonošských luk, se bude líbit v Grund resortu. Výborně tu vaří a mají tu i moc pěkné wellnes včetně několika druhů saun.