Veliki Slap, Národní park Plitvická jezera. Foto: Aleksandar Gospić

Veliki Slap, Národní park Plitvická jezera. Foto: Aleksandar Gospić Zdroj: CROATIAN NATIONAL TOURIST BOARD

Národní park Severní Velebit. Foto: Julien Duval
Národní park Paklenica. Foto: Ivo Biočina
Parenzana. Foto: Aleksandar Gospić
Cyklistika ve městě Nin. Foto: Ivan Šardi
Rafting na řece Cetina. Foto: Ivo Biočina
9
Fotogalerie

Proležet celý čas na pláži je škoda. Chorvatská příroda nadchne i aktivní dovolenkáře

Pokud vás lenošení na pláži omrzelo nebo dokonce vůbec neláká, neznamená to, že není důvod trávit dovolenou u moře. Třeba v takovém Chorvatsku, které miluje spousta Čechů, můžete aktivně odpočívat uprostřed dechberoucí, zachovalé přírody.

Výšlap, ze kterého se vám zatají dech

Obujte si pevné boty, namasírujte svaly a vydejte se do národního parku Plitvická jezera. Šest prohlídkových tras vás provede úchvatnou přírodou plnou jezer, skal a travertinových vodopádů. 

Věděli jste, že…

travertinové vodopády uvidíte jen na pár místech světa? Jde o unikátní přírodní jev, kdy vznikají ohromné kaskády díky vápenci usazenému ve vodě. 

Pokud fandíte vysokohorské turistice, nevynechejte pohoří Velebit severně od přístavu Zadar. Zatímco rekreanti na plážích budou dál chytat bronz, vy se konečně dozvíte, co skrývají ty bílé hory, které se tyčí nad pobřežím.

K nejnavštěvovanějším částem Velebitu patří národní park Paklenica s proslulým krasovým říčním kaňonem. Nejkrásnější výhledy na moře i do horských údolí vám nabídne padesátikilometrová hřebenovka Premužićova stezka, od severozápadu k jihovýchodu pak pohoří protíná 100 km dlouhá Velebitská vysokohorská stezka. Přespávat můžete v horských chatách. Až opět doputujete dolů k moři, nicnedělání na pláži už pro vás nebude nuda, ale zasloužená odměna.  

Národní park Severní Velebit. Foto: Julien DuvalNárodní park Severní Velebit. Foto: Julien Duval | CROATIAN NATIONAL TOURIST BOARD

Na kole nejen po někdejší železniční trati

Máte raději cyklovýlety? Žádný problém, ve většině přímořských letovisek vám kolo zapůjčí. Ani tady se nemusíte držet při zemi, ačkoliv pohodová projížďka v kulisách starobylých měst je také okouzlující. V Chorvatsku totiž najdete i náročnější výzvy pro pravověrné bikery.

Co třeba nostalgická Parenzana na poloostrově Istrie, která vede po trati bývalé železnice propojující Chorvatsko, Slovinsko a Itálii? Koleje už tu nejsou, ale viadukty přes hluboká údolí i tunely ve vápencových skalách zůstaly.

Parenzana. Foto: Aleksandar GospićParenzana. Foto: Aleksandar Gospić | CROATIAN NATIONAL TOURIST BOARD

Rozsáhlou síť značených cyklotras pro rekreační cyklisty i zdatné bikery najdete i v poklidném regionu Kvarner na severu země mezi Istrií a severní Dalmácií. V místních turistických kancelářích dostanete mapky i popisy tras. Nejdelší z nich měří 75 km a zavede vás po stopách starého šlechtického rodu Frankopanů do středověkých měst, k hradům i sakrálním památkám.

Popadněte pádla a hurá do peřejí

Zatímco do hor pěšky nebo na kolech je nejlepší vyrazit mimo nejžhavější část léta, aktivity na vodě si můžete užívat, i když slunce pálí jako ďas. A nemyslíme tím šnorchlování v moři ani vyjížďku na jachtě. Soli bylo dost, vyzkoušejte sladkovodní radovánky. Protáhnete si tělo, uvidíte kus nádherné přírody a zažijete spoustu legrace.

Rafting na řece Cetina. Foto: Ivo BiočinaRafting na řece Cetina. Foto: Ivo Biočina | CROATIAN NATIONAL TOURIST BOARD

Chorvatsko lze objevovat i s pádlem v ruce. Na kánoi, raftu nebo kajaku můžete splout například divokou krasovou řeku Cetinu v Dalmatském Záhoří. Vodáky nejnavštěvovanější úsek mezi mostem v Podgrade kousek od obce Zadvarje až po výletní místo Radmanovy mlýny vás okouzlí divokou přírodou v říčním kaňonu.

Svými četnými peřejemi, vodopády a kaskádami je působivá i 69 km dlouhá řeka Zrmanja v Severní Dalmácii. Nejhezčí a nejoblíbenější je úsek z městečka Ervenik až k přehradě Muškovci. Zamiřte sem nejlépe začátkem letní sezóny, kdy má řeka ještě dost vody.

Tajný tip na bezpečnou dávku adrenalinu

Zdolali jste horské stezky při pobřeží, projeli na raftu skalnaté kaňony a na dvou kolech procestovali půl země, ale máte ještě chuť na nějakou vzrušující tečku za svou aktivní dovolenou? Tady ji máte. Nemusíte být zrovna dobrodruzi, kteří se vrhají z vrcholků hor na rogalu či padáku. Rychlost a pohled na svět z ptačí perspektivy vám dopřeje i zipline.

Omiš, zipline. Foto: Ivo BiočinaOmiš, zipline. Foto: Ivo Biočina | CROATIAN NATIONAL TOURIST BOARD

Bezpečně připoutaní na ocelovém laně si to posvištíte nad lesy a údolími a ve vaší hlavě nezbyde žádné místo na starosti všedního dne. Například nad kaňonem řeky Cetiny u Omiše si vychutnáte více než 2 km dlouhý sjezd v 8 úsecích ve výšce až 150 m nad zemí. Dech se vám zatají i na zipline nad propastí Pazinská jama u města Pazin na Istrii. Další dráhy v Chorvatsku najdete například v Konavlích, Pakoštanech nebo v lázních Sveti Martin.

Láká vás Chorvatsko, ale na dovolenou radši berete pohorky nebo cyklomapu než krabici opalovacích krémů? Vypravte se za skvosty zdejší přírody, nebudete litovat.

CROATIAN NATIONAL TOURIST BOARD