Mnohé hotely na Rhodosu nabízejí výborné zázemí a skvělé výhledy

Mnohé hotely na Rhodosu nabízejí výborné zázemí a skvělé výhledy Zdroj: Blue Style

Půvabný řecký ostrov Zakynthos
Město Oia na řeckém ostrově Santorini
Pláž Elafonisi na jihozápadě Kréty patří mezi nejhezčí na celém ostrově.
Hotel Bella Pais v Chanii na řecké Krétě.
4
Fotogalerie

Výběr řeckých ostrovů je na léto takřka nepřeberný, na který a proč je dobré jet

Řecko patří u českých turistů kvůli svým plážím, jídlu, historii, kultuře i přírodním krásám k nejnavštěvovanějším zemím. Řeckých ostrovů jsou ale tisíce. Jak si mezi nimi vybrat? Každý ostrov má unikátní charakteristiku, ale všude si dáte oblíbená jídla musaku, souvlaki, gyros, fetu s olivami a pivo Mythos nebo anýzovou pálenku ouzo.

Tento ostrov je největší v Řecku a pátý největší v celém Středozemí, takže rozhodně stojí za podrobnější prozkoumání. Má dvě mezinárodní letiště. Známý je zde hlavně Heraklion, kde je bohatý noční život kvůli množství taveren a barů. Mezi nejznámější místa, kam jezdí Češi jsou pak Hersonissos, Gouves a Anisaras. Ale můžeme se posunout i směrem na východ z Heraklionu, kde jsou nádherná letoviska Agios Nikolaos nebo Elounda. Turisté jezdí i na jih Kréty, která vám ukáže úplně jinou tvář než sever. Méně známá, ale určitě ne méně hezká je pak oblast města Chania, kde najdete jak rušné uličky, tak na jiných místech klid. Samotné město má malebnou starou městskou část, přístav a v okolí jsou pláže Balos a Elafonisi s růžovým pískem.

„Nabídka ubytování je zejména v oblasti Heraklionu velmi široká. Pro rodiny s dětmi lze doporučit komfortní hotel Rethymno Mare Royal & Waterpark. V Chanii doporučuji ubytování v menším klidném hotýlku Bella Pais,“ říká tisková mluvčí cestovní kanceláře Blue Style Ilona Topolová.

Rhodos

Samotné město Rhodos je vyhlášeno pro svoji zachovalou středověkou městskou část. Je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Pokud vás zajímá historie, určitě nesmíte vynechat ani návštěvu Akropole ve městě Lindos, které se nachází na jihovýchodní straně ostrova. Akropole nabízí úchvatný výhled na město i okolí. Přímo na tomto magickém místě najdete hotely Lindos Grand Resort & Spa, Lindos Village Resort & Spa nebo hotel Lindos Royal. „Oblíbenou pláží je Faliraki, kde to nepřetržitě žije, rodinám s dětmi doporučím ale spíše pláž Ladiko s klidným mořem a hezkým šnorchlováním. Na Rhodosu je také Motýlí údolí, jsou tady tisíce barevných motýlů, je to krásný zážitek,“ popisuje tento řecký ostrov Ilona Topolová.

Santorini

Modro-bílý naprosto unikátní ostrov. Mnohými zbožňován, místo, které je opředené mnoha legendami jako třeba tou o bájné Atlantidě. Na Santorini nenajdete dnes tolik populární all inclusive hotely, skutečně zde neexistuje ani jeden. Ubytovat se můžete v různých typech studií a apartmánů nebo menších hotelích se snídaní nebo s polopenzí. Na Santorini je paradoxní to, že hotely na útesu Kaldery, kde není žádná pláž, jsou hotely dražší než ty u pláže. Opravdu černý lávový písek najdete v letoviscích Perissa nebo Kamari, s promenádou lemovanou restauracemi a bary. „Nejhezčí západy slunce uvidíte ve městě Oia nebo Fira. Pokud budete chtít ale vyrazit do některého z vyhlášených barů, jako je třeba Cavo Tagoo, určitě si udělejte rezervaci předem,“ upozorňuje tisková mluvčí Topolová. z CK Blue Style.

Zakynthos

Zakynthos byl již starými Benátčany nazýván Květinou východu. Olivové a citrusové háje provoňují celý ostrov. Jednoznačně nejznámější pláži je zde Navagio. Je obklopená vysokými útesy a hlavní atrakcí je opuštěná loď, které tady ztroskotala. Pláž má úplně bílý písek, křišťálovou vodu, ale pozor, je nyní zavřená. Známá je také pláž Gerakas, která je hnízdištěm mořských želv. Ti, kteří přijeli za zábavou, musí určitě na pláž Laganas. Zajímavé je pak letovisko Agios Sostis, lze si tady pronajmout motorový člun, na který není potřeba žádná licence a vyjet si na malý soukromý výlet.

Lefkada, Samos, Kefalonie, Korfu

Na Lefkadě najdete spíše menší hotely s pravou řeckou kuchyní, malé přístavní městečko Nidri s tavernami a bary. Je to místo vhodné pro cestovatele, kteří si chtějí ostrov projet, půjčit si loď a objet si nejznámější pláže jako Porto Katsiki nebo Egremni, kde pískovcové útesy padají kolmo do moře. Voda je neskutečně modrá.

Samos je považován za nejzelenější řecký ostrov. Navštivte zde starobylé archeologické památky jako Héraion nebo impozantní inženýrský zázrak Tunel Eupalinos, postaven byl již v 6. století našeho letopočtu. Na ostrově ochutnejte známé samoské víno.                               

Kefalonie je ostrov vhodný pro ty, co chtějí prožít opravdu klidnou dovolenou daleko od přeplněných pláží. Navštivte zde klášter Agios Gerasimos, který je považován za svaté místo. Pláže Myrtos a Antisamos nabízí bílý jemný písek a dobré podmínky pro šnorchlování.

Naproti tomu Korfu je oblíbeným turistickým cílem s mnoha lidmi. I zde najdete památku zapsanou ve světovém kulturním dědictví UNESCO, což je přímo starobylé město Korfu s benátskou pevností, paláci a elegantními domy.