Maroko je nejpestřejší zemí severní Afriky.

Maroko je nejpestřejší zemí severní Afriky. Zdroj: Marocká centrála cestovního ruchu

Maroko je nejpestřejší zemí severní Afriky.
Maroko je nejpestřejší zemí severní Afriky.
Maroko je nejpestřejší zemí severní Afriky.
Maroko je nejpestřejší zemí severní Afriky.
Maroko je nejpestřejší zemí severní Afriky.
9
Fotogalerie

Vyzývavé hory, voňavý Marrákeš, modré město Šafšawán i pobřeží k lenošení, to je Maroko, země kontrastů

O Maroku toho kdysi Češi moc nevěděli. Leda, že oscarová Casablanca, jeden z nejslavnějších filmů světové kinematografie, má stejný název jako největší marocké město. Dnes je ale Maroko oblíbeným turistickým cílem Čechů, protože je to země pestrá jako puzzle.  

Nejdříve si zkusme představit Maroko pomocí několika slov – autentické, pohostinné, překvapivé. Proč tam vlastně ale jet? „Známý římský filozof Seneca říkal, že cestování a změna místa dodávají mysli novou sílu. Pokud to někde platí stoprocentně, tak v Maroku, zejména když se kromě pobytu u moře rozhodnete prozkoumat i místní nádherné hory a pouště, nebo města, kde narazíte na kontrasty velmi tradičního i velmi moderního života. Pro českého turistu to bývá pozoruhodné objevování, za kterým od nás doletíte zhruba za čtyři hodiny,“ říká Ilona Topolová, mluvčí cestovní kanceláře Blue Style, která pořádá do Maroka zájezdy.

Kdy jet

Před představením zajímavých míst a jídel si ještě řekněme, kdy je nejlepší do Maroka jet. Jak upozorňuje Marocká národní centrála pro cestovní ruch, pamatujte na to, že je to země plná kontrastů. Na severu ji omývají vody Středozemního moře, na západě Atlantský oceán, protínají ji pohoří Ríf a Atlas a je proto vystavena nejrůznějším klimatickým vlivům. Na pobřeží si můžete užívat slunce bez ohledu na roční období. V oblíbeném Agádíru na břehu Atlantiku (zde bydlí při pobytových zájezdech většina českých turistů) nikdy nejsou extrémní teploty a často ucítíte ve tváři lehký vítr. Naopak v horách je večer a v noci chladno, teplé oblečení sebou. Na jihu se pak Maroko otevírá do nedozírné Sahary. Jako v každé rozlehlé poušti i zde si můžete představovat, jaký je to pocit, když si sáhnete na pomyslnou nekonečnost.

Co ochutnat

Než se rozjedeme po zemi, ochutnejme to, co nejvíce k Maroku patří.

Při seznámení se zde tradičně pije mátový čaj, ten je pevnou součástí místního koloritu a říká se mu atay. A když se s někým u něj seznámíte, tak marocký muž dnes nejspíše zavede řeč i na fotbal, který je pro tuto severoafrickou zemi obrovským fenoménem a určitou formou náboženství poslední doby.

Marockou kuchyni si představte jako kotlík, ve kterém najdete vlivy berberské, arabské, andaluské, středomořské a má určitě blíže ke kuchyni Blízkého východu než k té africké. Dostanete hodně zeleniny a maso jehněčí, skopové, hovězí, kozí a kuřecí. Dále rýži, kuskus a různé chleby a placky. K ochucení se používají desítky druhů koření. Některá jídla mají často hodně vůní. Místním hitem je tažín, což je kombinace masa a zeleniny za použití různých koření. Jen pozor na to, že tažín se jmenuje i nádoba, ve které se jídlo dělá. Velmi obvyklý je kuskus, tedy spařená a do kuliček tvarovaná krupice z pšenice, ječmene nebo prosa. Vyjmenovat zde většinu oblíbených jídel nejde, v každém případě máme pro vás dobrou zprávu – marocké jídlo je nesmírně rozmanité a chutné.

Co neminout 

Kde při poznávání Maroka začít? Třeba v proslulém Rudém městě Marrákeš, které je smyslově až přetížené, plné památek, zvuků a vůní. Jeho starobylá medína (stará část) je bludištěm úzkých uliček a Djemaa El Fna je pravděpodobně vůbec nejslavnější náměstí Afriky s velkým množstvím stánků, jídla, akrobatů či hudebníků.

Naopak ve Fezu, nejstarším a nejvýznamnějším královském marockém městě (dalšími jsou Marrákeš, Rabat a Meknes), se na některých místech tak trochu zastavil čas. Fez El Bali je největší živá středověká medína na světě, pochází z 8. století a je to pozoruhodná změť tržišť, dílen a mešit s více než 9 000 úzkými uličkami.

Okouzlující je město Šafšawán na severu Maroka v pohoří Ríf. Je známé půvabnými modrými fasádami domů (jsou skvělé na fotografování) i prodejem hašiše. U toho se zastavme – zdejší hašiš je vysoce kvalitní, proč ho nezkusit, ale ať vás ani nenapadne ho vozit domů. To byste si zadělali na pořádný průšvih.

Samozřejmě zajímavé jsou výlety na Saharu, ale zde pozor na roční

dobu, kdy tam pojedete. Nejlepší je to od října do začátku května. V čase saharské zimy (v prosinci a lednu) mohou noční teploty klesnout pod bod mrazu. No a od června do začátku září poušť sužuje nesnesitelné horko.

No a jak zakončit den plný zážitků? V Maroku nejlépe v hammanu (v lázních), kde se s vašim tělem doslova pomazlí. Můžete u toho relaxovat, někdy až meditovat. Hammany najdete všude, ale sledujte bedlivě ceny, které se velmi liší. V nenáročných veřejných lázních to stojí jinak než v soukromí luxusního hotelu. V každém případě pak budete jako znovuzrození.

Užitečné mobilní aplikace a informace

Při pobytech v cizině je samozřejmě dobré využít mobilní aplikace. A je jedno, zda budete celý týden jen v hotelu a jeho okolí na pobřeží, nebo budete Marokem cestovat. Některé se vám mohou hodit. Zde jsou:

Méteo Maroc: Tato aplikace poskytuje dobrou předpověď počasí na pět dní. Umožňuje také přístup k předpovědi počasí v reálném čase v kteroukoli denní dobu.

Darija Dialect: S touto aplikací můžete zažít i legraci. V Maroku se mluví arabským dialektem, kterému se říká Darija. Pomocí některých slov a frází můžete například vyjednávat o cenách na trhu, nebo objednávat jídlo v restauraci.

ONCF TRAFIC a CTM: Dvě dopravní aplikace. První je od Národního železničního úřadu a přes druhou si můžete kupovat jízdenky na autobusy z vašeho chytrého telefonu.

Pharmacie de Garde Maroc: Tahle aplikace může být skutečně velmi důležitá. Umožňuje vyhledat nejbližší lékárnu na telefonu podle měst a jednotlivých čtvrtí.

Nejvíce informací pohromadě najdete o Maroku na internetové adrese https://www.visitmorocco.com/en >>>