Medina of Sousse Tunisia

Medina of Sousse Tunisia Zdroj: Blue Style a.s.

Chebika
Bio Azur
Trhy v Tunisku
Chebika
5
Fotogalerie

Tozeur je ideálním místem pro objevování krás saharské pouště

320 slunečných dní v roce, dlouhé písečné pláže lemované vzrostlými palmami, průzračně čisté moře, pouštní oázy na Sahaře a všudypřítomný vliv francouzské elegance, to je Tunisko. Země vzdálená od české republiky pouhé 2,5 hodiny letu, destinace dlouhých bílých pláží a vyhřátého moře.

Cestovatelé zpravidla rozlišují tuniskou pevninu a tuniský ostrov Djerba, který je velmi oblíbený především pro pobytová dovolené. I z Djerby je však možné cestovat na pevninu takzvanou římskou cestou, který vede přes moře. 

Na pevnině jsou vyhlášené oblasti Hammamet, Sousse, Monastir a Mahdia, kde najdete skvělé 5* hotely s vynikajícím jídlem i servisem a upravenými plážemi.

V Hammametu se určitě ubytujte v hotelu Bel Azur Thalasso & Bungalows, který má k dispozici bungalovy s vlastní zahradou, houpací sítí, lehátky a přímým vstupem na pláž. Nebo v hotelu Hotel Golden Tulip Taj Sultan s rozlehlou zahradou a wellness centrem. Večer vyrazte na kávu a šíšu do historické části města Medína. Kavárny na pobřeží s výhledem na západ slunce nad mořem je právě zde perfektní. 

Bio AzurBio Azur | Blue Style a.s.

Tradiční trhy

Sousse je také známé pro své staré město, zde jsou ale uličky zastřešeny, obloženy prodejci s tradičním zbožím i oblečením z tradičních látek vhodných právě pro podnebí Tuniska. Staré město je obehnáno hradbami, kterým vévodí klášterní věž ribat, ze které je na celé město krásný výhled. „V Sousse se ubytujte v hotelu Jaz Tour Khalef, který má nové wellness centrum a vnitřní bazény se slanou vodou,“ doporučuje Ilona Topolová, tisková mluvčí CK Blue Style

Trhy v TuniskuTrhy v Tunisku | Blue Style a.s.

Nejkrásnější pláže

Oblast Mahdia je cestovateli označována jako místo s nejkrásnějšími plážemi a mušlemi, naopak Monastir je menší město ležící na mysu, plné historie a nefalšovaného afrického života. 

Tunisko není jen destinací vhodnou pro pobyt na hotelovém lehátku, je skvělým místem pro nadšené cestovatele, které baví objevovat neznámé, orientální krajiny. Ze zeleného pobřeží se během několika hodin dostanete do krajiny, kde vládne slunce a písek, kde při pojíždění vyschlým solným jezerem uvidíte fata morgánu a v pouštní oáze se vykoupete pod vodopádem,“ uvádí Topolová, tisková mluvčí CK Blue Style.

Po čtyřech hodinách jízdy od pobřeží směrem na jih se dostanete na Matmatskou vrchovinu s troglodytními obydlími, jedno z nich si zahrálo i v populárních Hvězdných válkách. Toto místo je volně přístupné, s restaurací, kde si můžete dát skvělý oběd skládající se s klasických tuniských pokrmů jako smažená kapsa brick a kuskus s kuřetem a pastou harissa. 

Solné jezero

Po dalších dvou hodinách směrem k tuniskému Tozeuru se dostanete k vyschlému solnému jezeru, které je na mapách zakreslenou stále jako vodní plocha, ale vodu zde nehledejte. Jen rozlehlou třpytící se krajinu a v dálce možná vlastní fata morgánu. Přejezd jezera trvá zhruba hodinu, poté vjede přímo do samotné brány pouště Sahary, neskutečného města Tozeur, kde zažijete pravé Tunisko s nádhernou architekturou, plnými žijícími ulicemi, vůní jasmínu a růžové vody. Na ulicích nehledejte přechody, vše se zde koriguje pravou rukou, jak samotné přecházení, tak jízda autem, kterou zde ale Evropanům zkoušet nedoporučujeme.

Objevte krásy saharské pouště

Tozeur je ideálním místem pro objevování krás saharské pouště. Za necelou hodinu se ocitnete v oáze Chebika. Pokdu djste v oáze nikdy nebyli, budete ohromeni. Chebika je nádherný, docela velký palmový háj se sítí vodopádů a jezer mezi nízkými skalisky. Na vstupu do oázy najdete kavárnu s tradičním tuniským čajem, který, byť horký, vás paradoxně v poušti krásně zhladí. 

ChebikaChebika | Blue Style a.s.

Pokud z Tozeuru vyrazíte na druhou stranu, stačí opět necelá hodina a ocitnete se opět v poušti, ale tentokrát v úplně jiné. Vysoké duny z bílého písku, slunce a velbloudi. Nic víc. I tuto poušť si vybrala produkce Hvězdných válek. Městečko Star Wars je zde ponecháno na obdiv turistům. Volně přístupné a rozhodně stojí za to. 

ChebikaChebika | Blue Style a.s.

Termální jezírka

Pokud z Matmatské vrchoviny neodbočíte k solnému jezeru, ale budete pokračovat více na jih, dorazíte do oázy Ksar Ghilen s termálními jezírky a pramane, který ústí do vytvořeného bazénu přímo uprostřed kempu. Ksar Ghilen je krásné, romantické místo, kde určitě musíte strávit noc. Stany jsou velké, moderní, s vlastní koupelnou i toaletou, dokonce s teplou vodou. Večer posedíte u ohně s originální tuniskou hudbou, pečeným chlebe a tanečníky, ráno vyrazíte tichou pouští na čtyřkolkách na nedalekou zříceninu tvrze, ze které uvidíte vycházet rudé slunce nad oranžovou-růžovou pouští. Na jihu již moc nepočítejte s angličtinou, zde se mluví výhradně francouzsky, platí se pouze hotově tuniskými dináry.

Tunisko je krásná země, návštěva Sahary a s ní spojené cestovní se stane vaším nezapomenutelným zážitkem.“ uzavírá Ilona Topolová z CK Blue Style.