Čajové plantáže jsou na Srí Lance krásnou součástí krajiny, ale i významným byznysem

Čajové plantáže jsou na Srí Lance krásnou součástí krajiny, ale i významným byznysem Zdroj: Profimedia.cz

Skalní pevnost Sigirija patří mezi nejzajímavější místa ostrova
Neobvyklá poloha rybářů je pastvou pro fotografy
Čerstvé ovoce je i tady vyhledáváno turisty
Sloni patří neodmyslitelně k Srí Lance, naštěstí se jim tam pořád daří
4
Fotogalerie

Šrí Lanka zažila letitou občanskou válku, tsunami a těžké teroristické útoky. Nyní se do země vracejí turisté

Legendární cestovatelé Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka byli v roce 1961 tak okouzleni ostrovem Cejlon (od roku 1972 se oficiálně jmenuje Šrí Lanka), že se na něj o osm let později vrátili. Výsledkem byla kniha Cejlon – ráj bez andělů. Po tom všem, co dokázala Šrí Lanka v posledních desetiletích přežít a vždy se z toho nakonec otřepat, by se dal jejich cestopis parafrázovat jako Cejlon – opět ráj s anděly. Protože tato země patří v mnohém mezi jedinečné turistické destinace.

Staré buddhistické a historické prameny Šrí Lanky tvrdí, že Buddha, jehož jméno znamená probuzený nebo osvícený, navštívil tuto zemi třikrát. Tyto návštěvy jsou poměrně podrobně popsány ve starověkých kronikách, ale zda se všechno odehrálo tak, jak je nám to sdělováno, ponechme badatelům a historikům. Když už někdo Šrí Lanku navštíví, většinou pak také přemýšlí, zda se někdy vrátí. Zda to bude třikrát jako v případě Buddhy, to musí každý zvážit sám. Rozhodně toto místo stojí za více návštěv. Pak ale u toho nezapomínejte, že na vše, co se Buddhy a památek s ním spojených týče, jsou Šrílančané nesmírně hrdí a současně citliví. Až tak, že nemají rádi, když se neznalí turisté fotí s Buddhou v pozadí. Navíc nikdy na sochy Buddhy nesahejte, místní to skutečně nesou mimořádně nelibě, považují to za znesvěcení a můžete se dostat s lidmi do konfliktu. Jinak je ale Šrí Lanka poměrně svobodomyslná země a moc překážek a omezení vás nečeká.

Jaká je situace?

V minulém roce se Šrí Lanka probojovala na titulní stránky novin, do televizí a na homepage zpravodajských webů celého světa kvůli bouřlivým demonstracím, při nichž byl sesazen i prezident. Provázely to nejrůznější spekulace, které turisty od cest zrazovaly. Dnes tam ale panuje klid.

Přitom málokterý stát zažil v posledních desetiletích tolik dramatických událostí jako právě Šrí Lanka. Zdejší moderní dějiny lemovala občanská válka (1982–2009), ničivé tsunami (Vánoce 2004) či velké teroristické útoky (v dubnu 2019). Pak ostrov pro většinu turistů uzavřel covid a loni se otřásal právě při bouřlivých protivládních demonstracích, jež byly provázeny nedostatkem benzínu, léků či některých potravin. Jenže ostrov se na turistickou mapu opět vrací v plné síle. „Je to vlastně vždy takový malý zázrak, že po ranách, které by jinde znamenaly dlouhodobé problémy, se Šrí Lanka znovu představí jako místo, kam se vyplatí jet,“ říká pro Reflex Marek Němec, honorární konzul Šrí Lanky v České republice. Ten ostrov navštívil už více než stokrát, zná všechny jeho kouty, problémy i přednosti. „Bezpečnostní situace je dnes stabilní a také služby pro turisty normálně fungují. Máme připravenou pro klienty i širokou nabídku výletů tak, aby tento krásný ostrov co nejvíce poznali,“ dodává Ilona Topolová, manažerka komunikace cestovní kanceláře Blue Style, jež se teď se svou nabídkou rovněž vrátila na Šrí Lanku.

Konzul Marek Němec k tomu ještě dodává: „Demonstrace loni ustaly hned po volbě nového prezidenta a nové vlády, na ulicích je klid a pořádek, cestování je bez problémů. Infrastruktura je plně funkční, zásobování pohonnými hmotami a potravinami je stejné jako před krizí, normální provoz je ve směnárnách či bankomatech.“

Návštěvníci z Česka by ale měli vědět, že na Šrí Lance prudce vzrostly ceny potravin a některého zboží. Jenže ani to není problém, protože při přepočtu úřaduje už nějakou dobu velmi silná česká koruna, kurs ke Šrílanské rupii je jiný a rozdíl se tak smazává. Jediným problémem někdy zůstávají řízené výpadky elektrického proudu, které trvají zhruba 60 až 90 minut převážně v odpoledních hodinách. Čeští turisté se ovšem nemusí bát ani této věci – dobré hotely jsou vybaveny generátory a výpadek turista tam, kde bydlí, nepozná.

Jak na to?

Pokud pojedete na Šrí Lanku, vyvstává ale několik otázek. Pláže na ostrově jsou působivé a hotelová nabídka široká, můžete tedy někde odpočívat v klidu a v podstatě se o nic nestarat. Byla by to ale věčná škoda. Tento pozoruhodný stát, který tak okouzlil i české cestovatele Zikmunda a Hanzelku, má ohromné množství historických, kulturních a sakrálních památek. A hezkou přírodu. Na ostrově jsou i proslavené čajové plantáže a při cestách uvidíte mnoho slonů (podle posledních dostupných informací jich zde žije kolem 6000). Ideální je tedy kombinace lenošení u moře propojené s dobrým jídlem a k tomu krátké výlety. Na rozdíl od minulosti, kdy cesta všude trvala kvůli nekvalitním silnicím dlouho, je situace v tomto směru daleko lepší a výlety jsou jednodušší.

Na Šrí Lance je dobré mít nějaký výchozí bod a z něj vyrážet na výlety. Jeden příklad za všechny. Hotel Taprobana by Asia Leisure ve středisku Wadduwa se nachází na jihozápadě země, nedaleko od hlavního města Kolomba, kam naprostá většina zahraničních turistů přilétá. Výhoda první – z letiště se sem po poměrně dlouhém letu z Evropy přesunete rychle. Výhoda druhá – vyzkoušené dobré jídlo. Výhoda třetí – rovná široká písčitá pláž. A až si odpočinete, můžete kdykoli vyrazit na výlet.

Většina turistů, a je jedno, zda cestují individuálně, nebo s cestovní kanceláří, používá dnes pro usnadnění pobytu a lepší informace i orientaci mobilní aplikace. Na digitalizaci služeb spojených s cestovním ruchem Šrílanská vláda léta usilovně pracuje a některé věci ve vašich mobilech už budou při návštěvě fungovat.

V minulosti také platilo, že některé oblasti či regiony Šrí Lanky byly kvůli nestabilní bezpečnostní situaci uzavřené. To je už léta jinak. Dnes můžete kamkoli. Na rozdíl od předchozích dob můžete třeba jet na Arugam Bay, což je špičkové centrum pro surfaře, můžete volně i na východ a sever země, kde jsou ještě stále turisty málo objevená místa. Pozůstatky někdejší občanské války najdete především na severovýchodě země, kde jsou občas bunkry či některé poškozené domy, ale v podstatě si dnes už toho téměř nevšimnete. Minulostí jsou už většinou i stopy po ničivém tsunami z roku 2004, jež byly vidět zejména na jihu a jihovýchodě.

Kam jet

Popsat v jednom článku hodně míst Šrí Lanky, která by určitě stálo za to navštívit, je naprosto nemožné. Ostrov je pestrost sama. Proto jenom několik tipů.

Ať už budete bydlet kdekoli a dělat cokoli, neměli byste minout město Kandy v centrální části země. Výhodou je, že na prohlídku toho nejdůležitějšího vám zde postačí jednodenní výlet. Podle buddhistické tradice je ve zdejším mytickém Chrámu Buddhova zubu uložen, jak název napovídá, zub samotného Buddhy, jedna z nejcennějších relikvií buddhismu na světě vůbec. Vlastně celé město je protkáno sítí buddhistických chrámů a od roku 1988 je součástí světového dědictví UNESCO. Za návštěvu stojí i místní (hezká pro fotografování) Královská botanická zahrada. Příjemnou zastávkou na cestě pak mohou být prohlídky zahrady s kořením a továrny na čaj v Giragamě.

U čaje se na chvilku zastavím. Prodejen, čajových plantáží a podniků na zpracování a výrobu čaje je na Šrí Lance mnoho a skutečně zde koupíte jeden z nejlepších čajů na světě. Nemusíte o tom pochybovat, je to stoprocentní jistota. Bývá to skvělý dárek, jenž nezklame. Jednou jsem tu nakoupil celý malý batoh čajů, které jsem pak s úspěchem rozdával v Česku. Návštěva čajových plantáží bývá i pastvou pro oko, pro focení i pořizování videí. Před lety jsem navštívil plantáže v okolí města Nuwara Eliya, jež je asi nejznámějším „čajovým sídlem“ v zemi. Přijeli jsme v podvečer a nad místními kopci se vznášel opar. Z focení nebylo nic. Vstal jsem proto hodně brzy, ale z terasy hotelu se mé oči ponořily pouze do mlhy. Už už to vypadalo, že jedno z krásných míst Šrí Lanky vlastně pořádně neuvidím (ano, i s tím se musí při cestování počítat). Kolem desáté dopoledne ale mlha odletěla a ten pohled na šťavnatě zelené kopečky s čajovými plantážemi stojí za to. Pak jsme se mezi čajovými keři i procházeli. Je to příjemné a povznášející. Zejména když si představíte, že za čas budete produkty zdejší matky přírody pít doma při sledování nového seriálu…

Úplně fantastickou věcí je skalní pevnost a archeologické naleziště Sigirija, které se říká i Lví skála. Nachází se v centrální části ostrova. Nejdříve jedna zásadní věc – nikdo nechce odjet z dovolené bez nějaké dobré fotografie. Takže v tomto případě si nechte zastavit při cestě k tomuto místu při příjezdu i při odjezdu. A foťte i z větší dálky, protože naleziště je na vrcholu, který je vysoký 180 metrů. Až budete pod ním, efekt dobrého snímku se ztratí. Zajímavé je, že historie Sigirije není dodnes zcela objasněna.

Kromě historických, náboženských a kulturních památek nebo již zmiňovaného čaje má Šrí Lanka množství krásných míst v přírodě. Nabízím v tomto případě jeden nápad, jenž je velmi příjemný (jistě, záleží na počasí) a pro Středoevropana neobvyklý. Říční safari. Z pobřežního města Balapitija pojedete motorovým člunem po řece Madu Ganga, která přechází i v jezero. Uvidíte v okolí zajímavý život na venkově a můžete navštívit slavný buddhistický chrám Kothduwa, jenž se nachází na ostrově v jezeře. Po cestě, pro ty, co mají rádi věci voňavé, se dá zastavit ještě na místě, kde vám ukáží, jak se pěstuje skořice.

V každé zemi se turista zajímá i o to, co se ní vyrábí a prodává. Konzumní způsob života je nám vlastní. V tomto směru kromě čaje, koření a některých hezkých suvenýrů (třeba dřevěné masky) nehraje Šrí Lanka první ligu. Ale návštěva hlavního města Kolomba s jeho nekonečnou spoustou obchodů a obchůdků a také s velkým množstvím významných památek stojí za jednodenní výlet.

Na Šrí Lance se s velkou pravděpodobností dostanete do kontaktu se slony. Vlastně je to téměř nevyhnutelné, pokud nestrávíte pobyt jen v hotelu a jeho bezprostředním okolí. Pro turisty jsou nabízeny oblíbené návštěvy takzvaných sloních sirotčinců. Nic proti tomu, protože pak máte naprostou jistotu, že tato majestátní, úžasná a chytrá zvířata skutečně uvidíte na vlastní oči, můžete je třeba i poplácat či nakrmit. Pokud ale budete mít čas, náladu a trochu peněz navíc, doporučuji i návštěvu nějaké rezervace, kde slony můžete potkat v jejich přirozeném prostředí. Bývá to výborný zážitek. A často slony zahlédnete jen tak, když budete jezdit po Šrí Lance, která za to stojí i bez slonů.