V emirátu Rás al-Chajma dělají turistům kulisy velkolepé hory

V emirátu Rás al-Chajma dělají turistům kulisy velkolepé hory Zdroj: Archív

Adrenalin u Arabského zálivu: V emirátu Rás Al-Chajma si užijete jedinečný zážitek mezi horami

Hrát si na filmového hrdinu bývá ošidné, protože to nemusí dopadnout dobře. Když si ale chcete bezpečně vyzkoušet, jaký to je pocit, a letět tři minuty stošedesátikilometrovou rychlostí mezi rozeklanými vrcholky hor a nad hlubokými roklemi, vyzkoušejte Jebel Jais Flight, nejdelší zipline (lanový skluz) na světě. Tam z každého udělají „hrdinu“. To ale musíte do Rás al-Chajma ve Spojených arabských emirátech.

Jais Flight v pohoří al-Hadžar, kde se nachází i nejvyšší hora Spojených arabských emirátů Jebel Jais (česky se používá název Džabal Bil Ajs), vypadá na první pohled riskantně, ale není se čeho bát. Dostanete pečlivé vysvětlení, co a jak dělat, kombinézu a přilbu. Pak přijde okamžik pravdy. Zavěsí vás na lano do horizontální polohy. Když se kouknete dolů, vidíte kamenité údolí, přes které vás za chvíli pustí. Abyste byl alespoň pár minut jako ten filmový hrdina. Pokud se bojíte, tak při startu zavřete oči. Jakmile ale pocítíte, že už letíte, otevřete je. Přijde obrovský adrenalin na trase dlouhé 2830 metrů. Na konci letu si zhluboka oddechnete a už budete machrovat jako James Bond. A až se vrátíte do hotelu na pobřeží, v baru, kde je alkohol všudypřítomný stejně jako okolní pouštní písek, si můžete dát drink a v intencích ikonické bondovské hlášky míchaný nápoj protřepat, ale nemíchat…

Chcete trávit Babí léto u moře? Tady je pár tipů >>>

Zatímco v dobře známém emirátu Dubaj tvoří neodmyslitelnou kulisu mrakodrapy s nejvyšší budovou světa Burdž Chalífa, v emirátu Rás al-Chajma tvoří kulisu hory, zejména pohoří al-Hadžar, kde zejména v oblasti Jebel Jais najdete i mnohé atrakce pro turisty. Pokud někdo nechce létat zavěšený na laně, tak v únoru zde otevřeli Jais Sledder, nejdelší sáňkařskou dráhu v regionu, která měří 1840 metrů, a do údolí jedete rychlosti až 40 kilometrů za hodinu. Jistě, nejedete po sněhu, ale po kovové konstrukci a vozítkách pro dva lidi. Je to pohodlné a příjemné osvěžení v neustále horkém vzduchu.

Pro lidi s dobrou kondicí jsou zde Jais Via Ferrata. Zde můžete zdolat část úchvatného členitého pohoří Hadžar, jehož skály mají někdy barvu připomínající další symbol emirátu – velblouda. Tři propojené trasy vás provedou přes nepřístupné úseky hory. Vždy jste bezpečně připoutáni ke složitému systému ocelových lan a žebříkových příček. Část ferraty vede přímo nad hlavní silnicí Jebel Jais, která míří do hor. Ta se klikatí cik cak nahoru a i její samotné projetí autem a výhledy jsou zážitkem. Elegantní asfalt vás přivede až k erodovaným okrajům útesů, občas zde dokonce napadne sníh a někdy se zde prohánějí stáda koz.

Turistický boom

Celé Spojené arabské emiráty, které žijí především z vývozu ropy a zemního plynu, se už léta snaží změnit toky peněz plynoucí do jejich ekonomiky. Na mnoha místech proto investovali do cestovního ruchu, protože je zde vždy teplo a moře má 25 i více stupňů prakticky kdykoli. V emirátu Abú Dhabi vsadili kromě jiného na kulturní vyžití, v Dubaji je nekonečné množství obchodů a restaurací, ale v Rás al-Chajma jdou na to trochu jinak.

Ani zde, pokud nechcete, nemusíte opouštět pohodlné hotelové komplexy (dnes je v emirátu k dispozici více než 8000 pokojů), protože kromě mořských vln a bazénů máte k dispozici dobré jídlo a pití. Ale blízké krásné hory jsou lákadlem, které jinde ve Spojených arabských emirátech v této formě nenajdete. Na pobřeží zde vznikly i početné laguny, jež jsou obklopeny mangrovovým porostem. Sem můžete jet na lodičce či na módním paddleboardu. Tato kombinace je v Rás al-Chajma zvláštní, svým způsobem ojedinělá, a dnes sem proto jezdí i desetitisíce Čechů.

„Vždy teplo, vždy dobré služby, každý den šance na nový zážitek,“ tak charakterizuje tento emirát Ilona Topolová, šéfka komunikace cestovní kanceláře Blue Style, která sem pořádá zájezdy.

Navíc jméno emirátu někteří Češi už kdysi slyšeli, jen si nedovedli představit, že někdy v budoucnosti zavítají právě sem. Kdo sbíral známky, ví, že v šedesátých a sedmdesátých letech se i u nás prodávaly série s označením exotické země – Ras Al Khaima. Dnes se světu představuje pod jménem Ras Al Khaimah. A česky je to Rás al-Chajma (v překladu Vrcholek stanu) a tak se to i vyslovuje. Ale pořád se jedná o totéž místo. Nachází se u Perského zálivu (jak tomuto místu na mapě říkáme my a většina světa), místní mají ale raději název Arabský záliv.

Kam se ještě podívat

Hezkým zážitkem v Rás al-Chajma je také návštěva již přes 60 let opuštěného pouštního městečka al-Džazíra al-Hamra. S počátkem rozkvětu ropného průmyslu se jeho obyvatelé přesunuli za prací jinam a město se vylidnilo. Procházka jeho opuštěnými ulicemi, dobře zachovalými díky suchému klimatu, je působivá. Mnoho místních přitom věří, že zde žijí džinové. V roce 2018 se v al-Hamře natáčely části filmu 6 Underground: Tajné operace pro Netflix.

Jedny z nejlepších podmínek na surfování pak nabízí pláž al-Hamra. Když už jsme u moře, je otázkou, kde se vlastně v emirátu ubytovat, protože nabídka je nesmírně široká. Pro rodiny s dětmi by se dal doporučit hotel BM Beach Resort, kde jsou all inclusive služby, protože každý dobře ví, že děti bez neustálého pití, zmrzlinky a drobných jídel nevydrží. Pro náročnější turisty je zajímavý třeba Double Tree by Hilton ze známé hotelové sítě.

Milovníci historie ať zamíří na pevnost Dhajá. Je to ikonická stavba z 18. století umístěná na kopci. Kolem sedmdesátimetrového pahorku stojí zbytky původních hradeb, které poskytovaly kdysi ochranu řemeslníkům pracujícím v místních palmových sadech. Za poměrně náročný výstup po skalnaté a nerovné cestě vás Dhajá odmění výhledy na zelenající se palmové háje, pohoří Hadžar a vody Arabského zálivu.

Rás al-Chajma by se dal proto nazvat i emirátem krásných výhledů. Mohli bychom u toho použít i další filmovou hlášku, a to z české komedie Homolka a tobolka: „Tak co říkáš, táto? Có? Říkám, co říkáš tomu panorámatu? Je to žrádlo. Nó, a co až budeme nahoře, to teprv budou panorámata.“ A z Rás al-Chajma, na rozdíl od jiných míst Spojených arabských emirátů, je kam jít nahoru…