Pohled na protiležící hory z vrcholu hřebenu Ondřejníku

Pohled na protiležící hory z vrcholu hřebenu Ondřejníku Zdroj: Lukáš Lhoťan

Altánek na hřebenu Ondřejníku v zim
Altánek na hřebenu Ondřejníku v zim
Cesta k vrcholu Ondřejníku
Cesta pod hřebenem
Historická budova v Beskydském rehabilitačním centru
21
Fotogalerie

Výlet na víkend: Beskydy nabízejí nenáročné túry s nádhernými výhledy

Pokud se rozhodnete strávit dovolenou či víkend v Beskydech, tak by vám určitě neměla uniknout nenáročná túra po hřebenu Ondřejníku, který leží naproti Lysé hory a je z něj nádherný výhled nejen na Lysou horu, ale i na hory Smrk, Kněhyni, radhošťské vrchy, Štramberk apod. a na druhou stranu k hradu Hukvaldy a také směrem na Frýdek-Místek a Ostravu. Cestou také můžete navštívit místní dřevěný kostelík, minipivovar či se pak projít k pomníku amerického letce, který zahynul nedaleko při seskoku z poškozeného letadla během druhé světové války.

Při plánování túry si můžete zvolit buď okruh například z Kunčic pod Ondřejníkem, které jsou snadno dostupné autem, autobusem a vede přes ně i vlaková trať z Ostravy do Valašského Meziříčí, nebo můžete jít jednosměrnou trasu. Masív Ondřejníku má vrcholy Ondřejník (890 m n. m.), Úbočí (864 m n. m.), Stanovec (899 m n. m.) a nejvyšší vrchol Skalka (964 m n. m.).

V Kunčicích pod Ondřejníkem (byly založené roku 1281) hned u vlakového nádraží sídlí místní minipivovar a kousek od nádraží se nachází i kostelík lidově nazývaný „ruský“ s malým hřbitovem. Tento dřevěný kostelík svatého Prokopa a Barbory z přelomu 17. a 18. století byl přestěhován do obce v roce 1931 z vesnice Hliňance na Podkarpatské Rusi. Další zajímavostí Kunčic pod Ondřejníkem je to, že se zde v 19. století těžila železná ruda, která se dále zpracovávala v nedaleké Čeladné a také ve Frýdlantě nad Ostravicí. Obec se pak zhruba od počátku 20. století stala význačným centrem horské rekreace pro Ostravsko a je jím dosud.

Jedna z cest na vrchol masivu Ondřejníku – Skalku vede přes Beskydské rehabilitační centrum (kdysi lázně Skalka), které se již nachází v sousední obci Čeladná. Před rehabilitačním centrem je vybudován chodník vedoucí až do centra Čeladné pojmenovaný na památku partyzánského velitele z dob druhé světové války – Jana Ušiaka. Dále si v areálu rehabilitačního centra můžete prohlédnout i malou dřevěnou kapličku z roku 1893, zajít k Ferdinandovu pramenu či prohlédnout si pomníky (například na básníka Beskyd Josefa Kaluse). Nachází se zde i umělecká galerie a malá rozhledna.

Po prohlídce Beskydského rehabilitačního centra se již vydejte nahoru k vrcholu Skalka, ke kterému opět vede více pěšin. Kousek pod vrcholem Skalka je místo pro vzdušné sportovní aktivity, které je ve správě Beskydského leteckého klubu. Když půjdete k vrcholu, můžete si odpočinout v malých altáncích a cestou můžete navštívit i místní památku na salašnický způsob života, který se zde v minulosti vedl. K vrcholu Skalka se také váže místní pověst, že tam měla být jeskyně vedoucí až pod Lysou horu, kde měl místní známý zbojník Ondráš ukrýt svůj poklad a poté jeskyni zavalit. 

Vrchol Skalka je v současné době skoro celý odlesněný, takže je z něj nádherný výhled do okolí. Pod vrcholem se nachází i místní přírodní rezervace. Kvůli ochraně přírody a nebezpečí vzniku požáru je na celém vrcholu zakázáno rozdělávat ohně, protože (hlavně v letních měsících) hrozí vznik velkých nekontrolovaných požárů, které by se těžko hasily. Bohužel, místy nalezená malá ohniště ukazují na to, že ne všichni návštěvníci beskydských hor jsou rozumní a respektují ochranu místní přírody a kvůli osobnímu egu si rozdělávají ohně a riskují zničení místní přírody.

Z vrcholu Skalka se vydejte po hřebenové lesní cestě směrem k chatě Ondřejníček, která se nachází pod vrcholem Ondřejníku v místě zvaném Solárka. Po cestě budete mít prakticky trvalý výhled přes vymýcený les na údolí s městem Frýdlant nad Ostravicí a na naproti ležící hory v čele s Lysou horou.

Když dojdete na Solárku, tak se můžete občerstvit v zdejší otevřené chatě Ondřejníček, můžete se pokochat pohledem na údolí s Frýdlantem nad Ostravicí a prohlédnout si i malou kapličku svatého Antonína z roku 1933. Poté se můžete vydat po cestě směrem do nedalekých Kozlovic a přes ně dále na hrad Hukvaldy, případně sestoupit dolů do údolí do Frýdlantu nad Ostravicí a vydat se do nedalekých Metylovic přes kopec Čupek či k památníku zemřelého amerického letce Rusella Payna zahynulého v době druhé světové války.  

|Nebo se Či se můžete vydat po kvalitní lesní cestě po úbočí masivu Ondřejníku zpět do Kunčic pod Ondřejníkem. Pokud se rozhodnete tuto oblast navštívit v zimě, tak na úbočí pod vrcholem Skalka se v areálu Opálená nachází lyžařský vlek a malá hospůdka, pořádají se zde i místní kulturní akce připomínající historii zdejší oblasti a tradici ochránců místní historické hranice s Uhrami – Portášů. Masiv Ondřejníku je sice nenáročnou výšlapovou trasou vhodnou i pro děti, ale rozhodně stojí za návštěvu, minimálně kvůli výhledu na krásy beskydských hor.