Brdy i Berounsko nabízejí mnoho krásných výhledů do okolí

Brdy i Berounsko nabízejí mnoho krásných výhledů do okolí Zdroj: Archív

Brdy i Berounsko nabízejí mnoho krásných výhledů do okolí
Mníšek pod Brdy
Brdy i Berounsko nabízejí mnoho krásných výhledů do okolí
Zámek Hořovice
Brdy i Berounsko nabízejí mnoho krásných výhledů do okolí
8
Fotogalerie

4 místa, která byste měli navštívit v Brdech. A navrch trocha historie v okolí Berouna!

Příběhy středních Čech královských jsou krásné. Romantické, poučné a často plné překvapení. Můžete se za nimi vydat do knížek a do filmů, ale mnohem krásnější je prožít si je po vlastních. Abyste vykročili správným směrem a nebloudili, máme pro vás šikovného průvodce čtyřmi takovými cíli v Brdech a Podbrdsku. 

1. Věřte nevěřte, existuje tu místo právem přirovnávané k zámkům Versailles či Schönbrunn. Jedná se o Dobříšský zámek s nádherným francouzským parkem s květinovými ornamenty, geometricky stříhanými ploty, fontánou a rokokovou oranžerií. 

2. Proč se kníže Friedrich Wilhelm musel kvůli půvabné Gertrudě vzdát své rodiny i vlasti? Jakou branou vchází slunce? S čím si hráli mladí šlechticové? Tyto a další příběhy na vás čekají na zámku v Hořovicích, barokně-klasicistní perle Podbrdska. 

3. Na zámku, který je vystavěný na skále nad rybníkem, si se zatajeným dechem vyslechnete příběh ševce Serváce, pověsti o čertech i vyprávění o tom, komu patří čtvrtá zámecká věž. Vítejte v Mníšku pod Brdy. 

4. Jak asi vypadala tajná svatba Filipíny Welserové s arcivévodou Ferdinandem Tyrolským na zámku v Březnici? Můžete si ji představovat při prohlídce zámku, při projížďce kočárem po parku či rozjímání v Lokšanské knihovně, nejstarší svého druhu v Čechách. 

Na objevné cesty po příbězích středních Čech královských se vyráží buď pěšky po turistických stezkách, nebo pohodlně autem až přímo pod nos k hradům a zámkům. Naše rada zní: vyzkoušejte obojí, protože to samé uvidíte z jiného úhlu pohledu, případně s jinými zážitky.

Další užitečné rady a informace najdete na web Brdyapodbrdsko.cz.

Tetín svaté Ludmily

Pokud máte Brdy a Podbrdsko již dostatečně procestované, najdete další zajímavé cíle pro výlety v nedalekém okolí Berouna. Navštívit můžete místo, které je spojeno s jedním z největších příběhů v české historii - se životem svaté Ludmily.

Na skalním ostrohu nad řekou Berounkou se rozkládá staroslavný Tetín. Místo, kde se v raném středověku nacházelo přemyslovské hradiště. Právě v něm našla kněžna Ludmila, manželka prvního doloženého českého knížete Bořivoje a babička našeho patrona sv. Václava, útočiště poté, co opustila Prahu. Bohužel však ne na dlouho, neboť ji zde o jedné zářijové noci roku 921 dostihli vrazi, které vyslala její snacha Drahomíra. A právě proto si 1100 let poté připomínáme kněžnu a světici Ludmilu (www.svataludmila.cz). 

Dnes je Tetín nejen němým svědkem našich dějin, ale také oblíbeným výletním místem. Vyhlídka na řeku Berounku a vápencovou krajinu Českého krasu uchvátí každého romantika. Zvídavci si na své přijdou ve zdejším nově zrekonstruovaném muzeu (www.muzeumtetin.cz) či na naučné stezce nazvané Tetínské vyhlídky. Poutníci mohou navštívit jeden ze tří kostelů. Milovníci přírody si vychutnají přírodní rezervaci Tetínské skály a národní přírodní rezervaci Koda, v které dodnes stojí jedna z nejstarších trampských osad – Údolí děsu.

A jaké další stopy zanechala sv. Ludmila na Berounsku? Zjistíte na tomto webu.

Projekt "Rozvoj produktu Střední Čechy královské" byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Ministerstvo pro místní rozvoja