Norman Mailer ve své kanceláři. S manželkou Norris Church pózují v jejich brooklynském bytě s výhledem na mrakodrapy Manhattanu.

Norman Mailer ve své kanceláři. S manželkou Norris Church pózují v jejich brooklynském bytě s výhledem na mrakodrapy Manhattanu. Zdroj: Bruchet Patrick / Paris Match / Getty Images

Během 59 let své literární kariéry napsal Norman Mailer dvanáct románů, ale také mnoho dalších textů. Třeba tuto životopisnou knihu o MM pořídíte za 15 000 korun.
Norman Mailer s Muhammadem Alim na terase jejich hotelu v San Juanu, 1965
Spisovatel Mailer se zpěvačkou Madonnou pořídil v roce 1994 obsáhlé interview pro americký magazín Esquire
Mezi Mailerovy nejbližší přátele patřili spisovatelé William Styron a James Jones. Rozuměl si i s Philipem Rothem či Kurtem Vonnegutem Jr. S těmi všemi se ovšem do krve hádal a náruživě s nimi soutěžil. Zde (zleva) s filmovým režisérem Arthurem Pennem a s Williamem Styronem před Sorbonnou v únoru 1983.
Stuart Whitman a Janet Leighová v Americkém snu (1966) režiséra Roberta Gista
5
Fotogalerie

Norman Mailer: Agresor, pijan, rasista a odpůrce hnutí za ženská práva. Ale i jeden z nejvýznačnějších literátů

Takoví muži už se dnes nerodí! Zaplaťpánbůh, poznamenala by nejspíš druhá z jeho šesti manželek, kterou se pokusil ubodat. Americký prozaik, novinář, autor esejů i divadelních her, režisér, scenárista a herec NORMAN MAILER (31. ledna 1923–10. listopadu 2007) napsal během šesti dekád jedenáct bestsellerů, dvakrát získal Pulitzerovu cenu, dvakrát ohlásil svou kandidaturu na starostu města New York a jednou na placu ukousl herci kus ucha. Byl závislý na alkoholu, drogách a mimomanželském sexu. A taky si vybájil legendu o smrti Marilyn Monroe a bezostyšně ji publikoval, což kupodivu nijak nesnížilo jeho status titána americké literatury a etalonu kvalitní žurnalistiky.

Narodil se 31. ledna roku 1923 v new­jerseyském městě Long Branch jako Nachem Malech Mailer podnikavé mamince Fanny, která jakožto rabínova dcera spravovala vlastní agenturu na péči o domácnost, a tatínkovi Isaakovi, jihoafrickému emigrantovi a nepříliš úspěšnému podnikateli. Od devíti let byl, stejně jako jeho o čtyři roky mladší sestra Barbara, vychováván v Brooklynu. Rodiče posléze nadaného, maminkou zbožňovaného chlapce poslali na Harvard, kde chtěl vystudovat letecké inženýrství, ale už během bakalářského studia propadl literatuře. Ležel v amerických klasicích – Steinbeckovi, Dos Passosovi a dalších – a denně si prý nakázal vypotit tři tisíce slov, aby se vypsal. To se také stalo, jinak by už jako osmnáctiletý nevyhrál cenu významného literárního časopisu Story za nejlepší studentskou povídku.

 

NAZÍ A MRTVÍ A DALŠÍ

Po promoci v roce 1943 mladý ­Mailer během čekání na povolávací rozkaz rozepsal obsáhlý román z psychiatrické léčebny (k němuž však čtenáře nikdy nepustil) a pojal za manželku Beatrice Silvermanovou. Krátce nato byl odveden a po výcviku ve Fort Braggu se jeho 112. kavalérie dostala na Filipíny. Počáteční nudu za psacím strojem na ústředí vystřídalo zkraje roku 1945 dobrodružství, které poskytlo základ jeho první, vůbec nejúspěšnější knize: s průzkumnou četou se v džungli několikrát dostal pod přímou palbu, a když se Japonci vzdali, působil četař Mailer na jejich území, mimo jiné jako kuchař. Jeho služba vlasti trvala 26 měsíců a bylo to vlastně jediné zaměstnání, jaké kdy v životě měl.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!