Podle trenéra Roberta De Nira byl prý herec při natáčení v takové formě, že by se v pohodě prosadil ve střední váze

Podle trenéra Roberta De Nira byl prý herec při natáčení v takové formě, že by se v pohodě prosadil ve střední váze Zdroj: Profimedia.cz

V roce 2012 vyhodnotil Americký filmový institut Zuřícího býka jako nejlepší sportovní film v historii
Robert De Niro četl životopis Jakea LaMotty během natáčení druhého dílu Kmotra. Ihned ho zaujal. Přesvědčit Martina Scorseseho (vpravo) ale nebylo snadné.
Statistika Jakea LaMotta (1922–2017) je 83 výher (30 K.O.), 19 proher a čtyři remízy. Fotografie je pořízena v roce 1952 při jeho jubilejním, stém zápase kariéry (proti Robertu Normanu Haysovi)
Pro Roberta De Nira je Oscar za Zuřícího býka zatím jediným v hlavní herecké kategorii
De Niro, LaMotta a Scorsese dvacet pět let po premiéře Zuřícího býka
5
Fotogalerie

Zuřící býk: Před čtyřiceti lety měl premiéru slavný film Martina Scorseseho s Robertem De Nirem

Viděli ho jako švába, jako zlostnou postavu. Zuřící býk o neotesaném boxerovi Jakeu LaMottovi v magnetickém podání Roberta De Nira ale doslova zachránil režisérovi Martinu Scorsesemu život. Snímek, jenž vyhrál dva Oscary, měl premiéru právě před 40 lety.

Boxer stínuje v ringu. Záběr je černobílý a čas zpomalený. Boxer se jmenuje Jake LaMotta a má přes hlavu kapuci s levhartím vzorem. Vidíme celou postavu. Napnuté provazy pobízejí představivost: ring není jenom osvětleným trůnem – mohl by být i pouhým výběhem, vězeňskou celou. Pro hrdinu filmu Zuřící býk je každopádně jediným místem, kde se cítí komfortně, kde rozumí životu. To je poznat za chvilku, když doma seřve ženu za špatně propečený steak. „Co to tam vyvádíte, vy zvířata?“ ozývají se sousedé.

Zuřící býk není ani tak film o boxu, ani nejde o věrný životopis skutečného boxera Jakea LaMotty. Je to vyprávění o zvířeti v člověku. O ranách, které rozdá, ale především o těch, jež dostane. O pádu na dno a pokusu o vy­koupení.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!