nahoru

Dějiny neobyčejné Číny: Místo, kam se chodili najíst popeláři i někdejší elita národa

HONZA DĚDEK25. srpna 2020 • 16:40
Dějiny neobyčejné Číny: Místo, kam se chodili najíst popeláři i někdejší elita národa
foto: Archiv Vladimíra Suchého

Byla první a jediná, poměrně drahá a nebylo snadné se do ní dostat. Zatímco největší hvězdy své doby ji navštěvovaly zcela běžně, obyčejný smrtelník do ní vstoupil jen několikrát za život – příkladně za úspěšně složenou maturitu nebo u příležitosti význačného jubilea. Čínský restaurant v Praze je zkrátka dodnes nezapomenutá legenda. Jen málokdo ovšem ví, že pořád ještě existuje.

„Čínský restaurant v pražský ulici/na oběd choděj tam úředníci,“ zpívali v roce 1985 v dodnes populární písni Miroslav Paleček a Michael Janík; tenhle podnik ve Vodičkově ulici číslo 19 tenkrát znali všichni. I když mnohem častěji než úředníci usedala na vyřezávané židle z Číny elita národa – k pravidelným hostům patřili atleti Dana a Emil Zátopkovi, fotbalista Josef Masopust, nositel Nobelovy ceny Jaroslav Heyrovský, herci Jan Werich, Zdeněk Štěpánek, František Smolík, Július Satinský a Milan Lasica či Jiří Suchý a Jiří Šlitr, režiséři Ján Roháč a Miloš Forman, při svých návštěvách Prahy do tohoto podniku zavítali i japonský režisér Akira Kurosawa, americký písničkář Paul Anka či francouzská herečka Jeanne Moreauová.

Už tehdy se vědělo, že Jana Brejchová sem chodívá na plátky kapra liu, Milan Chladil si pravidelně objednává pokrm s názvem „dvoje štěstí“ s dvojitou porcí hub, Josef Vinklář miluje kuře na kari a Vladimír Menšík nedá dopustit na ­šuej-ču-žou, i když zapít ho chodíval přes ulici do Branického sklípku. Oblíbenými pokrmy Karla Gotta byly kuře na pomeranči a kachna na pálivém zelí. V jednom pozdějším rozhovoru se zlatý slavík nechal slyšet: „Dával jsem si většinou ta nejostřejší jídla, která jsem měl nejradši, i když škodila hlasu, takže se dá říct, že v těch nejúspěšnějších letech své kariéry jsem zpíval prakticky stále v indispozici.“ Mimochodem Gott zde měl permanentně rezervovaný stůl...

Premium

Přečtěte si pokračování článku s předplatným Premium

Získejte neomezený přístup již od 49 Kč měsíčně


Klíčová slova: causa, restaurace, historie, Čína, Praha



Diskuse ke článku