Video placeholde

Na pumpách spouštíme služby pro cyklisty, vodík je budoucnost, říká šéf ORLEN Unipetrol Tomasz Wiatrak

Již několik let se debaty o dopravě a pohonných hmotách točí kolem dvou hlavních témat: zelenější cestování, elektromobilita a alternativní pohony a pak cena fosilních paliv. My jsme se pochopitelně ředitele skupiny ORLEN Unipetrol zeptali na obojí.

Představenstvo Svazu průmyslu a dopravy dostalo výrazný přírůstek, je jím ředitel skupiny ORLEN Unipetrol Tomasz Wiatrak. Jeho hlavním tématem by měly být vodíkové pohony a spojení akademické půdy s byznysem. “Viděl jsem, jak to funguje v Evropě i Americe. V Americe pochází velký podíl inovací a vynálezů právě z univerzit. My tu máme na akademické půdě ohromné množství nevyužitého potenciálu,” říká pan Wiatrak.

Právě inovace jsou podle něj naprosto nezbytné k tomu, aby se dopravní průmysl pohnul směrem k uhlíkové neutralitě. ORLEN Unipetrol už v této chvíli provozuje v Česku dvě vodíkové čerpací stanice, po celé Evropě by jich skupina chtěla mít do konce dekády přes sto, z toho okolo čtvrtiny právě na našem území.

Samotné čerpačky jsou pak dalším fokusem společnosti. Před pár lety začal probíhat postupný rebranding čerpacích stanic Benzina na ORLEN společně se zvyšováním standardu toho, co může zákazník na čerpačkách skupiny očekávat od Hamburku po Budapešť. Samozřejmě s tím, že každá lokalita vyžaduje trochu specifický přístup. Na naši otázku, co přesně se chystá, odpověděl pan Wiatrak: “Češi jsou národ cyklistů a pejskařů.” Pokud chcete vědět víc, podívejte se na další díl našeho pořadu Byznys X.