Video placeholde

Jan Horák z platformy Fingood: Investovat do firem pomocí crowdfundingu se vyplatí

Jak v současné době správně uložit své finance? Každá dobrá rada je doslova nad zlato… Jednou z možností, kam své úspory investovat je takzvaný crowdfunding. Je to způsob financování, při kterém se větší počet lidí skládá po menších částkách na nějaký projekt. Česká platforma Fingood se přitom věnuje investicím do českých firem z různých oborů. Investovat přitom lze už od jednoho tisíce korun. V Byznysu X jsme si povídali s jejím ředitelem Janem Horákem. 

Na začátek obecná otázka: co byste dnes lidem poradil ohledně investic? Existuje vůbec možnost, aby mi uložené peníze pokryly míru inflace, která má sice podle odborníků klesat, ale byla nesmírně vysoká?

To je opravdu těžká otázka, protože rada a investice dohromady moc nejdou. Jestli se v tom dá něco vyčíst, tak spíše míra zodpovědnosti každého z nás, jak o svých penězích vůbec přemýšlí. A jak by o nich měl přemýšlet v čase, tedy v nějakém investičním horizontu a s investičním cílem. Možná bych poradil asi obecně přestat spořit a začít investovat.

Poslechněte si rozhovor jako podcast:

 

Pokud jsem tedy investor začátečník, jak zní vaše doporučení?

Začít po malých dávkách. Naše platforma to umožňuje už od jednoho tisíce korun. To znamená zkusit si to, osahat si to v reálu. Zkusit si také sám pro sebe říct, co očekávám, že ty peníze mají udělat, kdy je budu potřebovat a na co. I pro koho je budu chtít; jestli to je pro syna, nebo pro mě, až půjdu do důchodu. Mít tam nějaký dlouhodobější cíl. A současně přemýšlet o tom, jak moc efektivní jsou nástroje, kde mám peníze uložené, jak fungují, jakou mají „výkonnost“. Spořicí účet v bance, pokud máte štěstí, je dnes úročen kolem šesti procent. Inflace se ale u nás pohybovala mezi 15 až 20 procenty.

Vaše firma Fingood se věnuje takzvanému crowdfundingu. Můžete vysvětlit, co to přesně znamená?

Je to hezká mechanika, která je vcelku jednoduchá. Jsme platforma, kde se drobní investoři skládají a společně investují do firem a jejich projektů. A to v podobě firemního úvěru, jenž je svázaný s nějakým účelem, ať už s developmentem, s dokončením výrobní haly, de facto s čímkoliv… Pro investory je to možnost získat velmi atraktivní výnos. Úvěr je většinou zajištěn nemovitostí či pozemkem samotným, a tak se tento typ investování stává velmi tradičním investičním nástrojem, který má svoje garance. Tudíž i investor má svoji záruku návratnosti vložených prostředků.

Do čeho konkrétně tedy zajišťujete investice?

Projekty, jež jsou financované prostřednictvím platformy Fingood, jsou ze 75 procent development, tedy výstavba, ať už komerčních prostor, hal, rodinných domů, komplexů rodinných domů, nebo jiných developerských projektů. Jak říkáme my, má to tu výhodu, že si na tu cihlu můžete sáhnout. A to mají Češi rádi. To znamená, že ten dům tam skutečně stojí a je vidět, jestli se ten záměr realizuje, nebo ne. Zbytek investic je většinou provoz nebo výroba.

Komu z místních firem jste takhle například pomohli?

Naši investoři například zafinancovali velmi důležitý krok ve výstavbě nové provozní haly firmy Remoska. To je tradiční česká společnost s historií dlouhou 65 let a všichni ji známe. Prostřednictvím bezmála sedmi tisíc investorů jsme jim pomohli získat 27 mi­liónů a investoři si pak rozdělili výnos 5,5 miliónu korun.

Kolika podnikům nebo firmám v České republice jste do dnešního dne zajistili investice a kolik nových investičních příležitostí průměrně týdně nabízíte?

V tuto chvíli jde o nějakých 280 úvěrů, které máme úspěšně za sebou, v letošním roce očekáváme zhruba dvojnásobek. Protože se snažíme držet nějakou pestrost a variabilitu toho, aby investoři skutečně mohli rozkládat svoje portfolia, máme v průměru tři nabídky týdně.

Říkáte, že tahle investiční příležitost je pro lidi atraktivní. Jaké jsou v současné době výnosy?

To, že je to velmi atraktivní, ukazují naše čísla. Letos v lednu jsme oslavili jednu miliardu korun, již investoři přes naši platformu proinvestovali. Myslím, že za vcelku krátkou dobu tří let je to velice dobrý výsledek. Tohle číslo navíc stále roste, což znamená, že atraktivita je vidět enormně. Zatím jsme schopni nabídnout investorům kolem 12 procent výnosů.

V současné době se na trhu objevuje podobných firem vícero. Proč bych si jako investor měla vybrat zrovna vás?

To je dobrá otázka. Ono je dneska slovo investování poměrně často skloňováno, je ho všude hodně a velmi špatně se rozpozná, jestli daná společnost má nějakou kredibilitu, nějakou transparentnost… A proč právě Fingood? Protože my neseme riziko a s ním posouzení toho úvěrového případu. Máme takzvaný vícekolový risk, tedy velmi funkční mechanismy na valuaci konkrétního daného případu. A to, co přichází na naši platformu, skutečně projde tímto vícekolovým schvalováním. Máme nastavenou určitou kvalitu a snažíme se, aby každý projekt dodržel naše přísná kritéria.

A jak je to bezpečné? Vy jste tady mluvil o krytí, jaké mám tedy jako investor záruky?

S investicemi se vždycky pojila a pojí nějaká míra rizika. Samozřejmě nevíme, co se stane zítra, jestli jednatele přejede vlak a jestli bude mít morálku splácet svůj úvěr, a tím pádem i úrokové výnosy pro naše investory. Nicméně ta míra defaultu, kterou máme k dnešnímu dni, je pod 1,8 procenta. To znamená, že je to určitá vizitka Fingoodu a našeho posouzení rizika. Samozřejmě s tím se pojí další procesy, ať už jsou to workoutové procesy, nebo následné procesy k tomu, aby skutečně došlo k řádnému splácení a drželi jsme naše úvěrové klienty v co možná nejlepší platební morálce.

Když bych se chtěla stát investorem, chtěla bych investovat třeba do nějaké sympatické české malé nebo střední firmy. Co mám udělat?

Jít na Fingood.cz a registrovat se. Trvá to tři minuty.

V letošním roce plánujete spoustu novinek. Jaké to budou?

Letošní rok je určitě pro Fingood dynamický, a to nejenom z pohledu technických novinek. Například nedávno máme za sebou velice rozsáhlý release, kdy vlastně celý Fingood jako platforma stojí na novém základu, jenž je výrazně bezpečnější, transparentnější a který přináší investorům několik změn. Změn k lepšímu. Jde především o forecast (prognózu), jenž byl velmi žádaný. To znamená, že nyní vidíte na tři měsíce dopředu, a to například, které transakce se plánují, jaké investice máte ve svém portfoliu. Je to kvůli tomu, aby investor mohl snadno a lépe reinvestovat své peníze do dalších projektů. Současně přinášíme ještě větší přehlednost portfolia, ať už z pohledu cashflow portfolia, anebo stavu jednotlivých úvěrů. Jako investor mám možnost se na své portfolio kdykoliv podívat, ať už z pohledu rizika výnosnosti, nebo plánovat třeba jeho další rozvoj.

Ve vašich novinkách jsem narazila také na pojem investorská peněženka. Co to přesně je?

Investorská peněženka je jednoduchý nástroj, který vám umožní rychleji investovat a rychleji se zapojovat do jednotlivých investic. Současně je to místo, kde se vám potom střádají výnosy. Je to důležité proto, že vstup investice vyžaduje určitou rychlost. My jsme byli schopni vybrat třeba 12 miliónů za 40 vteřin, ale v tu chvíli je to závod s časem… No a právě tomu se snažíme předejít, snažíme se mít ty peníze disponibilní a současně pro investora likvidní. To znamená, že si je kdykoliv může vybrat.

V lednu jste mluvil o tom, že jste mezi prvními, kdo u nás požádal Českou národní banku o vydání takzvané Crowdfundingové licence, díky níž budete moct své služby nabízet i v jiných zemích Evropské unie. V jakém stadiu je toto posouzení?

Žádost byla úspěšně podána, už komunikujeme napřímo s ČNB. Musím říct, že to jednání probíhá velice dobře, nyní čekáme nějaký balíček dotazů a doupřesnění některých věcí. Pro malý startup nebo pro firmu našeho typu, jež vlastně začíná a rozvíjí se, je to obrovská výzva. Hlavně ve smyslu: musíte se všechno naučit, musíte dospět na procesech, musíte dospět v lidech, v přístupu managementu, začít se dívat na reportingy, dívat se na čísla trošku jinak, například v dynamickém úročení podle rizika. Na to je i tato směrnice. Takže musíme skutečně i k riziku přistupovat zdravě a transparentně ho komunikovat jak k investorům, tak i k našim úvěrovým klientům. To je jen příklad jedné z věcí, jež Česká národní banka kontroluje. Samozřejmě ten dozor je dvousečný, ale určitě je správný. Myslím si, že je to zároveň takové uklidnění nebo jistota pro naše investory a současně, jak jste řekla, je to pro nás pasportovatelná licence. To znamená, že my můžeme díky tomu vyrazit do světa, na což se velmi těšíme a chystáme se na to.