Alergie, rakovina kůže a bezpečnost na prvním místě. Návštěva od protinožců obrátí vzhůru nohama i Dubaj

Alergie, rakovina kůže a bezpečnost na prvním místě. Návštěva od protinožců obrátí vzhůru nohama i Dubaj Zdroj: koláž reflex.cz

Alergie, rakovina a bezpečnost na prvním místě. Návštěva od protinožců obrátí vzhůru nohama i Dubaj

Hovňous se už těší na návštěvu z Austrálie, odkud příští týden přijede neteř s jejím pětiletým synem. Taková návštěva, abyste si nemysleli, není žádná procházka růžovým parkem a musí se na ni pěkně australsky připravit.

Tak například všichni Australané trpí mnohočetnými intolerancemi na laktózu, lepek, fruktózu a histaminy spojenými s alergiemi na prach, zvířata, pyly, roztoče, latex, pokojové rostliny, léky a slunce. Tyto nepříjemné stavy řeší přechodem na veganský styl života spojený s nadměrným recyklováním a nošením pouze ručně vyrobených pytlů z organických materiálů. Hovňous tedy musel nejprve vyklidit domek a odstranit všechny potenciální spouštěče intolerancí a alergií. Kočku přestěhoval ke kámošovi, ale s prachem měl problém, protože Dubaj, jak je známo, se nachází v poušti. Pro děcko sehnal superbezpečnou dětskou sedačku a autohelmu, neboť Australané vozí děti v autosedačkách až do jejich osmnácti let. Od patnácti je již povoleno dítě přesadit do sedačky nasměrované dopředu. Na dálnici je bohužel vzít nemůže, neboť protinožci protestují proti rychlé jízdě nad 60 kilometrů za hodinu.

Neteř se s chlapcem těší na dubajskou pláž, protože jak je známo, Australané zbožňují pláž a chodí na ni často za předpokladu, že dodržují protisluneční protokol. Jistě jste už slyšeli, že v Austrálii je největší incidence rakoviny kůže a kliniky na odstraňování podezřelých znamínek jsou na každém rohu, něco jako vietnamské večerky v Brně. Proto jsou Australané na těle poseti plejádami různých pih a jizev po odstranění rakovin. Slunce se bojí jako čert kříže, ale pokud dodrží ten správný protokol, na pláži si užijí v hermeticky ochranných oděvech.

Rutina přípravy na pláž probíhá takto: Nejprve se namažeme hustou vrstvou SPF 200, a to i v jinak skrytých místech jako nozdrách, ušních kanálcích a anusu. Dále se oblečeme do plaveckého oděvu, který také poskytuje ochranu proti záření. Říkají tomu „rash vest“ a přes ní oblek zvaný „stinger suit“, který je ochrání proti žahavým mořským bytostem (jako medúzy). Na řadu přichází klobouk s tak širokou krempou, že Hovňous musí prozkoumat všechny obchody v Dubaji s mexickými sombréry. Už nám chybí jenom sluneční brýle, které musí být ty správné polaroidy s UVA a UVB ochranou. Když se Australané dopraví na emirátskou pláž, jsou v podstatě oblečeni mnohem více než ti nejortodoxnější muslimští návštěvníci ze Saúdské Arábie. Mezi pravidelným mazáním další silnou vrstvou SPF se Australané na pláži schovávají ve stanech, které jsou také neprůstřelné slunečními paprsky, a dokonce i zbytkovou radiací z Černobylu.

Na australskou návštěvu se již Hovňous i já velmi těšíme a já jsem si schovala pod postel pytel arašídů (alergie na ořechy) a pecen chleba (celiakie). O průběhu australské návštěvy vás budu průběžně informovat. Keep calm and carry on...