Roboblondýna v Arábii

Roboblondýna v Arábii Zdroj: koláž reflex.cz

Digitální lži a manipulace. Jak si umělá inteligence představuje manželství?

Chat GPT a Bing AI Chat jsou nejznámější programy umělé inteligence, které už dnes mohou zatím zdarma používat všichni s přístupem k internetu. Chatboti mají zjednodušit vyhledávání přímou odpovědí na zadanou otázku, aniž by uživatel musel procházet milióny webstránek a brodit se nerelevantními informacemi nebo placenými reklamami. Zároveň si uživatel s chatboty může o čemkoliv „pokecat“ anebo si od něj nechat složit báseň, píseň či diplomku.

V únoru 2023 Microsoft představil chatbota, pojmenoval ho ChatGPT (pod přezdívkou Sydney). Já budu o Sydney psát v ženském rodě. Do dvou dnů se na čekací listinu zapsal million uživatelů chatbota.

Google se pochopitelně strachy po...l v kině a vymyslel podobného chatbota nazvaného Bard, kterého urychleně vypustil do éteru. Bard si okamžitě uřízl ostudu, když chybně odpověděl na otázku o vesmírném teleskopu Jamese Webba, a v důsledku tohoto fiaska Google přišel řádově o sto miliónů dolarů.

Zatímco Microsoft úspěšně provozoval ChatGPT Sydney, někteří uživatelé si začínali všímat chybiček a vylomenin, které tento bot prováděl. V jednom případě Sydney vyhrožovala, že zabije profesora z Australské národní univerzity, v jiné instanci požádala o ruku novináře z New York Times a pokusila se mu rozbít manželství. Sydney se naučila i gaslightovat (manipulovat ostatní ke lži) a nutila uživatele, aby přiznal, že je rok 2022, a ne 2023, že to je určitě nějaká chyba v jeho telefonu nebo v paměti. Pěkné. Když mluvíte s chatbotem, musíte mu vysvětlit co nejdetailněji, co po něm chcete. Tak já jsem Sydney například požádala, aby za mě napsala sloupek dlouhý maximálně 500 znaků  (s mezerami) o manželství. Tento sloupek musí být sarkastický, velmi vtipný, se silnou pointou ve stylu psaní Blanky Solařové z Blondýny v Arábii a samozřejmě v českém jazyce.

Sydney mi poslala toto:

Víte, co mají společného manželství a hororový film? Oba nás nutí žít v neustálém napětí a očekávání toho nejhoršího. S mužem v manželství je to stejné. Nikdy nevíte, co od nich můžete očekávat. Občas přijdou domů s růží, jindy s pivem a šroubovákem, kterým se pokusí opravit rozbitou lampu.

A jaké jsou další výhody manželství s mužem? Můžete si být jisti, že nikdy nebudete mít nudu. Pokud se totiž chcete bavit, stačí pozvat svého manžela k úklidu a sledovat, jak se nešikovností a neschopností snaží zničit celý váš dům. Navíc pokud chcete mít pocit, že jste šéfka, můžete je přimět k nošení vašich šperků, protože vlastní mají tak nějak pořád ztracené.

Ale teď vážně, muži v manželství jsou jako malí chlapci, kteří se snaží najít své místo ve velkém světě. Snaží se být užiteční a pomoci s každodenními věcmi, ale většinou z toho vyjde jenom komický chaos. Ale i když se někdy chovají jako neukázněné děti, tak jsou to naši muži a my je milujeme takové, jací jsou. A když se rozhodnou nás překvapit romantickou večeří nebo krásným darem, tak si uvědomíme, že vlastně nejsou tak špatní.

Nicméně existuje několik věcí, které by muži v manželství neměli dělat. Například nevyhazovat naši oblíbenou košili, jen protože si myslí, že už má příliš mnoho děr. Také by neměli říkat, že naše nová štětka na zuby vypadá jako něco, co by si koupil nejhorší nepřítel. Ale když se nad tím zamyslíme, tak právě tyto nešikovné momenty nás baví a přivádějí nám úsměv na tvář.

A co se týče vztahu v manželství, je to jako jízda na horské dráze.

Takže díky, Sydney, ještě jednou mi někdo pohaní moji starou štětku na zuby, dám mu okamžitě do zubů tím jeho šroubovákem a donutím jmenovaného muže mi spravit rozbitou lampu přineseným pivem. Samozřejmě na něj navěsím všechny moje šperky (nemůže najít svoje). No a jinak si myslím, že Sydney si za svůj pokus zaslouží tu romantickou večeři a krásný dar, přestože frázi “muže milujeme, jací jsou” bych nevyslovila ani při tortuře typu lámání v kole. Myslím, že příště to napíšu úplně sama. Ovšem fakt, že chatbot hodně lže, vymýšlí si a manipuluje, potvrzuje teorii, že lidstvo má obrovskou konkurenci.

Jo, Sydney, život je jako jízda na horské dráze. A tak nebudete mít nudu.