Učitelka za školou aneb Jak nejlépe nafingovat nemocenskou

Učitelka za školou aneb Jak nejlépe nafingovat nemocenskou Zdroj: koláž reflex.cz

Učitelka za školou aneb Jak nejlépe nafingovat nemocenskou

Ani učitelky nejsou žádné světice, protože, a teď pozor, se čas od času hodí marod a jdou na pláž. Tedy v Emirátech. V Česku asi chodí lyžovat. Zmiňuji učitelky proto, že stejně jako jejich žáci občas chodí za školu.

V mé první emirátské škole jsme měly s učitekami přípravky dobré kolegiální vztahy a domlouvaly se, kdy která nafinguje nemoc, aby se mohla jít opalovat a my za ni suplovaly její třídu. Na jeden den volna se dá nakecat doktorům cokoliv a oni pěkně vytisknou omluvenku. Nejčastější výmluvy jsou průjem, zvracení a otravy jídlem, na druhém místě kraluje migréna a můj nejoblíbenější je suchý kašel, který nastupuje jen v noci, a pak vůbec nespím. Jednou jsem ale nesprávně zvolila střevní chřipku a doktorka divně civěla, proč mám pupík plný písku. Co je jí do toho, ne? Za omluvenku platím a náš zákazník, náš pán.

Od té doby se však toho hodně změnilo a pravidla ke získání omluvenky (sick leave) jsem musela pro svoji současnou školu upravit takto: s make-upem a učesaná – jeden den volna. S make-upem a rozcuchaná v abáje – 3 dny volna. Bez make-upu, rozcuchaná a v propálené abáje – pět dní volna a ještě mi dají intravenózně nějaké tekutiny. V den nemocenské je důležité nikoho na pláži nepotkat, a pokud jdete do nákupního střediska, můžete tam narazit na různé žáky s podobnou „střevní chřipkou“, jakou máte vy.

Nejnebezpečnější jsou ale učitelky s kocovinou (95 procent Irky), které zaspí a nenahlásí včas absenci. Jejich kamarádky jim pak na poslední chvíli mlátí na dveře učitelského bytu a snaží se opilku vzbudit a odtáhnout do třídy. Pokud se nezadaří, přijde neomluvená absence, srážka z platu a první výstraha. Podaří-li se učitelku v opici vzbudit, kámošky ji odvlečou do školy (klidně i v pyžamu) a nalijí jí do kafe panáka whisky (vyprošťovák). Učitelka pak nesmí celý den opustit třídu, aby jí neviděla ředitelka, a za neustálého skuhrání „I am hanging...“ (mám kocovinu) děti celý den kreslí vlajku Emirátů nejprve pětkrát na nečisto a nakonec načisto. Všem patolízalům, kteří kreslí moc rychle, se dostane komentáře: „Ukaž mi to, až na papíře nebude ani jedno bílé místo.“

Jedna kamarádka z Česka mi zase vykládala o kolegyni, která se každoročně hlásí marod, aby mohla provést předvánoční úklid a umýt okna. Pfff. Já jdu zítra k lékařce se suchým nočním kašlem, ale potřebuji jen jeden den, takže namalovaná a učesaná. Už jsem se zapsala na fitness kurzy sh´bam a body pump. Minulý týden totiž flignily dvě učitelky zároveň (asi se nedomluvily) a mě to věčné suplování začíná zmáhat. Placených nemocenských dní mám patnáct za rok. Do práce chodím samozřejmě nemocná, abych neplýtvala, a nemocenskou si vyberu na nějaký zábavný den. S prací se to poslední dobou nějak přehání. Ještě že si nemusím sama podepisovat omluvenky jako v mládí: Blanka celou noc blinkala, prosím, omluvte ji. Maminka Blanky. Suchý noční kašel je mnohem přesvědčivější. Zkuste to taky.