Lehký kufr, lehká mysl. Jak si z Arábie propašovat i něco jiného něž datle a fíky?

Lehký kufr, lehká mysl. Jak si z Arábie propašovat i něco jiného něž datle a fíky? Zdroj: koláž reflex.cz

Lehký kufr, lehká mysl. Jak si z Arábie propašovat i něco jiného něž datle a fíky?

Otázka, zda-li mám již sbaleno před příletem do Česka, mě pronásleduje už od roku 1994, kdy jsem si oficiálně sbalila svých pět švestek a odstěhovala se do zahraničí. Cestovní horečka se po nějakých sto padesáti návštěvách Čechie zmírnila a od té doby, co mohu létat lowcostovými aerolinkami, není co řešit.

Letos jsem si připlatila deset kilo do podpalubí, neboť jsem doufala, že si budu moci přivézt i kozačky s třásněmi a tričko s nápisem القرف. „Musíš přivézt datle a fíky,“ zhatila mé plány maminka, „já jsem zaplatila všechno na ty tvoje autogramiády, tak datle a fíky jsou to nejmenší, čím můžeš přispět.“ Mám je prý koupit v duty free, aby se nezapočítaly do mé podpalubní váhy. Což jsem si přeložila jako ne, ne, ne, za prvé se s tím nebudu tahat, tašku někde zapomenu anebo to sežeru hned v letadle a bude po občerstvení. Objednala jsem tedy pět kilo datlí a fíků z Amazonu a poskládala je do fialového kufříku, ne nepodobnému školním brašně na kolečkách. A tak mi zbylo pět kilo na osobní potřeby. Chvíli jsem uvažovala o tom, že bych je mohla zaplnit levným indickým máslem, neboť v Česku prý mohutně podražilo (taková ostuda, v Emirátech se dá žít levněji než u nás!), ale pak mě česká národní chamtivost přešla.

Naznala jsem, že nejdůležitější je kosmetika, prášky a vlasové přípravky. A bylo sbaleno. Co budu v Česku nosit? „Všechno tu máš, a co nemáš, ti půjčím,“ odbyla mě maminka, která váží asi o deset kilo méně než já, ale má stejnou velikost nohy. Abych vás uvedla do obrazu, „všechno tu máš“ znamená několik párů tlustých punčocháčů, zlaté tepláky a krém Indulona (modrá). Takže „nic nekupuj, všechno tu máš“. A co vlastně budu letos v Česku potřebovat? Podle toho, co jsem se v poslední době doslechla, zřejmě Jégrovo spodní prádlo, kuklu s průstřihem na oči, lyžařskou kombinézu, vyteplené rukavice a sněhule. Ve dvou provedeních. Jednu sadu na doma, jednu na ven. Doufám, že vše pohodlně nakoupím v Kauflandu nebo v Tescu. A k tomu rum na zahřátí. Tak jen abyste věděli. Letím dnes v noci a už mám sbaleno a brzy budu mít i nakoupeno! Na zdraví!