Předčasný nekrolog

Předčasný nekrolog

Předčasný nekrolog

V americkém deníku The New York Times se nečeká, až někdo umře. Detailní profily žijících herců, zpěváků, politiků a sportovců leží v oddělení nekrologů a tiše čekají, až přijde jejich čas. Až k nim bude připsán poslední, definitivní odstavec. Opečovávají jich tam tisíce, srdce preventivně naložená ve formaldehydu, všechna v minulém čase.

V americkém deníku The New York Times se nečeká, až někdo umře.
Detailní profily žijících herců, zpěváků, politiků a sportovců leží v oddělení nekrologů a tiše čekají, až přijde jejich čas. Až k nim bude připsán poslední, definitivní odstavec.
Opečovávají jich tam tisíce, srdce preventivně naložená ve formaldehydu, všechna v minulém čase. Kartotéka se průběžně doplňuje novými informacemi – jako u doktora. Nekrology do zásoby se samozřejmě nepíší podle věku, ale podle slávy dotyčného. Důležitou skupinu proto tvoří i mladé celebrity, které fetují, pijí a tak rády létají v ultralehkých letadlech.
Určitě mají i pododdělení politických mrtvol.
Už léta si říkám, jak hezká by to byla divadelní hra. V redakci sedí pět novinářů, co to moc daleko nedotáhli: oplešatělí, obrýlení nekrologisté středního věku. Nad počítačem mají nápis „Když jsou připraveni odejít, my také“. Pookřejí vždycky, když někdo onemocní, soupeří mezi sebou, komu týdně umře víc lidí, a neustále se vzájemně poučují: „Založ soubor Irglova, vyhrála Oscara!“ „Princ Harry se vrátil z války, bohužel v pořádku! Jeho přílet sledovali Britové v přímém přenosu – připiš mu to tam!“
Co by asi novinář z téhle redakce poznamenal k tomu, že se hazardér Jiří Čunek tenhle týden vrací do české vlády. Musel by založit pododdělení politických mrtvol s názvem oživlá mrtvola.
Doufám ale, že k tomu nebude mít důvod.



Veronika Bednářová (SAMA MEZI MUŽI): PŘEDČASNÝ NEKROLOG - aktuálně v Reflexu č. 10/2008