Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Zbyněk Pecák

Korona je drama, ale žádná tragédie aneb Proč na rok 2020 v dobrém vzpomínat

S žádostí o odpověď na tento nelehký dotaz jsme oslovili 34 známých osobností.

Dana Drábová, jaderná fyzička

Rok 2020 ukázal, kolik dobrého v nás dokážeme probudit, když jde z tlustých do tenkých. Laskavá starostlivost o naše bližní a o zemi, kde jsme doma, vítězí nad strachem z neviditelné bestie, která nám obrací život naruby. My, čeští kutilové, si nejenom umíme svépomocí opravit dům, založit zahrádku, nařezat dříví na zimu a vypálit slivovici. Umíme všechny tyhle dovednosti zmobilizovat a pomáhat.

Daňa Horáková, novinářka a spisovatelka

Celá řada důvodů. Lípa, kterou jsem si před lety dovezla z Prahy a jež postonávala, se vzpamatovala a vzkvétá tak mocně, že se v ní usídlily sýkorky. Můj tříletý knírač konečně absolvoval pubertu a honí se radši se psy než se mnou. Vyšla mi kniha, která se čte (jmenuje se O Pavlovi a je o životě autorky s režisérem Pavlem Juráčkem; pozn. red.). Ale hlavně: mám dojem, že se v lidech cosi mění. Že jsou na sebe – ačkoliv s rouškou na obličeji – vlídnější, že jsou solidárnější a pozitivnější. Že v sobě objevují empatii, skromnost a snad i jistou pokoru. Protože jim došlo, že se ten náš antropocentrismus matičce přírodě zprotivil do té míry, že považovala za svou povinnost nás klepnout přes prsty. Aby nás ta naše hybris nezavedla do záhuby – ať už klimatické, ekonomické, anebo duchovní. Prostě: korona je drama, ale žádná tragédie, je přelom – a tím pádem i šance. Nehledě na to, že skýtá víc času k zabrzdění, zamyšlení. A čas je vzácnost.

Stanislav Balík, právník

Rok 2020 mi potvrdil, že nikdy nemám říkat nikdy. Po třicet let jsem mohl vyprávět historku o tom, jak jsem za dob komunistických stál jednoho nedělního poledne sám uprostřed Karlova mostu. Končíval jsem ji dovětkem, že se tak již nikdy nestane. Letos na jaře jsem si domluvil fotografování pro jeden článek u sousoší svatého Iva. Ona fotografie s rouškou na nose a ústech u opuštěné sochy patrona právníků mi bude připomínat, že vnitřní pocit svobody lze uchránit i tam, kde se hůře dýchá…

Jiří Bartoška, herec a prezident MFF Karlovy Vary

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!