Hlavní líčení kvůli kauze Čapí hnízdo (12.9.2022)

Hlavní líčení kvůli kauze Čapí hnízdo (12.9.2022) Zdroj: Reuters

Český pštros má hlavu v písku. Soudy s politiky nejsou ve světě nijak výjimečné

Osvobození Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo není z globálního pohledu něčím výjimečným. Stejně tak ale není ojedinělé ani pravomocné odsouzení politiků. Podívejme se na několik zajímavých kauz ve světě.

Není překvapivé, že problémy politiků se zákonem nebo s tím probíhající vyšetřování a obvinění (pomíjíme u toho diktátory a lidi z autokratických režimů, kde se krade a podvádí v rámci nastaveného systému dlouhodobě) se většinou točí kolem peněz. Důvodem je někdy i to, že někteří známí lidé, které volby vynesly do politiky, předtím podnikali a jejich kauzy je následně dobíhaly. Dá se předpokládat, že podobné to bude nadále i u Andreje Babiše.

Připomeňme u toho, že francouzská Národní finanční prokuratura (PNF), která je zodpovědná za prověřování závažné hospodářské a finanční kriminality, zahájila s Babišem řízení už v únoru 2022. Francouzští vyšetřovatelé se zaměřili na to, jak získal svou nemovitost v miliardářském ráji Mougins v hodnotě 14 miliónů eur, jež byla zakoupena prostřednictvím monacké společnosti vlastněné offshorovým subjektem v USA. Celé uspořádání bylo údajně před francouzskými úřady utajeno a mohlo by představovat praní špinavých peněz a daňový únik.

Moc a peníze

Typickým příkladem nekonečné hamižnosti a obcházení pravidel je v Evropě několikanásobný italský premiér Silvio Berlusconi. Ten byl v roce 2013 odsouzen na čtyři roky vězení a pět let zákazu vykonávání veřejných funkcí za daňový podvod. Nejrůznějších finančních či společenských skandálů ale bylo kolem něho daleko, daleko víc. Pozoruhodné ovšem je, že splachovací Berlusconi se dokázal do politiky s parádou vrátit. Byl zvolen poslancem Evropského parlamentu a loni italským senátorem. Může to trochu připomínat osud Babiše, kolem něhož dlouho létají finanční kauzy, ale on dál významně ovlivňuje naši politiku, dokonce teď byl jedním z hlavních favoritů prezidentských voleb. Jaký vliv bude mít ostře sledovaná kauza Čapí hnízdo na další politickou kariéru expremiéra, teprve uvidíme. Ne vždy se totiž návrat na vrchol podaří.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!