Lidé jako Elon Musk narušují nepsanou dohodu, vnášejí zmatek a narušují rovnostářskou atmosféru. Jejich ženy nejsou přitom ani    tak zlatokopkami, jako spíše velmi emancipované a sebevědomé ženy, které díky nim získaly prostředky a čas nejen pro své děti, ale také pro sebe.

Lidé jako Elon Musk narušují nepsanou dohodu, vnášejí zmatek a narušují rovnostářskou atmosféru. Jejich ženy nejsou přitom ani tak zlatokopkami, jako spíše velmi emancipované a sebevědomé ženy, které díky nim získaly prostředky a čas nejen pro své děti, ale také pro sebe. Zdroj: ČTK / AP / Mark Lennihan

Raději smutná v mercedesu než veselá v autobusu. Kde se vzal fenomén úspěšných multiotců?

Uprostřed léta se předseda slovenského parlamentu Boris Kollár stal podvanácté otcem. Tento superotec ale nemá doma supermatku. Kollár má děti s celkem deseti ženami a určitě ještě nekončí ve své činnosti, která vyrovnává současný trend mezi skupinkami žen trpících klimatickým žalem – antinatalismus. Multiotcem je například i nejbohatší člověk planety Elon Musk, jenž jich měl deset. Otázkou ale je, co tyto lidi k podobnému jednání vede.

„Hlasovala som za Borisa. Vie sa na rozdiel od teba postarať o deti aj o seba!“ říkala klidným hlasem svému muži drobná energická žena, která seděla za stolem volební komise ve slovenské obci Príkra. Muž se opíral o futro dveří, v ruce držel láhev pálenky a zíral na televizi, jež jako oltář s věčným světlem zářila nad plastovou volební urnou. Byl večer 29. února 2020 a na Slovensku skončily parlamentní volby. Strana SME RODINA Borise Kollára získala 8,24 % hlasů, ale v Príkré, nejmenší slovenské obci s pouhými dvanácti obyvateli, získal Boris procent téměř sedm­náct. Úspěch nepatrně snižuje fakt, že se jedná o pouhé dva hlasy, ale i tak dobyl srdce poloviny žen v této vesničce, schoulené v karpatském údolí u hranic s Polskem.

Když jsme se s fotografem po uzavření volební místnosti vydali přes kopec do obce Miková, odkud pocházeli rodiče legendárního Andyho Warhola, ve sněhové vánici nám jako majáky sloužily dřevěné i kamenné řeckokatolické kříže, jimiž je tato část Karpat hustě osázena. Ve vesnicích chudého, ale nábožensky konzervativního, hodnotově tradičního a vztahově prudérního okresu Svidník by laik očekával, že venkovští voliči odmítnou politika s nepokrytě polygamním chováním, tak zdánlivě neslučitelným se životním stylem zdejších řeckokatolických a pravoslavných křesťanů. To je ale omyl.

Agentura Focus, která se už v roce 2016 zabývala vnitřní strukturou voličstva strany Borise Kol­lára, potvrdila převahu žen nad muži (až 64 procent) a zjistila, že více než polovinu voličů tvoří středoškoláci s maturitou, čtvrtina má vzdělání vysokoškolské, a upozornila, že strana ovládla kategorii „jiné“ (rodičovská, v domácnosti). Za úspěchem strany stojí podle agentury především osobní pověst Kollára jako starostlivého otce, a proto základ jeho elektorátu tvoří ženy na mateřské. Jeho polygamii na Slovensku nikdo moc neřeší, naopak u žen, i těch konzervativních, vyvolává sympatie.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!