Dovolená na českých horách bude letos zcela jistě dražší. Odradí to část turistů?

Dovolená na českých horách bude letos zcela jistě dražší. Odradí to část turistů? Zdroj: ČTK / Taneček David

Zimní ruská ruleta: Podnikatelé letos čekají peklo, jen ještě nevědí, jak velké bude

Letošní zimní sezóna bude pro tuzemské vlekaře a hoteliéry v horských střediscích velikým testem odvahy, obchodního talentu, ale i schopností improvizace. Kvůli růstu cen energií a plynu se ve vzduchu vznáší reálná jistota citelného zdražení skipasů, ubytování a dalších služeb.

Růst cen samozřejmě není jen domácí specialita, k podobným opatřením budou muset přistoupit i v Čechy oblíbených alpských destinacích.

Zkusme si na samotný úvod položit jednu provokativní otázku: Dokážete si představit, že by během letošní zimy zůstaly v mnoha, či alespoň některých tuzemských horských střediscích opět vypnuté vleky a lanovky a zavřené hotely? Slovo „opět“ jsem použil schválně, protože to není zas až tak dávno, kdy Češi podobnou zkušenost zažili. Předloňskou zimní sezónu totiž bylo na horách mrtvo kvůli pandemii covidu a lockdownu podstatné části tuzemské ekonomiky.

Nyní se tu však rýsuje hrozba, že obdobný scénář se bude opakovat znovu. Jen s tím rozdílem, že to nebude kvůli covidu (ale vlastně kdo ví, jestli za pár týdnů tento čínský virus znovu neudeří a neodstartuje u nás i v zahraničí další vlnu epidemie), ale kvůli drahým energiím či nutnosti šetřit plynem.

„Čekáme peklo!“

Tento smrtící koktejl může způsobit, že se kalkulace cen ubytování a skipasů vyšplhají do takové výše, že si je drtivá většina našinců nebude moci dovolit a nebudou je akceptovat ani hosté ze zahraničí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!