Ženská recese

Ženská recese Zdroj: Profimedia.cz

Většinu zaměstnanců ve zdravotnictví tvoří ženy. Na jejich potřeby systém moc nemyslí.
Kadeřnice, další povolání, které má problémy
V Česku se musí změnit systém vzdělávání
3
Fotogalerie

Ženská recese: Přispěje (ne)zaměstnanost žen v pandemii k proměně školství?

Pandemie zasáhla propouštěním a karanténami odvětví, která jsou typicky feminní. Vědci tuto krizi pojmenovali recesí ženské populace (Shecession).

Stoupá počet ekonomických a sociologických studií renomovaných univerzit, které docházejí k závěru, že se pandemická krize nejvýrazněji odchyluje od předchozích recesí v odlišném genderovém dopadu. Důsledky protiepidemických opatření nejvíc odnášejí ženy ze dvou důvodů: kvůli tomu, v jakých profesích pracují, a kvůli uzavírání škol nebo izolaci jednotlivých dětí.

Mužská recese

Není to tak dávno, co vědci popsali nepřiměřený dopad pravidelných recesí na zaměstnanost mužů jako mužskou recesi (Mancession). Během hospodářské krize v letech 2007 až 2009 přišly o práci milióny mužů v odvětvích, jako je stavebnictví a výroba. Profese žen byly v tu dobu stabilnější, protože zdravotnictví, sociální služby i školství, které jsou doménou žen, je převážně financováno z veřejných peněz a trh s nimi tolik nemává. I díky tomu se rodiny, když byli muži bez práce, udržely finančně nad vodou.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!