Video placeholde

Právník Dostál: Nadal by se mohl v rámci fair play vzdát získaných bodů za Australian Open

Rafael Nadal vyhrál tenisové Australian Open a raduje se z rekordního 21. grandslamového titulu. Radost mu může zkalit fakt, že favorit soutěže proti němu nastoupit nesměl. Novak Djokovic byl vyhoštěn ze země kvůli tomu, že se odmítá naočkovat.

"Právo Australanů nastavit si svoji vízovou politiku nikdo nezpochybňuje, pokud je ale země dějištěm mezinárodního klání, které se započítává do celkového bodování sportovce, pak by mezinárodní sportovní asociace měly dohlédnout na to, aby takové bodování bylo spravedlivé," domnívá se Ondřej Dostál, expert na zdravotnické právo, a přidává hned jiný bizarní příklad: "Některá muslimská země by mohla třeba příště nařídit, aby všechny ženské tenistky přijely s manželem, který na ně bude dohlížet, a hrály v burce. A jistě by se také dalo říct, že na to daná země má právo, že to nikomu nic neudělá a kdo nechce mít burku, ať nehraje tenis."

Sportovní asociace se ale Djokoviče nezastaly a nezastali se ho ani soupeři. "Ukázalo to na povahy sportovců, kteří se zúčastnit mohli a kteří úplně netratí na tom, že se soutěže nezúčastnil favorit. Bylo by hezké gesto fair play, kdyby někdo řekl, podívejte, fajn, vyhrál jsem, ale body ať se nepočítají." Taková gesta se ale už ve sportu nenosí. Dostál v této souvislosti připomněl i vyřazení českých volejbalistů na olympijských hrách v Tokiu. Český tým nestihl kvůli nákaze odehrát v termínu zápas: "Oni by ho sice stihli odehrát dodatečně, času tam bylo habaděj, ale soupeř to ani nenavrhl."

S Angelikou Bazalovu se v podcastu A plus X také shodli na tom, že bude hodně záležet, jak se do budoucna budou k otázce očkování a třeba i vynucování jiných zdravotních požadavků stavět sponzoři. Pokud jim napříště budou třeba farmaceutické firmy, které dnes patří k těm nejbohatším, mohla by zdravotnická diktatura nejen ve sportu ještě posilovat. 

Spolu s dalšími hosty, kterými jsou lékař Vlastimil Voráček a advokáti Vladana Vališová a René Příhoda, se zamýšlejí především nad tím, kam až může vyžadování hygienických požadavků dojít a kdy a zda vůbec má člověk právo nedodržovat pravidla, která jsou zjevně nespravedlivá.