Video placeholde

Som zkopíroval! Slovenský premiér Fico ukradl video izraelské agentuře. Ta teď hrozí žalobou

V rámci předvolebního boje natočil exslovenský premiér Robert Fico kontroverzní reklamu. V té ve školce kárá děti, které představují opoziční politiky. Má to ale jeden velký háček. Identické video natočila izraelská reklamní agentura v roce 2015 pro tamějšího premiéra Netanjahua. Nyní Izraelci hrozí žalobou.

Včera nahrála na sociální sítě slovenská vládní strana SMER – SD satirické předvolební video. V něm její předseda Robert Fico kárá neposlušné děti ve školce. Ty však představují opoziční politiky. Jednomu dítěti říká, že je zhulené, druhé je podle něj gorilí mládě. Sám Fico k videu napsal: „Přiznám bez mučení, že podobné video už bylo použito v zahraničí. Ale protože je naše opozice ještě směšnější, rozhodli jsme se udělat i slovenskou verzi.“

Podívejte se na originál z roku 2015:

Video placeholde
Originální izraelský spot z roku 2015 • Facebook.com

A právě to je hlavním problémem. Nevkusné a infantilní video vzniklo i v roce 2015 v Izraeli, kde bylo součástí kampaně za znovuzvolení premiéra Benjamina Netanjahua. Tam bylo ale zakázáno, protože v Izraeli je zakázáno využívat k politicky-propagačním účelům děti mladší 15 let. Netanjahu i jeho strana Likud se od videa distancovali a řekli, že bylo nahráno na sociální sítě „omylem“.

Originální spot z roku 2015 má na svědomí izraelská agentura Shaviv Strategy & Campaigns a té se nelíbí, že slovenský expremiér vykradl jejich nápad bez jejich vědomí a souhlasu. Zvažují proto právní kroky a straně SMĚR-SD hrozí žalobou.