Video placeholde

Zubař se během trhání zubu projížděl na hoverboardu a nechal se při tom natočit. Přišel o licenci

U aljašského soudu se projednává případ z roku 2016, kdy se zubař Seth Lookhart nechal natočit při tom, jak trhal zub své pacientce pod sedativy, a přitom jezdil na prostředku známém jako hoverboard (také kolonožka). Byl obviněn také ze zneužívání amerického státního fondu Medicaid, který pomáhá s hrazením některých lékařských procedur.

Veronica Wilhelmová podstoupila v červnu 2016 extrakci zubu u svého stomatologa Setha Lookharta. Jelikož byla pod sedativy, netušila, že ji na zubařském křesle někdo natáčí, a už vůbec ne, že se její lékař po ordinaci projíždí na zařízení o dvou kolech, známém jako hoverboard. Že se stala součástí Lookhartova žertu se dozvěděla až když ji kontaktovaly orgány vyšetřující jeho případ, aby potvrdila, že pacientem na videu je právě ona.

Video zachycuje, jak zubař, stojící na hoverboardu, vytrhne zub, a následně na něm odjede z ordinace ve vítězném gestu. Záznam pořídil zřejmě k pobavení sebe, svých přátel a známých, kterým jej rozeslal. Minimálně v jedné konverzaci o zákroku prokazatelné žertoval, když o kousku napsal, že se jedná o „nový standard lékařské péče“.

Během soudního stání, které se konalo ve středu 4. prosince, Wilhelmová prohlásila, že se jí Lookhart nezeptal, zda by jí nevadilo, že se u trhání zubu bude projíždět na hoverboardu. Dodala, že by s tím ani nikdy nesouhlasila. „Řekla bych: Ne, sakra! Je to neprofesionální. Je to šílené,“ prohlásila poškozená pacientka. Wilhelmová také poznamenala, že Lookhart bezdůvodně podával sedativa jejímu synovi při dentální hygieně.

Během soudního stání se Wilhelmové omluvil Lookhartův obhájce Paul Stockler. „Jako jeho právník se vám omlouvám za to, co udělal. Je to nepřijatelné a chci, abyste věděla, že když jsem souhlasil s tím, že ho budu hájit, do očí jsem mu řekl, co si o tom myslím,“ řekla právník.

Kromě neprofesionálního chování je však Lookhart souzen z mnohem závažnějších činů, konkrétně z podvodů a krádeží na pojistných společnostech, zejména na státní Medicaid, která slouží jako doplněk k Medicare a má pomoci lidem s nižšími příjmy. Jedná se například o zbytečné úkony, jako výkon banálních procedur pod sedativy, jak zmiňovala Wilhelmová v případu svého syna. O licenci přišel Lookhart již v roce 2017.