Lodě s migranty.

Lodě s migranty. Zdroj: ČTK

S nelegální migrací je potřeba bojovat zejména tam, kde vzniká. Nic užitečnějšího zatím nikdo nevymyslel

V dnešní turbulentní době je takřka podezřelé, když někdo pochválí nějaký vládní krok. Nicméně pro dobrou věc zariskuji. Nelegální migrace, zejména pokud naroste do větších rozměrů, je obrovským problémem všude na světě. Proto v zásadě vítám, že vzniká nový společný program ministerstev zahraničí, obrany a vnitra zaměřený především na pomoc severoafrickému regionu. Záměrem zmíněného programu je předcházet v krizových místech nelegální migraci z Afriky do Evropy. Myslím, že to je správná cesta, snažit se řešit migraci v epicentru jejího původu. Prevence je prostě vždy lepší a levnější než následná nákladná represe.

Samozřejmě někdo namítne, že zhruba sedm až osm set milionů korun určených na citovaný preventivní vládní projekt by se mělo použít v Česku třeba na pomoc seniorům, seniorkám anebo zdravotně handicapovaným lidem. Oponenti namítnou, že v Africe ty peníze někdo „rozkrade“, nicméně to je výzva k důsledné kontrole vynaložených financí, ne důvod k nerealizování zmíněné preventivní akce.

Určitě by bylo lepší, kdyby žádná nelegální migrace neexistovala, ale nežijeme v ideálním světě, takže se s ní musíme smířit a hlavně na situaci nějak reagovat. Nelze jen doufat, že přijde Okamura s kouzelným kufříkem a zabrání nelegální migraci. Prostě nic lepšího, než předcházet migraci tam, kde vzniká, zatím nikdo nevymyslel. Ostatně jak bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), tak ten dnešní Andrej Babiš (ANO) takové řešení vždy akcentovali. A měli pravdu.

Požár se vyplatí hasit – či se alespoň o to pokusit – již v prvopočátku a nečekat až chytne celý český, moravský a slezský les. Jak známo, odkládání problémů na poslední chvíli je takový náš dlouhodobý zlozvyk, nicméně v této věci musíme jednat opravdu včas. Ručičky na migračních hodinách totiž doputovaly do pozice za pět minut dvanáct. Budíček!

Autor je právník.