Video placeholde
Houpačka na hranicích USA a Mexika
Houpačka na hranicích USA a Mexika
Houpačka na hranicích USA a Mexika
Houpačka na hranicích USA a Mexika
Houpačka na hranicích USA a Mexika
6
Fotogalerie

Mexiko místo zdi oddělily houpačky. Americké a mexické děti si na nich hrály společně

V sobotu instalovala skupina umělců mezi příčky plotu, který odděluje USA od Mexika, neonově růžové houpačky. Zatímco na jednom sedadle sedí americké dítě, druhá polovina houpačky už se nachází v Mexiku. Tvůrci jednak chtěli umožnit dětem z obou stran hranice, aby si mohly hrát společně, jednak poukazují na to, jak cokoliv, co dělá jedna strana, ovlivňuje i tu druhou. Podle časopisu Forbes už však atrakce zmizela.

Nápad vklínit mezi hraniční sloupy houpačky patří dvěma Američanům – vyučujícímu architektury Ronaldu Raelovi a vyučující designu ve Virginii San Fratello. Vyrobili je umělci v mexickém pohraničním městě Juaréz a při instalaci byla nápomocná umělecká skupina Colectivo Chopeke, která se věnuje propojování různých komunit skrze design. Nápad dostali Rael a Fratello už před desíti lety, ale až nyní pod vlivem Trumpovy protiimigrační politiky pro něj našli uplatnění. Na růžových houpačkách se setkaly děti z texaského města El Paso a z mexického Ciudad Juárez.

„Proměnit ve skutečnost naše skici z roku 2009 prostřednictvím události plné radosti, nadšení a pospolitosti byl jeden z nejúžasnějších zážitků naší kariéry,“ napsal Rael v instagramovém příspěvku pod populárním videem. „Hraniční zeď se doslova stala osou americko-mexických vztahů a došlo zde ke smysluplnému setkání dětí i dospělých. Zároveň si vyzkoušeli, že činnost jedné strany má přímý dopad na stranu druhou,“ pokračoval architekt.

30 minut radosti

Podle tvůrců houpačky ukazují, jak bezprostřední setkávání lidí vytváří šťastné a hravé prostředí. Dobré vztahy s našimi sousedy podle nich mohou překlenout vztahy politické. „Nejprve jsem se bála, že nás americká pohraniční hlídka třeba zastřelí, ale nestalo se tak,“ přiznala umělkyně své obavy.

Instalace byla však pouze dočasná, podle Fratello bylo možné radovat se na houpačkách asi 30 minut. Pak podle časopisu Forbes vyrazili agenti pohraniční hlídky a žádali odstranění atrakce. „Houpačky byly odstraněny, celá událost se obešla bez incidentů. Agenti se přesvědčili, že hranici nepřekročili žádní lidé či zboží,“ cituje Forbes zprávu celního úředníka.

Původní skici, návrhy a modely houpaček dvou umělců jsou nyní v Muzeu moderního umění v New Yorku a San Franciscu.