Video placeholde
Oficiální fotografie z páté epizody 8. série Hry o trůny
Oficiální fotografie z páté epizody 8. série Hry o trůny
Oficiální fotografie z páté epizody 8. série Hry o trůny
Oficiální fotografie z páté epizody 8. série Hry o trůny
Oficiální fotografie z páté epizody 8. série Hry o trůny
9
Fotogalerie

Hra o trůny míří do finále. I když jsou padouši „mrtví“, temnota vítězí. Jak to dopadne?

UPOZORNĚNÍ, NÁSLEDUJÍCÍ TEXT NEČTĚTE, POKUD JSTE NEVIDĚLI PÁTÝ DÍL OSMÉ SÉRIE HRY O TRŮNY! Putování, které začalo 17. dubna 2011, se chýlí ke konci. Už 20. května odvysílá HBO poslední díl seriálu, a revoluce v dějinách televize tak bude u konce. Pojďme si tedy trochu zaspekulovat, jak to celé může dopadnout.

Hned na úvod je třeba upřímně říct, že cokoliv tu napíšu či si fanoušci vysní, bude nakonec úplně jinak. Tvůrci zatím svým divákům uštědřují jednu facku za druhou a přivádějí je k nepříčetnosti tím, že se osud jejich oblíbených postav vyvíjí zcela jiným směrem, než by si přáli. Ale tak je tomu už osm let. Každý díl této ságy provázelo vysmívání fanouškovským teoriím. A nejinak tomu bude i v případě velkého finále.

Z posledních scén i traileru na závěrečnou, šestou epizodu se zda být všechno jasné. Daenerys zcela propadla šílenství, pokusí se zabít všechny své zbývající spojence, včetně Jona a Tyriona. Jenže to jí zase na poslední chvíli překazí nejefektivnější králokat v dějinách Západozemí – Arya. Pak se všichni chytnou za ruce a budou tančit kolem Železného trůnu a plácat se po ramenou, jak to všechno dobře dopadlo. Jenže to má drobný háček – bylo by to moc jasné, a tak to v duchu tohoto seriálu zcela určitě nenastane.

Šílená Daenerys

Hra o trůny se hraje tak, že se při ní buď vítězí, anebo umírá. Toto pravidlo známe díky Cersei už právě od první série. A i tady bude beze zbytku naplněno. Vaše oblíbené postavy zemřou. Některé epickou, jiné zcela zbytečnou smrtí. Ale tak už to prostě v Trůnech chodí. Copak podříznutí Catelyn Stark bylo nějak dlouho připravované? Rozmáčknutá hlava Oberyna Martela křičela ze scénáře několik epizod předem? Upálení Mance Nájezdníka bylo dopředu jasné už v době, kdy za Zdí šikoval armádu? Nenechte se mýlit.

Zvláštně působí pláč některých fanoušků nad osudem jejich oblíbené matky draků. Šílenství u Daenerys se postupně budovalo už posledních pět sezón, což pozorným divákům neušlo. Vždyť ona v každé sérii někoho spálila nebo jím nakrmila své draky. Zabíjela bez milosti posly i velvyslance, nechala ukřižovat otrokáře, upálila vedení Dothraků a její rozhodnutí byla vždy emoční. To, že jí až do teď vycházela, byla jen vábnička autorů. A vy jste na ni skočili, protože vás vždycky ukolébal nějaký velkohubý projev o svobodě a rozbíjení okovů.

Nedořešené dějové linky

Ale i to může být nakonec úplně jinak. Třeba se Daenerys na poslední chvíli umoudří. Třeba konečně nějak zasáhne Bran (pokud už se tedy lidé složili na plošinu, díky níž by mohl odjet z nádvoří). Třeba se přižene Daario Naharis a jeho Druzí synové a nějak zasáhnou. Případně Sansa zpracuje svého bratrance Roberta Arryna či strýce Edmura Tullyho (to jsou dvě nedořešené dějové linky, které mě mrzí) a znovu změní misky vah se zbytkem jejich vojsk. Pravděpodobně se stane něco úplně jiného.

Tak se pohodlně usaďte a vychutnejte si konec seriálu, jenž nemá v dějinách televize obdoby. A pokud máte vlastní nápady, jak tahle jízda skončí, napište nám je do komentářů pod článkem.